Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΚΡΙΕΣ...ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ!

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


Σας παρουσιάζω σήμερα, ένα χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Προοδευτικός Φιλελεύθερος την 1η Μαρτίου 1952, τελευταίο αποκριάτικο Σάββατο, με τίτλο «» ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΕΝΗΝΤΑ» (χωρίς το αναμενόμενο αλλά εννοούμενο «χρόνια») με μια μικρή ανακρίβεια, χρονογραφική αδεία, αφού στην πραγματικότητα τα χρόνια είναι 49.
Ήταν η πρώτη φορά του Βάρναλη στην Αθήνα αφού ήρθε να σπουδάσει στη Φιλοσοφική. Σημαδιακή λοιπόν εκείνη η πρώτη αθηναϊκή αποκριά για τον Βάρναλη, αν και κυρίως δεν περιγράφει τις δικές του αναμνήσεις, αλλά παραθέτει, στο μεγαλύτερο μέρος του χρονογραφήματος, αποσπάσματα από άρθρο της Ακροπόλεως εκείνων των ημερών. 

«Αποκριές του 1903! Πρωθυ­πουργός o Θ. Δηλιγιάννης, πρόεδρος της Βουλής Δ. Ράλλης, μακεδονικό ζήτημα, στρατιωτικό ζήτημα, σταφιδικό ζήτημα, το σκάνδαλο της πριγκίπισσας της Σαξονίας, εγκαίνια του Υπερσιβηρικού και ηλεκτροφωτισμός των οδών Σταδίου, Ερμού κι Αιόλου! Ο Σουρής εκδίδει ποι­ήματα, ο Οίκος Φέξη το Μοϊκα­νούς των Παρισίων, η Ακρόπολις τον «Εγκληματίαν Άνθρωπον» κι ο Γεράσιμος Βώκος ,εκ των δημιουργικών, εμβριθών και μορφωμένων δημοσιογράφων της πρώτης γραμ­μής, ανέλαβε την υποδιεύθυνση της «Ακροπόλεως». Καζάζης, Χρηστοβασίλης, Ματσούκας, Καλλιρρόη Παρρέν ,κατέχουν τα σκήπτρα του εθνισμού και της προόδου —κι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι η 18η Φεβρουαρίου όπου ο ποιητής θυμάται την Αποκριά του 1903. 
Γυρίζουμε πίσω για να ζήσουμε την παλιά Αποκριά, γιατί τώρα δεν υπάρχει καινούργια. Όλα έ­χουνε περάσει για πάντα —και κυ­ρίως το κέφι, που μήτε τότες υπήρχε! 
Η ιστορική μακαρονάδα έδωσε και πήρε. Εις πολλά μάλιστα σπίτια οι νοικοκυράδες κατέγιναν από το πρωί εις την επί την τελειότερη κατασκευήν τυρόπιτας κατά το ρουμελιώτικο έθιμο. 
Κατόπιν η πίτα εφορτώνετο εις το κεφάλι του δουλικού και εστέλλετο εις τον φούρνον. 
—Πρόσεξε, κακομοίρα, μη σου πέσει και χάθηκες! 
Το απόγευμα άρχισαν να ζωη­ρεύουν ολίγον οι δρόμοι κι οι με­ταμφιεσμένοι να φαίνονται συχνότε­ροι και ζωηρότεροι. Η περισσοτέ­ρα κίνησις παρετηρήθη εις την οδόν Σταδίου, η οποία κατά τας 4 το α­πόγευμα ήτο γεμάτη κόσμο. Χαρτοπόλεμος ολίγος εγίνετο, διότι οι περιπατηταί δεν είχαν κα­μίαν όρεξιν να ριψοκινδυνεύσουν πολεμούντες την… δεκάραν των|Το βράδυ όμως παρετηρήθη κίνησις και ζωή. Όλαι αι μικροσυνοικίαι ήρχισαν να… ξερ­νούν ανθρώπους προς την οδόν Σταδίου, η οποία εγέμισε κόσμο χαρτοπολεμούντα και αλληλοσπαραζόμενον. Κατά τας 6 .30μμ ήναψαν τα ηλεκτρικά, τα οποία όμως δεν ήσαν, ό­πως τα επερίμενεν ο κόσμος! 
—Ρε Μήτσο, άναψ’ ένα σπίρτο! 
—Τι το θέλεις; 
—Να ιδώ τα… ηλεκτρικά! 
Με όλην όμως αυτήν την…. σκοταψία της οδού Σταδίου και Αιό­λου, των οποίων ο δοκιμαστικός ηλεκτροφωτισμός εγένετο χθες διά πρώτην φοράν και του οποίου τα εγκαίνια έκαμεν ο δήμαρχος ο κ. Μερκούρης πιέσας αιφνιδίως το ηλεκτρικόν κομβίον, η Αποκριάτικη τρέλα εγίνετο από στιγμής εις στιγμήν ζωηροτέρα….Ο χορός του Δημοτικού Θεάτρου ήτο ο τελευταίος των αθηναϊκών χορών. Όλος ο κόσμος των σαλονιών είχεν από ενωρίς κατακλύσει την κατάφωτον και καταστόλιστον αίθουσαν. Ο χορός υπήρξε κάτι το υπέροχον εις χρώματα και εις λάμψεις φωτός απλέτου! Αι δε ποικιλότα­ται και ωραιόταται αμφιέσεις απετέλουν μίαν γοητείαν και μίαν… κατάπληξιν! Από τους θόλους της στέγης του θεάτρου εκρέμαντο γιρλάνται εν είδει φυλλοφορούντων κλάδων με γλομπόνια ηλεκτροφώτιστα σχηματίζοντα πολυκάνδηλον παμμέγιστον εν είδει κανίστρου, εις την βάσιν του οποίου εφέροντο οι αριθμοί του έτους 1903!…. 
Περί το μεσονύκτιον βόμβος γελώτων και ευθυμία πληροί την μεγάλην αίθουσαν. Όλοι μάχονται λυσσωδώς εκτοξεύοντες τα πολύχρωμα κομφετί. Ο πρέσβυς της Ρουμανίας ντομινοφόρος μάχεται… λυσσωδώς με τας οικογενείας των υπουργών Σκουζέ, Ρώμα και Μαυρομιχάλη. Οι πρέσβεις Ντ’ Ορμεσόν, Γκιλάρ, Ριφάτ και άλλοι με φράκα. Ομοίως και οι υπουργοί. Ένεκα του συνω­στισμού εις την πλατείαν πολύ ολίγοι εχόρευσαν. 
Οι πρίγκιπες και ο διάδοχος ως και η πριγκίπισσα Ελένη ήλθον επίσης μετεμφιεσμένοι μετά των κυ­ριών της τιμής με ντόμινα …. εμάχοντο δε κραταιώς με κομφετί και ανθοδέσμας, άς έρριπτον εις τους κάτω του βασιλικού θεωρείου συνηθροισμένους αξιωματικούς και εις τους του διπλωματικού σώμα­τος. Ο χορός χωρίς πολλήν ζωηρότητα παρετάθη μέχρι της 4ης πρω­ινής….»

Πηγή: https://sarantakos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.