Ήταν 16 Οκτωβρίου όταν οι ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στάθηκαν πάνω στο βάθρο των νικητών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην πόλη του Μεξικού, με τη συμβολική κίνηση, που έκαναν στη συνέχεια να μένει στην ιστορία.
Ειδικότερα, οι δύο αθλητές έσκυψαν το κεφάλι τους και φορώντας τα μαύρα γάντια τους, σήκωσαν τις γροθιές τους κατά την ακρόαση του αμερικανικού εθνικού ύμνου.
Αυτό που δεν φαίνεται στη φωτογραφία ήταν πως οι αθλητές δεν φορούσαν παπούτσια καθώς εμφανίστηκαν με τις -μαύρες- κάλτσες τους, για να καταδείξουν τη φτώχεια των μαύρων Αμερικανών. Στα χέρια φορούσαν μαύρο γάντι που εξέφραζε τη δύναμη και την ενότητα των μαύρων.
Ο Σμιθ έβαλε και ένα μαύρο φουλάρι (έδειχνε την υπερηφάνεια μαύρων), ενώ ο Κάρλος προτίμησε τις χάντρες, ως συμβολισμό για τους νεκρούς από λιντσάρισμα. Με το που άρχισε ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, οι δυο τους κατέβασαν το κεφάλι και ύψωσαν τη γροθιά.
Αυτή η χειρονομία, έμεινε γνωστή ως Black Power Salute και εξακολουθεί να είναι 51 χρόνια μετά μία από τις ιστορικότερες διαμαρτυρίες που έχουν κάνει ποτέ αθλητές.
Εκατομμύρια Αμερικανοί συναθλητές τους ήταν εξαγριωμένοι, την στιγμή που εκατομμύρια άλλοι ανά τον κόσμο ήταν ενθουσιασμένοι για το θέαμα των δύο αντρών που στέκονταν μπροστά στον κόσμο, χωρίς φόβο, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους απέναντι σε ένα έθνος.
Τόσο ο Σμιθ όσο και ο Κάρλος διασύρθηκαν για τη στάση τους και περιθωριοποιήθηκαν από την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δεχόμενοι μέχρι και απειλές για τη ζωή τους.
Δεν ζήτησαν, όμως ποτέ συγγνώμη για την υψωμένη γροθιά τους και το σκυμμένο κεφάλι.
«Ήμασταν μόνο δύο άνθρωποι που είχαν την ανάγκη να στρέψουν την προσοχή στην ανισότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Δεν μου αρέσει η ιδέα των ανθρώπων που το βλέπουν αυτό αρνητικά. Δεν υπήρχε τίποτα, παρά μια υψωμένη γροθιά και ένα σκυφτό κεφάλι που αναγνώριζε την αμερικανική σημαία», είπε ο Σμιθ χρόνια αργότερα σε ένα ντοκιμαντέρ.
Ο Πίτερ Νόρμαν που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα και φαίνεται στα αριστερά της φωτογραφίας στάθηκε πλάι στους Σμιθ και Κάρλος τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.
Η αλληλεγγύη στη δράση τους, φάνηκε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων φορούσε ένα Ολυμπιακό σχέδιο – σήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.