Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ: ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ!

Ένα από τα ομορφότερα Σπήλαια της Ευρώπης, θα συναντήσεις στην Αλιστράτη. Σε απόσταση μόλις 50 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών, 3χλμ απίστευτα όμορφης διαδρομής, 60μ κάτω από τη γη, είναι διαθέσιμο προς εξερεύνηση.

Σπήλαιο Αλιστράτης

Το συνολικό εύρος του σπηλαίου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στα 25.000 τ.μ.Ανακαλύφθηκε το 1958 και πλέον αποτελεί πηγή τεχνογνωσίας για άλλα σπήλαια του εξωτερικού.
Σύμφωνα μάλιστα, με τη μυθολογία στην περιοχή ‘’Πετρωτό’’, όπου βρίσκεται το Σπήλαιο, εμφανιζόταν η Σφίγγα!
Σπήλαιο Αλιστράτης, Εσωτερικό

Θα έχεις την μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά τους κόκκινους σταλακτίτες ‘’Φλόγες’’ με ύψος έως και 35μ. . Στην είσοδο του Σπηλαίου, υπάρχει ένας προθάλαμος ύψους 8μ., ενώ ο θάλαμος υποδοχής ξεπερνά τα 20 μέτρα και αγγίζει τα 30. Πολλές στοές θα σε οδηγήσουν σε πανύψηλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.Σημαντική ατραξιόν, είναι οι διάσημοι εκκεντρίτες! Σχηματισμοί δηλαδή σταλαγμιτών που μοιάζουν απόλυτα με χνούδι.

Σπήλαιο Αλιστράτης, Σταλακτίτες- Σταλαγμίτες

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης, πέραν από τις έντονες εικόνες που σου προσφέρει έχει και πλούσιο βιολογικό ενδιαφέρον. Θα συναντήσεις σίγουρα νυχτερίδες καθώς φιλοξενούνται χιλιάδες. Επίσης, έχουν καταγραφεί 36 είδη μικροοργανισμών, και άλλοι οργανισμοί. Το είδος ενδημικό είδος Alistratia Beroni, θα το συναντήσεις κατ’ αποκλειστικότητα στο Σπήλαιο της Αλιστράτης. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου απίθανο στα ιζήματα του σπηλαίου να εμπεριέχεται υλικό προϊστορικών ευρημάτων. Το γεγονός αυτό θα ταυτοποιηθεί μόνο κατόπιν επιστημονικής έρευνας.
 
Σπήλαιο Αλιστράτης, Εσωτερικό

Όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στο Σπήλαιο, παρουσιάζει πρακτικά σταθερές τιμές, με τη θερμοκρασία να κινείται έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία κινείται μεταξύ 90-95%. Υπάρχουν ακόμα δεκάδες στοές και όροφοι που δεν έχουν καταφέρει να εξερευνηθούν. Ένα κρύο και παράλληλα ζεστά φωτισμένο τοπίο είναι έτοιμο για εξερεύνηση.
  • Info: Σε απόσταση 250μ. Από το νότιο μέρος της εισόδου του Σπηλαίου, περνά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών- Δράμας. Επίσης, μπορείς να φτάσεις εκεί οδικώς, ή μέσω Κ.Τ.Ε.Λ., αφού πρώτα μεταβείς από την πόλη τον Σερρών στη Ν.Ζίχνη.
  • Χρήσιμες πληροφορίες-τηλέφωνα:23240 82045
  • Εmail: info@alistraticave.gr
  • Ωράριο Λειτουργίας: Μάιος -Σεπτέμβριος: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-19:00                                          Οκτώβριος -Απρίλιος: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-17:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.