Από τους Έλληνες που εργάζονται, μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό οκτάωρο, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε εργαζομένους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και μισή αμοιβή.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η τελευταία έρευνα κοινής γνώμης της διαΝΕΟσις για την εργασία, που έδειξε ότι στην ελληνική κοινωνία είναι διάχυτη η ανασφάλεια και μεγάλη η αγωνία για την αναζήτηση μιας σίγουρης δουλειάς.
Οπως διαπιστώνουν οι ερευνητές (που παρακολουθούν χρόνο με τον χρόνο τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία), και το 2022 η πλειονότητα των Ελλήνων (58,3%) εξακολουθεί να προτιμά «μια δουλειά με μέτριο μισθό και μικρές προοπτικές εξέλιξης, αλλά σταθερότητα» από «μια δουλειά με μεγάλες αποδοχές, μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αλλά χωρίς εργασιακή ασφάλεια». Είναι μια προτίμηση λίγο-πολύ σταθερή τα τελευταία επτά χρόνια.
Αυτή τη φορά, όμως, το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνει επιπροσθέτως ότι αν μπορούσε να διαλέξει δουλειά, θα προτιμούσε «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο». Αυτή είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχουν καταγράψει οι ερευνητές από το 2016, όταν υποβλήθηκε για πρώτη φορά αυτή η ερώτηση (τότε το ποσοστό ήταν 24,4%).
Πλέον, μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των Ελλήνων και ας είναι οι μισθοί παγωμένοι εδώ και 10 χρόνια.
Ωστόσο κι αυτό μπορεί να έχει την εξήγησή του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας τα χρόνια των μνημονίων και εν συνεχεία της πανδημίας.
Το 39,1% των εργαζομένων δήλωσε ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα «έχουν χειροτερέψει».
Από τους Ελληνες που εργάζονται, μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό οκτάωρο, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε εργαζομένους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και μισή αμοιβή.
Ενα σημαντικό ποσοστό όμως 29,2% δηλώνει ότι εργάζεται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα για να τα βγάλει πέρα. Και, βέβαια, η πλειονότητα των Ελλήνων (55,4%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60 έτη, ίσως γιατί δεν βρίσκουν εργασία μετά τα 50, ίσως για να προλάβουν μια επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος…
Για να είμαστε σαφείς. Η έρευνα αυτή, που πέρασε στα «ψιλά», αποτύπωσε ότι μόνο ο ένας στους τρεις Ελληνες (34%) πιστεύει πως «η σύνταξή του είναι εξασφαλισμένη» (από 43,1% το 2019), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ένας στους πέντε συνταξιούχους θεωρεί πως η σύνταξή του δεν είναι εξασφαλισμένη.
Αυτές λοιπόν – η σιγουριά στην εργασία και το μέλλον των συντάξεων – είναι οι μεγάλες αγωνίες των Ελλήνων που διαχρονικά, αντί να απαλύνονται και να σβήνουν, μεγεθύνονται από την οικονομική πραγματικότητα της εποχής.
Πηγή: https://www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.