Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα, μυστήρια και συναρπαστικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και ελέγχει τα πάντα πάνω σου, από τις απλές κινήσεις που κάνεις μέχρι την προσωπικότητά σου. Όμως, υπάρχουν πολλοί αρκετά διαδεδομένοι μύθοι γύρω από το όργανο αυτό. Πάμε να δούμε πέντε από αυτούς και να τους καταρρίψουμε.
Μύθος 1: Χρησιμοποιείς μόνο το 10% του εγκεφάλου σου.
Οι νευροεπιστήμονες χρόνια τώρα έχουν καταρρίψει τον μύθο αυτό και μας έχουν επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας, καθώς οι εκατομμύρια νευρώνες μας είναι ενεργοί ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτό που πραγματικά καθορίζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου μας είναι τα λιπαρά οξέα. Το 60% του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος, κάνοντάς τον το πιο λιπαρό όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Οπότε, η εφοδίαση του με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε την επίδοσή του.
Μύθος 2: Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του εγκεφάλου σου, τόσο εξυπνότερος είσαι.
Στην πραγματικότητα, η νοημοσύνη σου εξαρτάται από τον αριθμό των συνάψεων, δηλαδή των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών σου κυττάρων. Ένας τεράστιος αριθμός συνάψεων δημιουργείται κατά την 12η εβδομάδα κύησης και ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι τα 25 έτη. Κατά το πέρασμα των χρόνων, αυτές οι συνάψεις μπορούν να αυξηθούν, αυξάνοντας και την μνήμη.
Μύθος 3: Όσο γερνάει το σώμα, ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί καλά.
Είναι αλήθεια ότι αρκετές γνωστικές λειτουργίες μπορεί να μειωθούν με το πέρασμα των χρόνων. Όμως πολλές από τις νοητικές δεξιότητες αυξάνονται, όπως η επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Επιπλέον, το λεξιλόγιο γίνεται πλουσιότερο και υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων.
Μύθος 4: Το IQ παραμένει τ0 ίδιο καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.
Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να μετράμε τη νοημοσύνη κάποιου, είναι μια ατελής επιστήμη. Το IQ τεστ μετράει την γενική γνωστική ικανότητα του ατόμου, όμως δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα, με την οποία λανθασμένα ταυτίζεται. Τα IQ τεστ αδυνατούν να μετρήσουν την ικανότητα του ατόμου να λαμβάνει τις σωστές σημαντικές αποφάσεις. Επιπλέον, δεν μπορεί να προσδιοριστεί η κριτική ικανότητα του ατόμου ή ο τρόπος διαχείρισης των πληροφοριών που κατέχει. Τα IQ τεστ αδυνατούν να μετρήσουν το EQ (Emotional Intelligence), δηλαδή τη συναισθηματική νοημοσύνη κάποιου. Ένα άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ικανό να κατανοεί και να χρησιμοποιεί τα συναισθήματά του με θετικούς τρόπους, έτσι ώστε να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους γύρω του.
Μύθος 5: Το αλκοόλ καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα.
Η μικρή ή μέτριαχρήση αλκοόλ δεν καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όμως, η υπερβολική ή παρατεταμένη κατανάλωση μπορεί να βλάψει τους δενδρίτες (τα άκρα των νευρώνων). Αυτή η βλάβη μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και την γενική λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, τα άτομα με σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ μπορεί να αναπτύξουν μια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Wernicke-Korsakoff με σοβαρές επιπτώσεις στην όρασή, την μνήμη και τον μυϊκό έλεγχο.
Πηγές Άρθρου:
How Alcohol impacts the brain, Northwestern Medicine. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/alcohol-and-the-brain Τελευταία πρόσβαση 18/06/2022 Ώρα 13:25.
11 Fun Facts About your Brain, Northwestern Medicine. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/11-fun-facts-about-your-brain Τελευταία πρόσβαση 18/06/2022 Ώρα 13:25.
10 Surprising Facts about your brain, Northwestern Medicine. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/ten-surprising-facts-about-your-brain Τελευταία πρόσβαση 18/06/2021 Ώρα 13:25.
Μαρία Σπανουδάκη
Αρχισυντάκτης
Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.
Πηγή: https://www.maxmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.