Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ!

candle03.gif
Η νυχτερινή βάρδια εργασίας ρίχνει το σώμα σε μία κατάσταση «χάους» και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά, προειδοποιούν οι ερευνητές. Η εργασία σε 24ωρη βάση, σε βάρδιες, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής προσβολής και καρκίνου, σημειώνει το BBC.
Οι επιστήμονες στο Κέντρο Έρευνας του Ύπνου στο Σάρεϊ διερεύνησαν τη διαταραχή που προκαλεί η εργασία σε βάρδιες στο βαθύτερο μοριακό επίπεδο.
Οι ειδικοί λένε πως η κλίμακα, η ταχύτητα και η σοβαρότητα της ζημιάς που προκαλείται με το να είναι κάποιος ξύπνιος τη νύχτα αποτέλεσαν έκπληξη.
Το ανθρώπινο σώμα έχει τον δικό του φυσικό ρυθμό ή το δικό του «ρολόι» που το «προγραμματίζει» να κοιμάται τη νύχτα και να είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το «ρολόι» αυτό επιδρά στο σώμα ελέγχοντας τα πάντα, από τις ορμόνες και τη θερμοκρασία του σώματος έως την ικανότητα άθλησης και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», εστίασε σε 22 άτομα καθώς το σώμα τους άλλαζε από το κανονικό μοτίβο σε κατάσταση νυχτερινής εργασίας.
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν πως κανονικά το 6% των γονιδίων ήταν προγραμματισμένο να είναι λιγότερο ή περισσότερο ενεργό σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Όταν οι εθελοντές εργάζονταν στη διάρκεια της νύχτας, αυτός ο γενετικός «ρυθμός» χανόταν.
«Το 97% των γονιδίων αυτών έχαναν τον συγχρονισμό τους με τον ύπνο σε ακατάλληλες ώρες, κι αυτό εξηγεί γιατί νιώθουμε τόσο άσχημα κατά τη διάρκεια του τζετ λαγκ ή όταν πρέπει να δουλεύουμε κυλιόμενες βάρδιες», σημείωσε ο Δρ Simon Archer, μεταξύ των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ.
Ο ερευνητής καθηγητής Derk-Jan Dijk τόνισε πως κάθε ιστός στο σώμα έχει τον δικό του καθημερινό ρυθμό αλλά με την εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες αυτός χανόταν κι αυτό αποτυπωνόταν στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου.
«Είναι χρονο-χάος. Είναι σαν να ζεις σε ένα σπίτι όπου σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ένα ρολόι και ξαφνικά κάθε ένα από αυτά να δείχνει διαφορετική ώρα με αποτέλεσμα στο σπίτι να επικρατεί χάος», τόνισε στο BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.