Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΝΤΟΛΙ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ!

Σαν σήμερα: Ανακοινώνεται η πετυχημένη κλωνοποίηση του προβάτου Ντόλι
Το πρόβατο με το όνομα Ντόλι γεννήθηκε στις 5 Ιούλιου του 1996, όμως το Ινστιτούτο Ερευνών Ρόσλιν περίμενε μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου του 1997 για να ανακοινώσει την πρώτη επιτυχημένη κλωνοποίηση θηλαστικού.
Στο Εδιμβούργο, οι Ίαν Γουΐλμουτ, Κιθ Κάμπελ και μια παρέα συνεργατών κατάφεραν να μεταφέρουν πυρήνα από ενήλικα κύτταρα και να δημιουργήσουν την Ντόλι, που αρχικά ήταν ένα υγιέστατο προβατάκι. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη κλωνοποίηση με ενήλικα κύτταρα. Μέχρι τότε, οι κλωνοποιήσεις γίνονταν με εμβρυικά κύτταρα. Το κύτταρο από το οποίο δημιουργήθηκε η Ντόλι ελήφθη από θηλαστικό αδένα, με το υπόλοιπο δείγμα ιστού να καταψύχεται για μελλοντική χρήση.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οργίασαν, όπως και οι συνωμοσιολόγοι, αφού η φαντασία οδήγησε το επίτευγμα σε... ακραία σενάρια. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως επιστημονικό θαύμα, ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της δεκαετίας. Βέβαια, πολλοί διέγειραν το ηθικό ζήτημα, με τη θρησκευτική ιεραρχία να αντιδρά, όπως και πολλοί άνθρωποι που το θεώρησαν βλασφημία. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δημιούργησε μια ομάδα με σκοπό να διερευνήσει τη διαδικασία και την ηθική και νομική διάσταση της κλωνοποίησης.
Ακόμα και η ίδια η τεχνική αμφισβητήθηκε, αφού στην πρώτη κλωνοποίηση χρησιμοποιήθηκαν 277 ωάρια, εκ των οποίων μόνο η Ντόλι επέζησε. Στις περιπτώσεις που τα ζώα γεννιούνταν από τις υπόλοιπες γονιμοποιήσεις, παρουσίαζαν προβλήματα υγείας ή πέθαιναν.
Όμως ούτε και η Ντόλι έζησε για πολύ. Το 2003 θανατώθηκε, γιατί είχε αρχίσει να γερνάει πριν την ώρα της και έπασχε από αρθρίτιδα. Θανατώθηκε μάλιστα στην ίδια ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης όταν εφαρμόστηκε η κλωνοποίηση. Μερικοί χαρακτήρισαν την όλη προσπάθεια μια αποτυχία, αφού το πρόβατο δεν κατάφερε να ζήσει φυσιολογικά. Το γεγονός όμως πως ήταν το πρώτο θηλαστικό που κατάφερε να ζήσει, έστω και για έξι χρόνια, με τον συγκεκριμένο τρόπο, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της επιστήμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.