Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
 Image result for επιτεύγματά σας,
Και έγραψε ο Ρίτσαρτ Κάρλσον στο βιβλίο του "μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα": "το να αποδεικνύετε την αξία σας είναι μια πολύ επικίνδυνη παγίδα. Καταναλώνετε τεράστια ποσότητα ενέργειας για να επιδεικνύετε συνεχώς τα επιτεύγματά σας, να κομπάζετε ή να προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους πόσο σημαντικοί είστε.
Ο κομπασμός, για την ακρίβεια, εξαφανίζει κάθε θετικό συναίσθημα που θα απολαμβάνατε έχοντας ολοκληρώσει ένα επίτευγμα ή μία πράξη που σας κάνει περήφανους".
Σημασία δεν έχει το τί θα πουν οι άλλοι, αλλά το τί θα αισθανθούμε πραγματοποιώντας τα έργα με τις πράξεις μας. Το πόσο εύκολα ξεφεύγουμε από την ταπεινοφροσύνη στον κομπασμό, είναι μια ιδέα δρόμος. Και αυτή είναι η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Η ανάγκη μας να νοιώσουμε σπουδαίοι, να αποκτήσουμε υπόσταση στα μάτια του κόσμου, μάλλον είναι πηγή ανασφάλειας. Οι ήρωες αυτού του κόσμου, ήταν σιωπηλοί. Θόρυβο έκαναν οι πράξεις τους.
Αξία έχουμε όλα τα πλάσματα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Το κάθε ένα έχει το ρόλο του. Αξία αποκτούμε όταν μία πράξη μας από μόνη της κάνει τόσο θόρυβο, όσο περισσότερα πλάσματα αφορά. Το συναίσθημα που γεννάται σαφώς είναι περηφάνια. Όμως δεν θα είχε καμία αξία αν δεν είναι αναγνωρίσιμη από τους γύρω μας. Πράξεις αφορούν κοινωνικά σύνολα ή άτομα. Αν κάνουμε κάτι όμορφο για τον εαυτό μας, η θετική ενέργεια γυρνάει σε εμάς. Αν κάνουμε κάτι όμορφο για τα υπόλοιπα πλάσματα η θετική ενέργεια γυρνάει πάλι σε εμάς αλλά με τη μορφή ρόλου. Ρόλος που θα έχει αρκετή δόση ταπεινοφροσύνης, ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει.
Παραδείγματα εμπνευσμένων ανθρώπων που έδωσαν σημαντικά επιτεύγματα στην ανθρωπότητα και μείναν στωικοί, σιωπηλοί, αφανείς σχεδόν, υπάρχουν πολλά.
Ο αγώνας μας δεν σταματάει όσο ζούμε. Τα συναισθήματα υπάρχουν γιατί είμαστε εμείς. Όμως η στάση της ζωής μας είναι καλό να μας θυμίζει πως η ταπεινότητα φέρει ήθος. Το ήθος είναι αυτό που αναγνωρίζεται, που επιβραβεύεται και όχι η ματαιοδοξία. Η πίστη μας στα θεμελιώδη ιδεώδη του ανθρώπινου γένους και ειδικά του χριστιανικού κόσμου, μας επιβάλλουν να σεβαστούμε την κληρονομιά του Θεανθρώπου, η οποία διδάσκει την ταπεινοφροσύνη και την εγκαρτέρηση, προκειμένου να φθάσουμε στην ολοκλήρωσή μας.


*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.