Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ!


Ευ­τυ­χώς που υπάρ­χει και η Τέχνη


Φι­λο­ξε­νού­με­νη η Μαρία Σκα­μπαρ­δώ­νη //
Δη­μο­σιο­γρά­φος

Ευ­τυ­χώς που υπάρ­χει και η Τέχνη και η ίδια μας η ύπαρ­ξη ξα­να­γεν­νιέ­ται και κα­θα­ρί­ζε­ται από τους πό­νους μας.
Έχου­με άραγε, ανα­ρω­τη­θεί πόσο με­γά­λο βάλ­σα­μο είναι για την ψυχή των αν­θρώ­πων η Τέχνη; Πόσο πολύ τους ευ­ερ­γε­τεί και πόσο τους βοη­θά­ει να ξε­σπά­σουν όλα αυτά που αι­σθά­νο­νται μέσα στην ψυχή τους;
Δεν υπάρ­χει αν­θρώ­πι­νο συ­ναί­σθη­μα που δεν εκ­φρά­ζε­ται μέσα από τη Ζω­γρα­φι­κή, τη Μου­σι­κή, τη Γλυ­πτι­κή. Το ερω­τι­κό πάθος, η φι­λο­πα­τρία, η χαρά και ο πόνος, η μη­τρό­τη­τα, το μίσος και η φιλία, όλα εκ­φρά­ζο­νται με μο­να­δι­κό τρόπο μέσα από την αν­θρώ­πι­νη δη­μιουρ­γία. Ο καλ­λι­τέ­χνης εκεί­νη τη στιγ­μή δε δη­μιουρ­γεί απλώς ένα έργο; βοη­θά­ει και εμάς τους ίδιους να απο­κω­δι­κο­ποι­ή­σου­με την ψυχή του και όλα αυτά που αι­σθά­νε­ται, να εμ­βα­θύ­νου­με μέσα στην ψυ­χο­σύν­θε­σή του.
Η Τέχνη είναι η βαθιά έν­δει­ξη πως ο άν­θρω­πος έχει ανά­γκη να δη­μιουρ­γεί διότι έτσι εμ­βα­θύ­νει ο ίδιος στον βα­θύ­τε­ρο εαυτό του. Η Τέχνη είναι το όχημα το οποίο κα­ταγ­γέλ­λει τη βίαιη απο­στέ­ρη­ση της ελευ­θε­ρί­ας, την πα­ρα­βί­α­ση των δι­καιω­μά­των, κάθε ενέρ­γειας που προ­σβάλ­λει και υπο­τι­μά το αν­θρώ­πι­νο πρό­σω­πο. Η Τέχνη πά­ντο­τε αγω­νί­ζε­ται και προ­σπα­θεί να εμ­ψυ­χώ­σει και να εν­θαρ­ρύ­νει τον άν­θρω­πο στη συ­νέ­χι­ση του αγώνα του και όλων εκεί­νων που τον κα­τα­πιέ­ζουν εντός του.
Ευ­τυ­χώς που υπάρ­χει και η Τέχνη και ο άν­θρω­πος μπο­ρεί να κα­τα­φύ­γει σε αυτή και όχι να επι­λέ­ξει βί­αιες ενέρ­γειες, απόρ­ροια του θυ­μι­κού του. Ο θυμός μας, η θλίψη μας, η μο­να­ξιά μας, γί­νο­νται το έναυ­σμα για τη δη­μιουρ­γία έργων Τέ­χνης, για μου­σι­κά κομ­μά­τια και στι­χά­κια που ξε­γυ­μνώ­νουν την αλή­θεια μας σε λίγες γραμ­μές.
Ναι, εί­μα­στε τυ­χε­ροί που υπάρ­χει η Τέχνη. Γιατί εμείς την έχου­με ανά­γκη και όχι εκεί­νη εμάς…

Πηγή: https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.