Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΠΕΡΕΛΜΑΝ: Ο ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Αυτός είναι ο ευφυέστερος και πιο ιδιόρρυθμος άνθρωπος στον κόσμο!

Το όνομά του Γκριγκόρι Πέρελμαν και η φωτογραφία του είναι η απόδειξη ότι δεν πρέπει να κρίνουμε, ποτέ από την εξωτερική εμφάνιση ή ότι τα πράγματα δεν ειναι μόνο όπως φαίνονται.
Σε αυτές τις φωτογραφίες εικονίζεται ίσως ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο 52 χρονος Ρώσος μαθηματικός, εβραϊκής καταγωγής, Γκριγκόρι Πέρελμαν. Μία ιδιόρρυθμη μεγαλοφυΐα, με μια πολλή ωραία ιστορία, γεμάτη διδάγματα, προβληματισμούς και μεγάλο ενδιαφέρον.
Χάρη σε αυτόν, γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης Υπόθεσης του Πουανκαρέ, που ήταν ένα από τα επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών, το οποίο παρέμενε ανεπίλυτο έως και την αρχή του αιώνα μας. Με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, ο Πέρελμαν απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση», η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον Γάλλο μαθηματικό. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της, 500 σελίδων απόδειξης, του Πέρελμαν. Πιστεύεται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.
Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγαλειώδη αυτή επιτυχία, του Πέρελμαν, δημοσιογράφοι και κοινό άρχισαν να ενδιαφέρονται για τη ζωή του. Το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχο των βραβείων Νομπέλ στα μαθηματικά). Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος κατέπληξε τους πάντες, αρνούμενος να δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση. Εξηγώντας τότε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ασυνήθιστη απόφασή του, ο τότε ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγ. Πετρούπολης είχε δηλώσει ότι «δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Όχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός». Οπως αποδείχθηκε, η μετριοφροσύνη του δεν ήταν υποκριτική. Παραιτήθηκε από την ερευνητική θέση που κατείχε, με το αιτιολογικό ότι δεν του αρέσει πια η επιστήμη του. Φήμες λένε ότι εξακολουθεί να είναι άνεργος και να ζει λιτά και φτωχικά σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα, με τη μητέρα του και την αδελφή του. Λέγεται δε, ότι είχε αγοράσει και ένα δικό του στούντιο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιεί και οι γείτονες καταγγέλλουν ότι έχει μεταβληθεί σε αποικία κατσαρίδων.
Ο σπαρτιάτικος βίος του θα μπορούσε να αλλάξει με μιας, αν αποδεχόταν το χρηματικό έπαθλο του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέι, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο είχε προκηρύξει για όποιον έλυνε κάποιο από τα «επτά προβλήματα της χιλιετίας». Ο Πέρελμαν, όμως, άφησε και πάλι άναυδους τους πάντες, αρνούμενος να αποδεχθεί το βραβείο. Η απόφασή του προκάλεσε σεισμό και έκανε τους ρεπόρτερ να τον κυνηγούν παντού για μια δήλωση. Μάλιστα δέχτηκε και πυρά από τοπικές οργανώσεις και κόμματα, γιατί δεν παρέλαβε τα χρήματα και στη συνέχεια να τα δωρίσει για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία.
Ο Πέρελμαν, γύριζε την πλάτη σε όλα αυτά και κατάφερνε να ξεφεύγει από τους ανθρώπους, με τους οποίους εμφανώς δεν είχε καθόλου καλή σχέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ένας ρεπόρτερ τον βρήκε κάποτε στο κινητό του τηλέφωνο, ο Πέρελμαν του ζήτησε να μην τον ενοχλεί γιατί εκείνη την ώρα μάζευε μανιτάρια.
Σε πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσαμε να τον πούμε, τρελό, κοινωνικά δυσπροσάρμοστο και άλλα πολλά, με τα οποία συνήθως “ντύνουμε” ότι δεν κατανοούμε. Οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να αρνηθεί κάποιος τόσα χρήματα και να επιμένει να μην αλλάζει τρόπο ζωής και μάλιστα μιας τόσο στερημένης ζωής. Αλλά πάλι, ούτε και την Υπόθεση του Πουανκαρέ μπορούμε να καταλάβουμε. Στον κόσμο του Πέρελμαν και τα δύο έχουν νόημα. Ισως γι’ αυτό να είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου. Μπορεί και ο πιο ευτυχισμένος! Αφού δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη έχει.

Πηγή:https://blog.plaisio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.