Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΑΧΩΒΑ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!


By LamiaNow News

Χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, στα 950 μέτρα υψόμετρο, η Αράχωβα είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας. Η αρχοντική κωμόπολη της Βοιωτίας βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα, στα 160 χλμ., πράγμα που σε συνδυασμό με την ειδυλλιακή ορεινή ομορφιά της την έκαναν ακαταμάχητο προορισμό για κοσμικούς αλλά και λάτρεις των χειμερινών σπορ και όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση.
Είναι το πιο κοντινό μέρος για να ξαποστάσεις μετά τα σλάλομ στις πίστες του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας, που προσελκύουν αρχάριους αλλά και δεινούς σκιέρ. Είναι γραφική, με τα πέτρινα σπίτια της και τα στενά δρομάκια της, προσφέρει μοναδική θέα, έχει εξαιρετικά ξενοδοχεία, έντονο nighlife αλλά και παραδοσιακές γεύσεις να γλύφεις τα δάχτυλά σου.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα δει κανείς μπαίνοντας στην Αράχωβα είναι το επιβλητικό Ρολόι. Γνωστό και ως «Η Ώρα», είναι το σύμβολο της Αράχωβας και πρωταγωνιστεί σε όλες τις φωτογραφίες των επισκεπτών. Το σημερινό Ρολόι είναι δημιούργημα του 1966, καθώς το αρχικό δεν άντεξε στον ολέθριο σεισμό του 1870 και κατέρρευσε. Δίπλα στο βράχο του ρολογιού βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.
Ο κεντρικός δρόμος είναι η καρδιά της Αράχωβας. Όλοι και όλα συναντιούνται πάνω σε αυτό το στενό, φιδογυριστό δρόμο. Η κεντρική Πλατεία Λάκκα είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης, με καταστήματα και all day στέκια για καφέ, γλυκό και ποτό, χειμώνα – καλοκαίρι. Τα τραπεζάκια έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες μέρες.
Διακόσια εξήντα τέσσερα σκαλοπάτια πρέπει να ανέβεις για να φτάσεις στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, προστάτη της Αράχωβας. Η ανηφοριά λέγεται και “Εγκάρσιος” και η παράδοση λέει ότι το δρόμο άνοιξε µε την απειλή όπλου ο λήσταρχος Καραθανάσης. Στο τέρμα της σε περιμένει η εντυπωσιακή θέα του χωριού από ψηλά. Η αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου είναι στολισμένη από ανάγλυφες πλάκες με σχέδια από αραχωβίτικα υφαντά, φτιαγμένα από τα χέρια Αραχωβιτών τεχνιτών.

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το μεγαλύτερο και αρτιότερο από άποψη οργάνωσης και υποδομών χιονοδρομικό κέντρο σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600-2.260 μέτρων. Λειτουργεί από το 1976 και διαθέτει δύο εγκαταστάσεις, μία στη Φτερόλακα και μία στα Κελάρια. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχει συνολικά 23 πίστες (εκ των οποίων 4 mini αρχαρίων με baby lifts), 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χλμ. Οι καταβάσεις αρχίζουν από υψόμετρο 2.260 μ. και φτάνουν έως τα 1.640 μ. με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300 μ. έως 4 χλμ. Οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων θα βρείτε εδώ την πίστα που σας ταιριάζει σε ό,τι αφορά το βαθμό δυσκολίας και το επίπεδο ικανότητας. Όσοι αναζητάτε την περιπέτεια και τη διασκέδαση θα επιλέξετε κάποια από τις εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη, ή μια επίσκεψη στο Snow-Funpark στα Κελάρια. Θα βρείτε επίσης cafe, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης και καταστήματα ενοικίασης.

Κοντινές αποδράσεις

Δε νοείται επίσκεψη στην Αράχωβα χωρίς μια βόλτα στους Δελφούς, που απέχουν μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών που φιλοξενεί το μπρούντζινο άγαλμα του Ηνιόχου, τον θησαυρό των Σιφνίων και άλλα σημαντικά ευρήματα. Δίπλα στην Αράχωβα είναι και η Αγόριανη, η Αμφίκλεια, το Χρισσό και η Ιτέα.

reader

Πηγή: https://lamianow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.