Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

H ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΝΕ ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΣΕΖΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ! (PHOTO)


Απόγευμα Ιουλίου 1974, λίγες μέρες πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την πτώση της χούντας, μία εκπομπή πολύ μπροστά από την εποχή της, ξεκινά στο ΕΙΡΤ και μετέπειτα ΕΡΤ.

Ο τίτλος της: «Λούνα παρκ – Το μεγάλο παιχνίδι». Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έμεινε σκέτο «Λούνα παρκ». Έτσι το έμαθε κι έτσι το αγάπησε ο κόσμος.

Όπως αναφέρει το Newsone η οικογενειακή εκπομπή-σειρά τα είχε όλα. Λίγο τηλεπαιχνίδι, λίγο μουσική και τραγούδι και λίγο σκετς. Κυρίως όμως είχε τον «κυρ Γιώργη» έναν μονίμως γκρινιάρη, ιδιότροπο αλλά τόσο αξιαγάπητο τύπο, τον οποίο ενσάρκωνε ο ένας και μοναδικός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Γούρλωνε τα μάτια και εκτόξευε τις ατάκες του με απροσποίητη απλότητα. Σχολίαζε τα στραβά κι ανάποδα της ελληνικής κοινωνίας και περνούσε μηνύματα.
Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έγραφε και τα κείμενα των σκετς, τηλεσκηνοθέτης ήταν ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, την παραγωγή έκανε ο Ντένης Πετρόπουλος, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Μίνως Αργυράκης, ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκε στον Μίμη Πλέσσα.
Η τηλεόραση έχει αρχίσει να μπαίνει στα ελληνικά νοικοκυριά και όπως ήταν επόμενο μεγάλοι δημιουργοί και ηθοποιοί της εποχής θέλουν να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν στο νέο μέσο.
«Ο Δαλιανίδης ήθελε να κάνει κάτι που να έχει και μουσική και χορό και πρόζα και παιχνίδι κι αν θυμάμαι καλά η ιδέα δεν ήταν δική του αλλά του παραγωγού του Ντένη Πετρόπουλου» θυμάται ο Χρήστος Μαραμένος, ερευνητής-συλλέκτης αλλά και προσωπικός φίλος του Γιάννη Δαλιανίδη.
Κάθε Πέμπτη απόγευμα, λοιπόν και για επτά ολόκληρα χρόνια, από το 1974 έως το 1981, τα μάτια των τηλεθεατών ήταν στραμμένα σ’ ένα Λούνα Παρκ, εκεί όπου οι χαρές, οι λύπες και έρωτες ξεδιπλώνονταν πλάι σε τροχούς, σε μπαλαρίνες και σε κρίκους.
Η ημέρα προβολής, Πέμπτη, δεν άλλαξε ποτέ παρά μόνο στο τελευταίο επεισόδιο το οποίο θα έπαιζε την Πέμπτη 7 Μαΐου 1981. Τελικά μεταδόθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου 1981.«Καλησπέρα σας. Άλλη μια εκπομπή του Λούνα Παρκ είναι πάλι κοντά σας, μόνο που αυτή τη φορά είναι η τελευταία» κι κάπως έτσι το Λούνα Παρκ αποχαιρετά το φανατικό κοινό του.
Συνολικά γυρίστηκαν 330 επεισόδια και για αρκετά χρόνια το Λούνα Παρκ ήταν το δεύτερο μακροβιότερο σίριαλ μετά τη σειρά «Μεθοριακός σταθμός», η οποία προβαλλόταν τότε από την ΥΕΝΕΔ και έφτασε τα 349 επεισόδια. Αργότερα το Λούνα Παρκ πέρασε στην τέταρτη θέση, αφού τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν μακράν τα σίριαλ «Η Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή» του Νίκου Φώσκολου που προβλήθηκαν στον ΑΝΤ1. Η σειρά δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, εκτός από το τελευταίο επεισόδιο, που μπορεί να αναζητηθεί ολόκληρο στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Πηγή: http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.