Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΧΕΙΡΙΑ-ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;


Οι εποχές όπου δάσκαλοι και γονείς έβαζαν τιμωρία τα παιδιά που τολμούσαν να κρατήσουν το μολύβι με το αριστερό υποχρεώνοντάς τα να μάθουν να γράφουν σωστά με «το καλό το χέρι» (δηλαδή με το δεξί) έχουν ευτυχώς περάσει. 
Εντούτοις, η εν λόγω «ιδιομορφία» προκαλεί πονοκέφαλο σε αρκετούς γονείς που αναρωτιούνται το «πώς» και το «γιατί». «Χαλαρώστε», επισημαίνουν οι ειδικοί και προσθέτουν: «Μην εξαναγκάζετε ποτέ ένα παιδί να γράψει με το δεξί διότι η πίεση που του ασκείτε μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στις εγκεφαλικές λειτουργίες, διαταραχές συμπεριφοράς και δυσκολίες στη μάθηση. Είναι σαν να επιχειρείτε να αλλάξετε την ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου του παιδιού».

Γιατί με τ’ αριστερό;

Όσκαρ Ουάιλντ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μαχάτμα Γκάντι, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Φιντέλ Κάστρο, Μπάρακ Ομπάμα, Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Μπομπ Ντίλαν, Τζίμι Χέντριξ, Μπετόβεν, Ναδάλ, Αντζελίνα Τζολί, Τζούλια Ρόμπερτς, Κέιτ Χάντσον, Μέριλιν Μονρόε, Νικόλ Κίντμαν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τομ Κρουζ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μέγας Αλέξανδρος, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Πελέ, Μαραντόνα και Μέσι αποτελούν μερικούς μόνο από τους αριστερόχειρες που μέσα στην συντριπτική πλειοψηφία των δεξιόχειρων τα κατάφεραν πολύ καλύτερα!
Οι μέχρι στιγμής στατιστικές έχουν δείξει ότι ένας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού). Σύμφωνα με τους ερευνητές 40 συγκεκριμένα γονίδια συμβάλλουν στο να γεννηθεί κάποιος άνθρωπος με προτίμηση στο αριστερό του χέρι, ενώ το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι από εκείνα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, όπως για παράδειγμα το χρώμα των ματιών ή των μαλλιών. Άρθρο του Scientific American Mind επισημαίνει ότι δυο δεξιόχειρες έχουν πιθανότητα 9,5% να φέρουν στον κόσμο παιδί αριστερόχειρα, η πιθανότητα ενισχύεται στο 19,5% όταν ο ένας γονιός είναι αριστερόχειρας, ενώ στους δυο αριστερόχειρες το ποσοστό ανεβαίνει στο 26%.
Η αριστεροχειρία συνδέεται με διαφορετικές λειτουργίες των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, ο οποίος, στέλνει εντολές στο σώμα μας «χιαστί». Δηλαδή, στους «δεξιόχειρες» επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου και στους «αριστερόχειρες» η λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα ερευνητικά δεδομένα, το δεξί μέρος του εγκεφάλου με το οποίο εκφράζονται οι αριστερόχειρες, σχετίζεται με τη διαίσθηση, την ενόραση, την καλλιτεχνία (όπως μουσική, ζωγραφική, υποκριτική κ.λ.π.) κι αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με τις θεωρίες εξηγείται η αυξημένη δημιουργικότητα των αριστερόχειρων. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Βιολογίας Alexander Dubov «Οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα από τους δεξιόχειρες στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη!

Τι πρέπει να κάνετε

Αφήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι παρόλο που γράφει με το αριστερό χέρι, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ελάττωμα.
Κάντε το να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη παιδιά σαν και αυτό, αν και μπορεί να μην είναι κοντά του.
Μην το εξαναγκάζετε ποτέ να χρησιμοποιεί το δεξί χέρι, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση, και μπορεί να μην καταφέρει να γράψει καλά.
Αναφέρετε του παραδείγματα αριστερόχειρων που έχουν πετύχει και με το παραπάνω στη ζωή.

Ξέρατε ότι…

1. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται αμφιδέξια, δηλαδή χρησιμοποιούν εξίσου καλά το δεξί και το αριστερό χέρι, τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η προτίμηση του παιδιού να χρησιμοποιεί ένα από τα δύο χέρια, αρχίζει να φανερώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών, αλλά γίνεται σαφής, κυρίως όταν αρχίζει το σχολείο και μαθαίνει να γράφει

2. Στα δίδυμα υπάρχει μια μεγάλη τάση το ένα να είναι αριστερόχειρας

3. Οι περισσότεροι αριστερόχειρες τείνουν να ζωγραφίζουν τις ανθρώπινες (και όχι μόνο) φιγούρες με πρόσωπο προς τα δεξιά.

4. Οι αριστερόχειρες προσαρμόζουν πιο γρήγορα την όρασή τους στον να μπορούν να δουν κάτω από το νερό, όταν ανοίγουν τα μάτια

5. Οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε πολλά σπορ και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το κολύμπι και την ξιφομαχία (εφόσον ο αντίπαλος είναι δεξιόχειρας).

6. Οι αριστερόχειρες συνήθως φθάνουν στην εφηβεία 4-5 μήνες μετά τους δεξιόχειρες

7. Οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο. Αυτό είναι πιθανώς ο λόγος που έχουν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, είναι πιο δημιουργικοί και με μεγαλύτερη κλίση προς την τέχνη, το χορό και τη μουσική

8. Σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες τείνουν να μασούν την τροφή τους στην αριστερή πλευρά του στόματος τους

9. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα είναι πιο πιθανό από το 10-12% (που ισχύει στον γενικό πληθυσμό) να είναι αριστερόχειρες

10. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Πηγή: https://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.