ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας από το 2012, με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρίας. Στην Ε.Ε. ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζει ένα είδος αναπηρίας, ενώ στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.
Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό του λόγου, του έργου ή της άμεσης αντίληψης και είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε πολλούς τομείς της ζωής των ΑμεΑ. Έννοιες όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ψυχαγωγία, η συμμετοχή τους σε κοινωνικά δρώμενα, είναι ορισμένες από αυτές, που η έλλειψή τους καθιστά τα άτομα με Αναπηρία να αισθάνονται πολύ συχνά, την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής τους στα κοινωνικά και στα δημόσια αγαθά, καθώς και σε υπηρεσίες που πρέπει να είναι κοινές σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Για τη βελτίωση των συνθηκών και την ένταξη των συνανθρώπων μας αυτών στην κοινωνία, δύο είναι οι βασικοί πυλώνες στήριξης: η Εκπαίδευση και η Απασχόληση.
Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, περιθωριοποιημένα στην αγορά εργασίας είναι τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, ενώ στην έκθεση καταγράφεται ότι άνεργοι είναι το 60% των νέων 25-29 ετών με σοβαρή αναπηρία, ενώ το 72% των νέων 25-29 ετών και το 55,5% των ατόμων ηλικίας 30-34 δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία.
Τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους δεν ζητούν διακρίσεις, δεν ζητούν να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητούν απλά την πραγματική ισότητα, που σημαίνει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, που αποτελεί ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία της κοινωνικής τους ένταξης.
Η Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο ένας Δήμος, πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία, στην ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά και στην παροχή ίσων ευκαιριών. Γιατί όταν η κοινωνία τους αγκαλιάζει, διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, τις τέχνες, τις επιστήμες, στα δημόσια πράγματα. Και τότε καταλαβαίνουμε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν και να προσφέρουν.
H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, δεν αποτελεί ασφαλώς μια επέτειο ή μια ημέρα γιορτής. Είναι μία ημέρα σεβασμού, ευαισθητοποίησης, αλληλεγγύης, αφύπνισης και προβληματισμού και σκέψης, για τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς στα μέλη των οικογενειών τους που δίνουν μαζί τους τον αγώνα αυτό, αλλά και σε όλους τους εθελοντές, επιστήμονες, ειδικούς θεραπευτές και όλους αυτούς που βρίσκονται δίπλα τους. Σήμερα, στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ παντού, πολεμώντας κάθε διάκριση και στερεότυπο απέναντί τους. Γιατί εκτός από ίσες ευκαιρίες, οι συνάνθρωποί μας αυτοί, αξίζουν και κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα: Αξιοπρέπεια.
Η Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο ένας Δήμος, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις ανάλογες Κοινωνικές Δομές για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, επανδρώνοντας αυτές με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να συνδράμουν στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία, για ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά και στην παροχή ίσων ευκαιριών. Είναι κατανοητό ότι, η μέριμνα ενός Δήμου για τα ΑμεΑ, δεν πρέπει να εστιάζεται και να εξαντλείται στις ράμπες των πεζοδρομίων, οι οποίες πολλές φορές είναι κατειλημμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή άλλα εμπόδια.
Επίσης, η Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει δράσεις και να εφαρμόσει μέτρα στους τομείς όπως: η προσβασιμότητα, η συμμετοχή στη δημόσια ζωή και στις πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες, με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για την πρόσβαση, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην κοινωνική προστασία. Γιατί όταν η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας των συνανθρώπων μας με Αναπηρία και όταν η κοινωνία τους αγκαλιάζει, έχει αποδειχθεί ότι διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, τις τέχνες, τις επιστήμες, στα δημόσια πράγματα. Και τότε καταλαβαίνουμε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν και να προσφέρουν.
Ομάδα Εργασίας Κοινωνικών Θεμάτων, της Δημοτικής Παράταξης ''αλλάζουμε ΜΑΖΙ''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.