Στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας, το πανέμορφο χωριό της Παύλιανης. Πρόκειται για έναν προσιτό προορισμό, μιας και οι αποστάσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι σχετικά μικρές, μην ξεπερνώντας τις τρεις περίπου ώρες διαδρομής
Με μια μεγάλη και μακριά ανά τους αιώνες πορεία, η Παύλιανη προσελκύει όλο και περισσότερους εκδρομείς, καλύπτοντας κάθε απαίτηση, μιας και η ομορφιά της διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Τόσο τους χειμερινούς μήνες με το ολόλευκο της φόρεμα να καλύπτει κάθε ατέλεια της μητέρας φύσης, όσο και τους καλοκαιρινούς, με το πράσινο να κυριαρχεί σε κάθε σημείο της, και σε συνδυασμό πάντα με την ηρεμία αλλά και τη χαλάρωση που αντανακλά το μέρος, ξεπερνά τις απαιτήσεις όλων και χαρίζει μια ξέγνοιαστη διαμονή, τονίζοντας με τον τρόπο της την διαφορετικότητά της.
Το χωριό έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο αποδεικνύει μάλιστα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους. Με μια αξιοζήλευτη προσπάθεια, οι μαθητές του χωριού με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων, μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι πλάι στα τρεχούμενα νερά του ποταμού με φόντο τα αιωνόβια δέντρα του πάρκου, απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, γέφυρες, τούνελ και μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε καλούν να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνεις για λίγο και εσύ παιδί.
Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.
Μια ακόμα πανέμορφη διαδρομή γεμάτη καταρράκτες και πολλές ακόμα εκπλήξεις είναι αυτή προς τον υδροβιότοπο Τζιρού, το μέρος που ζει το σπάνιο ψάρι Αττικόψαρο, όπως επίσης και αυτή προς το οροπέδιο της Καταβόθρας, το σημείο που ο Δίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον γιό του να καίγεται στην Πυρά, σκίζει με τη δύναμη του κεραυνού του τον βράχο, δημιουργώντας έτσι την απόκρημνη χαράδρα που τα νερά χύνονται στον Γοργοπόταμο και ανεβάζει τον Ηρακλή για πάντα στον Όλυμπο...
Πηγή: https://m.tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.