Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ!


Σαν σήμερα το 1952 άφησε την τελευταία της πνοή η Μαρία Μοντεσσόρι.
Όσον αφορά την μέθοδο διδασκαλίας της Μαρίας Μοντεσόρι

Έχοντας δημιουργήσει δικό της υλικό τόσο για θετικά όσο και για θεωρητικά μαθήματα κατάφερε να ενσωματώσει στα μαθήματα και τις τάξεις όλα τα παιδιά, ενώ ακόμη και παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σημείωναν καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, το παιδί συμμετέχει στη γνώση και με τις πέντε αισθήσεις του και εκπαιδεύεται χωρίς σχολικούς καταναγκασμούς. Χρησιμοποίησε διάφορα αντικείμενα που βοηθούν το παιδί να κατανοήσει τις έννοιες του βάρους, τα χρώματα, τα ποσοτικά μεγέθη και τα σχήματα, ενώ θεωρούσε πως διάφορες κατασκευές αξιοποιούν τη δημιουργική και καλλιτεχνική του έφεση. Σύμφωνα με τη Μαρία Μοντεσσόρι ο/η παιδαγωγός δεν επιβάλλεται ποτέ με τον φόβο ή με την ένταση της φωνής της ασκώντας με ένα «μάθημα σιωπής» τον αυτοέλεγχο και την αυτοσυγκράτηση τα παιδιά.

Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου, και έπειτα η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία. Μερικές ακόμη αρχές της μοντεσσοριανής μεθόδου είναι ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον, η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος και η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

Φυσικά, το έργο και οι αρχές της παιδαγωγικής μεθόδου της Μαρίας Μοντεσσόρι δεν μπορούν να αναλυθούν εκτενώς σε αυτό το άρθρο, αλλά αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπήρξαν καινοτόμες και τολμηρές για την εποχή της, ενώ ακόμη και σήμερα δεν εφαρμόζονται πλήρως σε πολλά σχολεία και εκπαιδευτικά συστήματα. Για αυτό το λόγο η Μαρία Μοντεσσόρι που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1952 εκτός από γιατρός, υπήρξε μία από τις κορυφαίες εκπαιδευτικούς παγκοσμίως.


Πηγή: https://www.neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.