Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

  • Επιμέλεια κειμένου-φωτογραφικού υλικού: Ιωάννης Καραπανάγος
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Εθνογραφικό Εργαστήρι, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών <<Ο ΙΒΥΚΟΣ>>, στο Λουτράκι και στην Περαχώρα, από 20 έως 22 Μαΐου 2022.
Η τελετή έναρξης και οι άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της πρώτης ημέρας του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στο Υδροθεραπευτήριο Λουτρακίου (Loutraki Thermal Spa) και στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ οι εξίσου άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και οι εργασίες της δεύτερης ημέρας στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας.
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Εθνογραφικού Εργαστηρίου κ. Θάνο Κώτση, Λαογράφο (Msc), Υποψήφιο Διδάκτορα Λαογραφίας και Aνθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριος άξονας του Εθνογραφικού Εργαστηρίου ήταν η εισήγηση θεωρητικών σχημάτων και μεθοδολογικών εργαλείων της σύγχρονης εθνογραφικής έρευνας, καθώς και η δημιουργία προβληματισμού για τη χρήση και τη διαχείριση του λαϊκού πολιτισμού στη συγχρονία, αναδεικνύοντας τη διαλεκτική σχέση των πολιτισμικών πρακτικών και των πολιτιστικών αναπαραστάσεων με το τουριστικό αποτύπωμα του τόπου, με κύριο εθνογραφικό παράδειγμα την πολιτιστική ταυτότητα και την μικροϊστορία της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου και της Περαχώρας. 


Το πρόγραμμα περιλάμβανε διεπιστημονικές θεωρητικές εισηγήσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών και πολιτιστικών διαχειριστών, καθώς και εργαστήρια εθνογραφικής έρευνας με τη συμβολή λαογράφων, μουσειολόγων, εθνομουσικολόγων και οπτικών ανθρωπολόγων.


Το Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, η κα Αγγελική Ρουμελιώτη παρουσίασε την  έρευνα της Ιωάννας Παπαντωνίου για τις τοπικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε η τοπική φορεσιά της Μουντάφισσας Περαχώρας, από την κα Μαρίκα Γεωργίου, Διαχειρίστρια του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας και τον κ. Νίκο Δοσαρά, Ιδιοκτήτη Εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών, ο οποίος αναφέρθηκε, φανερά συγκινημένος, στα εκθέματα του Μουσείου που έχουν προσφερθεί από την αείμνηστη μητέρα του Ασπασία Δοσαρά και την αείμνηστη θεία του Σωτηρία Λέκκα, οι οποίες ξεχώριζαν για τη μεγάλη τους αγάπη για το Λουτράκι και τον Πολιτισμό, ενώ ο Εκπαιδευτικός-Ερευνητής κ. Νίκος Γεωργίου συμπλήρωσε πολλές πληροφορίες για τη φορεσιά της Μουντάφισσας.
Ακολούθησε το Εργαστήρι Ανθρωπολογίας και πραγματοποίηση Μουσικοχορευτικής Καταγραφής με τη συμμετοχή κατοίκων της Περαχώρας στον εξωτερικό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο των υψηλού επιπέδου εισηγήσεων και των δυο ημερών, πιστεύοντας ακράδαντα ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι του εργαστηρίου που είχαν τεθεί από τους διοργανωτές.


Η διοργάνωση και πραγματοποίηση του Εθνογραφικού Εργαστηρίου είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών δράσεων του Συνδέσμου Λουτρακιωτών-Περαχωριτών <<Ο ΙΒΥΚΟΣ>>. Ενός Συνδέσμου που χαρακτηρίζεται πολιτιστική κυψέλη για τον Δήμο μας και πρέπει το έργο που επιτελεί να τυγχάνει της στήριξης του Δήμου μας και των αρμοδίων Αρχών.
Θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους αυτή, με την οποία άφησαν, μέσα από το Εργαστήρι, ανεξίτηλο πολιτιστικό και τουριστικό αποτύπωμα στον τόπο μας.














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.