Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Από Χρήστος Μανωλάς


«Τάκη, έχουμε πρόβλημα!». Η φράση – παράπονο του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκο θα μπορούσε άνετα να ήταν μόνο ένα ευχάριστο παραπολιτικό.
Ο δήμαρχος ζητάει ραντεβού από τον υπουργό και ο υπουργός τον έχει στον προθάλαμο του γραφείου του για έξι και πλέον μήνες. Δεν βρήκε ούτε ένα τέταρτο να τον δεχτεί – τόσο φόρτο εργασίας έχει. Εάν, μάλιστα, λάβει κάποιος υπ’ όψιν ότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια παράταξη και ότι ο δήμαρχος είναι και ανιψιός του πρωθυπουργού, τότε το παραπολιτικό θα ήταν πιο πικάντικο.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι περισσότερο σοβαρό και πιο βαρύ από ένα… παράπονο. Έχει να κάνει με την καθημερινότητα και ασφάλειά μας. Με την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, η οποία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια επιχείρηση – σκούπα στο κέντρο λίγα μόλις 24ωρα μετά την έκφραση δυσαρέσκειας του δημάρχου. Ο δήμαρχος επανήλθε ζητώντας μόνιμη ασφάλεια και αστυνόμευση και όχι περιστασιακές επιχειρήσεις – σκούπα.

Ένα καθημερινό θρίλερ

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζει θρίλερ, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια έχουν μετατραπεί σε σημείο συνάντησης διακινητών, σε κρυψώνες, καταφύγια χρηστών ναρκωτικών, αλλά και σε… αφοδευτήρια.

Μόλις στις 11 Μαΐου το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου – εδρεύει στην Αγίου Κωνσταντίνου, ένα λεπτό από την Ομόνοια – απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλοντας ότι «ένα στενό δίπλα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, στο πίσω μέρος του κτηρίου της Δημοτικής Αστυνομίας, πραγματοποιείται καθημερινά και ανενόχλητα το “επίσημο” εμπόριο, η διακίνηση και η διανομή των ναρκωτικών ουσιών του κέντρου της Αθήνας».
«Καθημερινά, σχεδόν όλο το 24ωρο, η περιοχή μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης διακινητών και εξαρτημένων ατόμων με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια κατ’ αρχάς των ίδιων και κατά συνέπεια όλων μας» ανέφεραν.
Εργαζόμενοι στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μάρτυρες απίστευτων περιστατικών που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη τους. Σπασμένα και διαρρηγμένα αυτοκίνητα σε μόνιμη βάση, επιθέσεις σε περαστικούς, πτώματα δολοφονημένων ανθρώπων και χρηστών ναρκωτικών, συμπλοκές με μαχαίρια και τσεκούρια μεταξύ ομάδων αλλοδαπών για τον έλεγχο περιοχών.

Γενικευμένη παραβατικότητα

Την αίσθηση της γενικευμένης παραβατικότητας και εγκληματικότητας επαληθεύουν και τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ.: Το διάστημα 2008-2019 οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 30,8%, οι κλοπές – διαρρήξεις κατά 22,1% και οι απάτες υπερδιπλασιάστηκαν, εφόσον αυξήθηκαν κατά 152,5%.
Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας μέχρι και τον Κεραμεικό τα τελευταία δέκα χρόνια δρουν μαφιόζικες ομάδες. Τις οδούς Μενάνδρου, Γερανίου, Νικηφόρου, Σοφοκλέους, Αναξαγόρα και Ζήνωνος ελέγχουν αδίστακτες συμμορίες που μετατρέπουν τα διαμερίσματα πολυκατοικιών σε «καβάτζες» λαθραίων καπνικών προϊόντων και ναρκωτικών. Εκατοντάδες οργανωμένες σπείρες διαπράττουν κλοπές και διαρρήξεις.
Σε πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών έχουν μετατραπεί η πλατεία Ομονοίας και η οδός Ξούθου, οι πλατείες Βάθη, Αμερικής και Εξαρχείων, η οδός Αντωνιάδου δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, το Άλσος Χωροφυλακής στους Αμπελοκήπους, το πάρκο του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι, όπου μετακόμισαν οι τοξικοεξαρτημένοι από την οδό Μασσαλίας και το άλσος του «Ευαγγελισμού».
Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων, σε θέματα αστυνόμευσης «παρακολουθούμε συνέχεια κινητοποιήσεις πολιτών για άθλιες συνθήκες στη γειτονιά τους και για “υγειονομικές βόμβες” με κτήρια στα οποία καταφεύγουν τοξικομανείς και άλλοι. Υπάρχουν κλοπές και ληστείες του δρόμου που δεν καταγγέλλονται, αφού πολλά τμήματα ασφαλείας είναι κλειστά το βράδυ και υπολειτουργούν το πρωί.
Οι περισσότεροι πολίτες είτε αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς ή προχωρούν σε απλές δηλώσεις απώλειας για να μην ταλαιπωρούνται. Υπάρχει μείωση – λόγω ανάθεσης φρουρήσεων σε άλλους στόχους και άλλες ανάγκες – κατά 50% – 60% των αστυνομικών που συμμετείχαν στη Διεύθυνση Περιπολιών που επόπτευαν το κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλων αστυνομικών δυνάμεων».
Σημειώνεται ότι σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται ετησίως περίπου 1.200 – 2.000 κλοπές και διαρρήξεις.
Όπως παραδέχονται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «πράγματι υπάρχει μια αύξηση της εγκληματικότητας, μετά την καραντίνα, η οποία τείνει να επανέλθει σε αριθμούς εγκληματικών ενεργειών προ της πανδημίας».

Μόνο «σκούπες»

Ο Θεοδωρικάκος επιμένει, από τη δική του πλευρά, ότι οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά 27% και οι ληστείες κατά 30% στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, δηλαδή στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα των δύο τελευταίων ετών προ κορωνοϊού (2018-19 και 2019-20).

Στις αρχές Μαρτίου, όπως αναφέραμε, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων – σκούπα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 10 Μαΐου, στη διάρκεια των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ελέγχθηκαν 2.585 άτομα, έγιναν 617 προσαγωγές παράτυπων μεταναστών, 23 συλλήψεις για ναρκωτικά και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο.
Παρά τις επιχειρήσεις και τις εκατέρωθεν δηλώσεις, πάντως, το κέντρο της Αθήνας είναι σταθερά μια περιοχή έρμαιο των συμμοριών και της εγκληματικότητας με μειωμένη πρόληψη της εγκληματικότητας. Και αυτό απαιτεί συνεργασία και λύσεις το ταχύτερο δυνατόν, αφού οι «σκούπες» είναι μια μέθοδος η οποία ελάχιστα έχει αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια που η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς…

Πηγή: https://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.