Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

ethnos.gr

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε Ερντογάν, αγαπητέ γείτονα Ταγίπ.

Πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό απειλείς τη χώρα μου ότι: ‘θα μας συντρίψεις και θα μας ρίξεις στη θάλασσα, όπως στη Μικρασία, πριν από 100 χρόνια’.
Στην Ελλάδα έχουμε κ. πρόεδρε μια παροιμία – δεν ξέρω αν την έχετε και στην Τουρκία μια και πολλές από τις παροιμίες μας είναι κοινές – η οποία λέει: ‘Φοβερίζω διότι φοβάμαι’. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους συσχετισμούς της ισχύος, όπως εκτιμούν οι ανεξάρτητοι αναλυτές και το ξέρεις. Αλλιώς θα το είχες ήδη επιχειρήσει…
Θα ήθελα όμως να σταθώ στην αισιοδοξία σου σχετικά με το παρελθόν.
Εξαπολύεις τις απειλές λόγω της νίκης της Τουρκίας στην τελική μάχη ανάμεσα στις χώρες μας, στη Μικρασία, το 2022. Ωστόσο θα ήθελα να σου επισημάνω ότι τότε διεξήχθη ένας πόλεμος ο οποίος κράτησε συνολικά δέκα χρόνια, στο κέντρο του οποίου ήταν ο Α’ ΠΠ και στο τέλος του η σύγκρουσή μας αυτή. Δεν ήταν μεμονωμένη.
Στον πόλεμο αυτό κ. Πρόεδρε η Ελλάδα νίκησε την Τουρκία πολλές φορές. Στο Σαραντάπορο, στα Γιαννιτσά, στα Ιωάννινα, απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, έφτασε μέσα στην Πόλη, πέτυχε πολλές νίκες στη Μικρασία, φθάνοντας στις παρυφές της Άγκυρας. Ο τουρκικός στρατός νίκησε μία και μόνο φορά η οποία όντως ήταν η τελευταία και τελική.
Επίσης, μετά το τέλος αυτών των 10ετών συγκρούσεων, η Τουρκία, συνέχεια και κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποτετραπλασιάστηκε, όταν η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε.
Επιπλέον κ. Πρόεδρε, μας απειλείς ότι θα μας ρίξεις και πάλι στη θάλασσα, όπως τότε, ενώ εμείς δεν απειλούμε τη χώρα σου ούτε έχουμε την παραμικρή πρόθεση να έρθουμε στη γη σου ώστε να μας ρίξεις στη θάλασσα. Αντιθέτως εσύ απειλείς να έρθεις να καταλάβεις τα νησιά μας. Έτσι λοιπόν πρέπει να σου υπενθυμίσουμε ότι τότε, το 1912-13, ο ελληνικός στόλος ήταν που έριξε εσάς στη θάλασσα (δανείζομαι το δικό σου λεκτικό), από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Αν πάμε και λίγο πιο πίσω θα δούμε ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλές νίκες εναντίον της Τουρκίας, στον απελευθερωτικό της αγώνα το 1821-31, απελευθέρωσε πρώτη ένα κομμάτι της ιστορικής της γης, δημιούργησε πρώτη ελεύθερο κράτος, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά από το οποίο άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ της για να διαλυθεί ένα αιώνα μετά. Η Τουρκία είχε μια και μόνο νίκη επί της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897.
Κ. Πρόεδρε κατανοώ ότι έχεις ανάγκη κάποιων ενεργειών που θα σε βοηθήσουν στις προσεχείς εκλογές στις οποίες, για την ώρα, παρουσιάζεσαι δημοσκοπικά να ηττάσαι. Κατανοώ την ανάγκη ενίσχυσης του φρονήματος των πολιτών σου, το οποίο φαίνεται ότι ενισχύεται με τέτοιες μεθόδους. Αντιλαμβάνομαι επίσης την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να σε ακολουθεί σ’ αυτό το δρόμο δημόσιων απειλών οι οποίες θυμίζουν μικρά παιδιά που μαλώνουν στην αλάνα.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι από πού αντλείς τα δεδομένα ώστε να μας απειλείς με νέα συντριβή, όπως τότε… όταν οι περισσότερες μάχες στις οποίες ενεπλάκησαν οι χώρες μας στα τελευταία 200 χρόνια ήταν νικηφόρες για τη δική μας χώρα.

Πηγή: https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.