Η Συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει στο να κατανοεί, να χειρίζεται αλλά και να παρακολουθεί εποικοδομητικά τα συναισθήματα του.
Όλοι μας έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που έχουν την απίστευτη ικανότητα να διατηρούν τη ψυχραιμία τους και να είναι συναισθηματικά ώριμοι. Οπότε ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που είναι συναισθηματικά ευφυείς και σε αυτούς που δεν είναι;
Εδώ θα βρείτε 12 πράγματα που οι συναισθηματικοί ευφυείς άνθρωποι δε κάνουν ποτέ.
1. Δεν έχουν ξεσπάσματα.
Αυτό είναι κάτι που δε το κάνουν, διότι μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματα τους. Έχουν μάθει πως για να επικοινωνήσουν είναι πιο αποτελεσματικό να παραμείνουν ήρεμοι και λογικοί. Όταν για παράδειγμα, ακυρώνεται η πτήση τους ή καθυστερούν στο αεροδρόμιο, προσπαθούν να συνεργαστούν με το προσωπικό για να βρουν λύση. Γιατί ξέρουν πως και οι υπάλληλοι θέλουν να τους βοηθήσουν.
2. Δε δείχνουν αναισθησία.
Οι συναισθηματικά ευφυείς έχουν πλήρη επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων. Λόγω αυτού, τους φέρονται με ευαισθησία. Κάποια στιγμή, μέσα σε ένα μαγαζί, ίσως ρωτήσουν τον διπλανό τους για το πώς κύλισε η μέρα του. Αυτό περιγράφεται και ως ενσυναίσθηση που τους βοηθά να μπουν στη θέση του άλλου.
3. Η ζωή τους δεν έχει δράμα.
Δεν εμπλέκονται σε κουτσομπολιά και δε συμμετέχουν σε συγκρούσεις με φίλους, οικογένεια ή συναδέρφους. Δεν απολαμβάνουν το να μιλάνε αρνητικά για τους άλλους και γενικά το αποφεύγουν. Εάν κάποια στιγμή, συναντήσουν κάποιον που έχει το δράμα στη ζωή του, απλά τον αποφεύγουν.
4. Δε κατηγορούν άλλους για τα δικά τους προβλήματα.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δε κατηγορούν ποτέ τους άλλους για τα δικά τους προβλήματα. Αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωή τους. Δε θα πουν ποτέ «δεν είναι δικό μου πρόβλημα, φταίει ο τάδε». Δε βρίσκουν δικαιολογίες και δε ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους.
5. Φράσεις όπως «δε μπορώ να σε βοηθήσω» δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους.
Είναι πάντα εκεί για να στηρίξουν το συνάνθρωπο. Θα σταθούν να ακούσουν το πρόβλημα του, θα βρουν έναν παρηγορητικό λόγο στον πόνο του και κάτι ενθαρρυντικό στην απελπισία του. Δεν κοιτούν μόνο τον εαυτό τους γιατί ξέρουν πως ο άνθρωπος πρέπει να νοιάζεται.
6. Δεν προσπαθούν να μαντέψουν γιατί κάποιος είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος.
Όταν βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον που φαίνεται αναστατωμένος, οι συναισθηματικά ανόητοι θεωρούν πως το άτομο αυτό έχει κάποιο θέμα μαζί τους και θέτουν συνεχώς ερωτήσεις για να το ανακαλύψουν. Οι συναισθηματικά ευφυείς, όμως, ξέρουν τον τρόπο να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν υποθέτουν ότι είναι αυτοί η πηγή του θυμού κάποιου, αλλά προσπαθούν να την ανακαλύψουν.
7. Ξέρουν πολύ καλά τι είναι αυτό που τους αναστατώνει.
Οι άνθρωποι που δεν είναι συναισθηματικά ευφυείς, συχνά νευριάζουν, αλλά όταν τους ρωτάς γιατί , δε μπορούν να σου απαντήσουν. Οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη έχουν ρίξει μια καλή ματιά στα συναισθήματα τους και κατανοούν ακριβώς τις καταστάσεις που τους ερεθίζουν. Έτσι, γνωρίζοντας την αιτία του κακού, μπορούν ή να την προλάβουν ή να τη διαχειριστούν καλύτερα.
8. Δεν έχουν φίλους με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς αντιλαμβάνονται οτι η ποιότητα της ζωής τους είναι σε άμεση συσχέτιση με την ποιότητα των ανθρώπων που συνδέονται. Ένα από τα κριτήρια τους για τους ανθρώπους που θα έχουν γύρω τους είναι να είναι και εκείνοι συναισθηματικά ευφυείς. Αυτό σημαίνει, ότι ψάχνουν πιο αισιόδοξα και δυναμικά πρόσωπα. Αν κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αποφασίζουν να μην διατηρήσουν τη φιλία μαζί του, επειδή γνωρίζουν ότι μπορεί θα παρασυρθούν μαζί του σε μια συναισθηματική άβυσσο.
9. Θέματα που είναι δύσκολα, δεν τα αποφεύγουν.
Οι μη συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι θα αποφύγουν ένα θέμα όταν είναι δύσκολο ή δυσάρεστο ώστε να συζητηθεί. Θα αναβάλλουν συνεχώς αυτή τη κουβέντα. Όμως οι συναισθηματικά ευφυείς συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ καλύτερα να αντιμετωπιστεί κάτι στην ώρα του, παρά αργότερα, διότι οι καταστάσεις επιδεινώνονται εάν δεν αντιμετωπιστούν.
10. Δείχνουν την απαραίτητη ευαισθησία σε ευαίσθητα θέματα.
Οι άνθρωποι που στερούνται συναισθηματικής νοημοσύνης δεν ξέρουν τι να πουν αν προκύψει κάποιο ιδιαίτερο θέμα και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ευαίσθητες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος αναφέρει ότι ένας από τους συγγενείς τους είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, πιθανόν να πουν κάτι ανάρμοστο. Κάποιος με συναισθηματική νοημοσύνη ξέρει πώς να είναι ευαίσθητος και να πει το σωστό σε αυτές τις συνθήκες.
11. Αναρωτιούνται πώς αισθάνονται.
Οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη, παρακολουθούν συνεχώς τα δικά τους συναισθήματα, και τα σκέφτονται σε κάθε περίσταση. Αυτή η αυτοπαρακολούθηση δημιουργεί περισσότερη αυτογνωσία.
12. Προσέχουν τη γλώσσα του σώματος
Οι συναισθηματικά νοήμονες άνθρωποι δίνουν σημασία στη γλώσσα του σώματος, τόσο των άλλων όσο και τη δική τους. Τη θεωρούν ένα σημαντικό κριτήριο εκτίμησης των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους αλλά και του εαυτού τους.
Πηγή: stroumfaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.