Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ME 'H ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

Άρθρο του Αντιπτέραρχου ε.α. Αθανάσιου Παπανικολάου


Πολύς λόγος πάλι αυτές τις ημέρες, για τις ένοπλες δυνάμεις (μειώσεις μισθών κτλ).
Πολύς λόγος όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης για τις αποδοχές και τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Αποτέλεσμα;
Συνεχείς μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κονδυλίων συντήρησης οπλικών συστημάτων, μείωση καυσίμων για την εκπαίδευση κ.α.!

Τα στελέχη βέβαια καταβάλουν προςπάθειες και συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο για την εκπλήρωση της αποστολής τους, έναν ζήλο που πηγάζει από την φιλοπατρία και τα ιδανικά που διακατέχονται.
´Ομως ως πότε, μια οργανωμένη πολιτεία μπορεί να βασίζεται σε αυτά, χωρίς να δείχνει κανένα ενδιαφέρον, αντιθέτως μάλιστα, να λαμβάνει μέτρα που πλήττουν το κύρος (καθαρισμός wc μεταναστών) και το επίπεδο εκπαίδευσης και λειτουργίας των;
Τίθεται λοιπόν αδήριτο το ερώτημα ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ; και αν ναι..., ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ;
Πραγματικό γεγονός όπως μου το μετέφερε ο παππούς μου. Σε διάλογο μεταξύ διαπραγματευομένων Κρητικών, χρόνια πίσω για επίλυση διαφορών τους, όταν τον λόγο πήρε ο 2ος, λέει στον 1ο αφού έβγαλε το όπλο του πάνω στο τραπέζι, "από επαέ και πέρα μίλιε εκέ" δείχνοντας του το όπλο (δηλαδή από εδώ και πέρα μη μιλάς σε εμένα αλλά στο όπλο). Δεν του άφηνε δηλαδή κανένα περιθώριο πλέον για περαιτέρω διαπραγμάτευση, επειδή οπλοφορούσε και ήταν σε θέση να κάνει και χρήση του όπλου.
Όσο παράξενο και αν φαίνεται, αυτή είναι και η ωμή πραγματικότητα που αφορά στην διπλωματία, μεταξύ αυτοκρατοριών, κρατών κ.α..
Ο ισχυρός (στρατιωτικά, οικονομικά) επιβάλει την θέληση του.
Ισχυρές ΕΔ, είναι σε θέση να προασπίσουν τα συμφέροντα και την ακεραιότητα μιας χώρας.
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, μπορούμε να αντλήσουμε πολλά παραδείγματα όπου η ύπαρξη στρατιωτικής ισχύος έδωσε λύσεις:
-Στην καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία η εμφάνιση του Κεμάλ άλλαξε τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες δεν είχαν πρόβλημα να πάνε με αυτόν στον οποίο έγερνε η ζυγαριά (η Χώρα μας είχε οικονομικό πρόβλημα ενίσχυσης και υποστήριξης του μαχόμενου στρατού μας).
-Η παραμέληση των ενόπλων δυνάμεων από τις τότε κυβερνήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουμε τον πόλεμο του 1897.
-Η φροντίδα για οργάνωση και εκπαίδευση των ΕΔ, καθώς και η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, έδωσαν την δυνατότητα στην χώρα μας να πενταπλασιαστεί (έκταση, πληθυσμός) στους βαλκανικούς πολέμους.
-Η καλή κατάσταση και το υψηλό ηθικό των ΕΔ συνετέλεσαν στο Αλβανικό έπος.
-Ο αποπροσανατολισμός, η ενασχόληση με αλλότρια καθώς και το χαμηλό επίπεδο των ΕΔ, ήταν αυτά που συνετέλεσαν στην απώλεια του βορείου τμήματος της Κύπρου (1974).
-Η ύπαρξη ισχυρού στρατού στην Συρία, αυτήν την στιγμή, είναι εκείνη που αποτρέπει να δοθούν οι λύσεις, που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις.
-Η ύπαρξη ισχυρού στρατού στην Τουρκία είναι εκείνη που εμποδίζει τους μεγάλους, να δώσουν άμεσα τις λύσεις που θέλουν.
Τα τελευταία 6 χρόνια της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, όλες οι κυβερνήσεις δείχνουν να μη γνωρίζουν και να μη λαμβάνουν υπόψιν, τίποτα από όσα παραπάνω αναφέρθηκαν, θεωρώντας μάλλον ότι δεν υπάρχουν πλέον κίνδυνοι ή ότι η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ, απαιτεί τεράστια και δυσβάσταχτα κονδύλια.
Ενδεχομένως σε αυτή την θεώρηση να συνετέλεσαν, τα σκάνδαλα για τα εξοπλιστικά, τα οποία υπήρξαν ή "η ιδεολογική απέχθεια" και "ιδεολογική απόσταση", κάποιων κυβερνώντων. Αν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί μια χώρα, με τέτοιου είδους ιδεοληψίες και συμπεριφορές!!!
Κύριοι κυβερνώντες κάνετε τεράστιο λάθος. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΤΕ ΣΩΣΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Εκτιμώ βέβαια, ότι μιά μικρή μυρωδιά για τις δυνατότητες, την έχετε ήδη πάρει, αφού κατά κόρον τις έχετε εμπλέξει παντού (μετανάστες, αεροδιακομιδές, σεισμούς, πλημμύρες κ.α.).
Κάνετε κάτι τουλάχιστον για να μην τις υποβαθμίζετε περισσότερο .
Όσο αφορά στο ερώτημα για το τι ΕΔ θέλουμε ,η απάντηση είναι απλή. Θέλουμε ΕΔ που να έχουν την δυνατότητα να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους με επιτυχία. Αυτό βέβαια συνεπάγεται σωστή και ανελλιπή εκπαίδευση, ύψιλον φρόνημα και προσήλωση στο καθήκον, που αποκτώνται όταν φυσικά το προσωπικό δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.
Όμως εδώ θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες και από τις εκάστοτε ηγεσίες των ΕΔ ώστε να γίνει πλήρης προσαρμογή τους στα σύγχρονα δεδομένα, με αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει από χθες.
Πιο συγκεκριμένα:
-Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση.
-Άμεση μείωση αριθμού χρήσης στρατοπέδων, Αεροδρομίων.
-Άμεση μείωση μόνιμου προσωπικού.
-Άμεση μείωση θέσεων βαθμοφόρων στους ανώτατους και ανώτερους βαθμούς.
-Απόσυρση παλαιών οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών.
-'Αμεση πώληση παλαιών υλικών.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε, υψηλού επιπέδου ΕΔ τις οποίες βέβαια θα μπορεί και η πολιτεία να υποστηρίξει, διότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι η χώρα μας διαθέτει πολύ μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων (προσωπικό, υλικό ) ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική της δυνατότητα (πάντα σε σύγκριση με άλλες χώρες).


 η εικόνα προφίλ του Athanasios Papanikolaou Αθανάσιος Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.