Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΩΤΙΟΥ-"ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"!

Επιμέλεια: Εφημέριος Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος

Η ενάτη μεταξύ των γνησίων ομιλιών του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, επιγράφεται ως: "Ομιλία εις το Γενέσιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου."
Η ομιλία αυτή, εκφωνήθηκε ίσως την 8η Σεπτεμβρίου του 867, ημέρα Κυριακή. Πρόκειται για λαμπρό ύμνο προς τη Θεοτόκο. Στην ομιλία αυτή δεν γίνεται κανένας λόγος για τους βασιλείς Μιχαήλ Γ’ και Βασίλειο τον Μακεδόνα, οι οποίοι τότε βρίσκονταν σε εχθρότητα μεταξύ τους...

"Κάθε εορτή βέβαια και κάθε πανήγυρη, κατά την οποία γεμίζει από φαιδρότητα η σύναξη των ευσεβών, από τη μια διαλύει τις μεταξύ τους διαφορές και έριδες, και από την άλλη συνενώνει εκείνους που έχουν μεταξύ τους διαφορετικές γνώμες και με τη διένεξή τους διέλυσαν το δεσμό της αγάπης, καταβάλλοντας έμπρακτα, παράκληση τη συμφωνία των ύμνων, για την επιστροφή της ομοφροσύνης. Δείχνει επίσης αυτούς που συγκεντρώνονται όλοι μαζί πως είναι πλάσματα και δημιουργήματα του ίδιου Κυρίου και δημιουργού, και υποδηλώνοντας με την ενότητα της πίστεως προς αυτόν την ομοτιμία της πλάσης, καταπραΰνει και ησυχάζει αυτούς που φέρονται μεταξύ τους με εχθρική έπαρση, τους πείθει να δείχνουν μετριοφροσύνη και ανθρωπιά, και τους διδάσκει ν’ αποβλέπουν στην ίδια την παλάμη του πλάστη και να σκέπτονται τον κοινό πηλό της πλάσης μας. Γιατί ο θεσμός που πρέπει στους Χριστιανούς γι’ αυτό το σκοπό, νομίζω, μας λέγει ότι τελούμε τις πανηγύρεις. Και η μία παρουσιάζει τον Χριστό να γεννιέται, η άλλη μας δίνει μαρτυρία για τη βάπτισή του, άλλη τον παρουσιάζει να μεταμορφώνεται, άλλη να πραγματοποιεί θαύματά του, να θεραπεύει δαιμονισμένους, να δίνει σε τυφλούς τα μάτια τους, να σταματά τις πηγές των αιμάτων, να σφίγγει τις αρθρώσεις των χωλών και παραλυτικών, και ν’ ανασταίνει νεκρούς. Τέλος άλλη μας τον παρουσιάζει να κρεμάζεται σε σταυρό, και άλλη πάλι να ανασταίνεται και να εγκαινιάζει με έργα χειροπιαστά τη δική μας ανάσταση…"

Φωτογραφία: "Ανατολή...προς το εξωκλήσι της Παναγίας στο Σέλκι Περαχώρας!!"
(8-9-2016)


Πηγή: Σύλλογος ορθοδόξων τυφλών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.