Οι διαταραχές ύπνου – συμπεριλαμβανομένου του πολύ λίγου ή του πάρα πολύ ύπνου – μπορεί να συμβάλουν σε παράγοντες κινδύνου σχετικούς με καρδιοπάθειες σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Καρδιά στην πρώτη της ανακοίνωση για τους κινδύνους που συνεπάγονται τα προβλήματα ύπνου στο περιοδικό Circulation. Αλλά η ίδια δεν προχώρησε στο να συστήσει συγκεκριμένη διάρκεια ύπνου κάθε νύχτα.
"Ξέρουμε ότι ο λίγος ύπνος, που συνήθως ορίζεται κάτω από τις εφτά ώρες τη νύχτα και o υπερβολικά μεγάλος σε διάρκεια ύπνος, που συνήθως ορίζεται στις πάνω από εννιά ώρες τη νύχτα, όπως και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να αυξήσουν κάποιους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όμως δεν γνωρίζουμε εάν η βελτίωση της ποιότητας ύπνου μειώνει αυτούς τους παράγοντες" σημειώνει η Marie Pierre St-Onge, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Νέα Υόρκη σε ένα δελτίο Τύπου της Ένωσης για την Καρδιά.
Η St-Onge και οι συνεργάτες της επανεξέτασαν έρευνες για τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς μετά από πρόταση της Ένωσης.
Οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν στην αυπνία. Η αυπνία ορίζεται ως το να έχει κανείς πρόβλημα να πέσει για ύπνο ή να παραμείνει κοιμισμένος για τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα για τρεις ή περισσότερους μήνες. Στο επίκεντρο ερευνών έχει βρεθεί και η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί στιγμιαία διακοπή της αναπνοής για πέντε ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια μιας ώρας ύπνου κατά μέσο όρο.
Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τα προβλήματα ύπνου με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 υπογραμμίζει η St-Onge. "Έγινε αναφορά στις δύο βασικές παθήσεις, όπου υπάρχουν παρεμβάσεις που δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται όταν ο ύπνος μεταβάλλεται. Απαιτείται παρόλα αυτά περισσότερη έρευνα για να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι συνδέσεις και για να έχουμε σαφέστερη εικόνα εάν τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τα σημάδια φλεγμονής. Τέλος, περισσότερη έρευνα θα μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε εάν ο κακός ύπνος έχει αιτιακή σχέση με τον διαβήτη τύπου 2, την υψηλή πίεση, τις καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί άμεση σχέση."
Η St-Onge προτείνει ακόμη οι γιατροί να ρωτούν τους ασθενείς για τη διάρκεια του ύπνου τους και για το εάν ροχαλίζουν. Όσοι είναι υπέρβαροι και ροχαλίζουν πρέπει – κατά τη γνώμη της – να δουν έναν ειδικό σε θέματα ύπνου και όσοι παρουσιάζουν γενικά προβλήματα με τον ύπνο συνιστάται να δεχθούν συμβουλές για το πώς να τον βελτιώσουν και να ελέγχονται προοδευτικά.
"Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο επαρκής ύπνος είναι τόσο σημαντικός όσο το να είναι κανείς σωματικά ενεργός και να ακολουθεί μια ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, ψάρι σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή υγεία. Ο ύπνος είναι ένας είδος 'πολεμοφοδίων' που μπορούμε να φέρουμε στα μέτρα μας για να βελτιώσουμε την υγεία μας" συμβουλεύει η St-Onge.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα, περίπου 50 με 70 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν διαταραχή ύπνου ή δεν κοιμούνται αρκετά σε τακτική βάση.
Το 2009 σχεδόν 29% των Αμερικανών κοιμούνταν λιγότερες από εφτά ώρες κάθε νύχτα. Το 1977 αυτός ο αριθμός ήταν 22%.
Πηγή: www.boro.gr, http://www.newsone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.