Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις* 
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο 
Image result for καινούργια σχολική χρονιά.
Και έγραψε ο Εριχ Φρομ στο βιβλίο του "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ": Πιστεύω ότι παιδεία σημαίνει να μεταβιβάσουμε στους νέους την καλύτερη κληρονομιά του ανθρώπινου γένους. Επειδή όμως μεγάλο μέρος αυτής της κληρονομιάς είναι εκφρασμένο σε λόγια, τότε μόνο θα αξιοποιηθεί, όταν τα λόγια αυτά γίνονται πραγματικότητα στο πρόσωπο εκείνου που διδάσκει και στην πράξη και στη δομή της κοινωνίας.
Ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η καινούργια σχολική χρονιά. Πρώτα-πρώτα να ευχηθούμε σε μαθητές και διδακτικό προσωπικό καλή δύναμη. Πολλές εκπλήξεις ίσως να επιφύλαξε η πολιτική ηγεσία στο σύστημα της παιδείας. ΄Ομως μπορούμε να μην μείνουμε στοχαστές μιας παραφιλολογίας που περισσότερο κακό κάνει στην αξία της εκπαίδευσης παρά στην ουσία αυτής. Παιδεία από πού αλλού άραγε θα αποκτήσουν οι νέοι μας παρά από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για να μπορέσει ο καθένας από εμάς να κρίνει θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει. Και η γνώση είναι δύναμη. Είναι η κληρονομιά μας. Τα λόγια ίσως αργήσουν να γίνουν πράξεις, οι πράξεις μπορεί να είναι άστοχες. ΄Ομως η κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους κοινωνούς, οι οποίοι πρώτα θα κατακτήσουν την βαριά κληρονομιά του ανθρώπινου γένους και μετά θα την κρίνουν. ΄Οπως και θα κριθούν για τα έργα τους. ΄Αλλωστε ο καθένας μας κρίνεται μέσα στην πραγματικότητά του.
Ας υποδεχθούμε λοιπόν το καινούργιο που έχει να μας δώσει η νέα σχολική χρονιά με γνώμονα το ότι έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε ποιοι ήμαστε και τι έχουμε καταφέρει ως ανθρώπινο γένος και μετά ας πράξουμε.


*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.