Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Άρθρο του Αντιπτεράρχου ε.α. Αθανάσιου Παπανικολάου

 
Έχουν περάσει δύο μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία και οι αναλύσεις -εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, όχι μόνο για το τι έγινε αλλά και για το πώς διαγράφεται το μέλλον της χώρας αυτής, εν μέσω μάλιστα των εκκαθαρίσεων απο τον Ερντογάν και ουσιαστικά της κατάρρευσης του Κεμαλικού κράτους.
Θα προσπαθήσω σε σύντομο χρόνο να δώσω μια εκτίμησή μου για το ποιά μπορεί να είναι τα πιθανά σενάρια, όσον αφορά στο μέλλον της γείτονος.
Για να καταστεί όμως αυτό δυνατό, θα αναφερθούν κάποια γεγονότα και συμπεριφορές που αφορούν στη γείτονα χώρα, τα οποία θα θεωρήσω ως δεδομένα.
Δεδομένο 1ο
Η σημερινή Τουρκία είναι ένα δημιούργημα της τελευταίας στιγμής, αφού κατά κάποιο τρόπο, ο Κεμάλ Ατατούρκ "εγγυήθηκε" στις τότε μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία,Γαλλία), για τη νέα δυτικοποιημένη πορεία της νέας χώρας, αφού φυσικά "πουλήθηκε" η Ελλάδα (μικρασιατική καταστροφή).
Όμως η ανομοιογενής σύνθεση του πληθυσμού ήταν βέβαιο, οτι κάποια στιγμή θα έφερνε στο προσκήνιο τα σημερινά προβλήματα.
Στην Τουρκία, παρά τις προσπάθειες για αφανισμό μειονοτήτων, εκτοπισμούς πληθυσμών κ.α., σήμερα υπάρχουν 18 εκ κούρδοι, 20 εκ Αλεβίτες (σιιτική αίρεση, εχθρική μάλιστα για την πλειοψηφία των υπολοίπων Τούρκων που είναι Σουνίτες) και άλλες μειονότητες που υπολογίζονται στο 7-12% του συνολικού πληθυσμού.
 
 Δεδομένο 2ο
Μέχρι πρότινος, την εγγύηση της ύπαρξης της Τουρκίας με δυτικό πρόσωπο, την έδινε ο στρατός.
Ο στρατός όλα αυτά τα χρόνια που κατείχε την εξουσία, είχε φτιάξει δομές στο κράτος, που εξυπηρετούσαν τον ίδιο το στρατό και μερίδα του λαού (κεμαλιστές), αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο λαό ο οποίος υπέφερε και υποφέρει με αποτέλεσμα να έχει εναποθέσει την ελπίδα και την πίστη του στη θρησκεία στην ακραία μορφή της.
Σε αυτούς λοιπόν τους κατατρεγμένους ακραίους ισλαμιστές ή ας τους πούμε "απέλπιδεςΤούρκους" υπό τους κεμαλιστές, στηρίχτηκε και στηρίζεται ο Ερντογάν.

Δεδομένο 3ο
Τα λάθη στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν που έχουν σχέση με την επιθυμία και πρόθεσή του να εμφανιστεί σαν νέος "χαλίφης" εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου είναι τα εξής:
-Διάρρηξη των σχέσεων με Ισραήλ (άμεση εμπλοκή και στήριξη Παλαιστινίων).
-Διάρρηξη των σχέσεων με ΗΠΑ (αρνήθηκε το 2003 την χρήση του ΙΝΣΙΡΛΙΚ στον πόλεμο με το Ιράκ και σήμερα μετά το πραξικόπημα ουσιαστικά κρατά σε ομηρία τους Αμερικανούς της βάσης).
-Διάρρηξη των σχέσεων με Ρωσία (κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους).
-Η άμεση πολεμική εμπλοκή στη Συρία.
-Οι απανωτοί βομβαρδισμοί εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ και στην Συρία.
-Οι σφαγές των Κούρδων της Τουρκίας.
-Η απροκάλυπτη σχεδόν βοήθεια με κάθε τρόπο στο κράτος των Τζιχαντιστών.
-Η απαξίωση και εκβιασμός της ΕΕ στο θέμα των μεταναστών.

Δεδομένο 4ο
Έχει πλέον διαμορφωθεί η βούληση των ΗΠΑ, για τη δημιουργία νέου κουρδικού κράτους στην κυριαρχία του οποίου θα περιέλθει, ένα τεράστιο τμήμα της σημερινής Τουρκίας.
Στη διαμόρφωση της βούλησης αυτής συνετέλεσε, η αλληλέγγυα στάση των Κούρδων στο πλευρό των ΗΠΑ σε όλους τους πολέμους στην περιοχή.

Δεδομένο 5ο
Στην παρούσα χρονική περίοδο λαμβάνουν χώρα μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, στις οποίες έχουν λόγο και άλλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα ,κ.α.), πάντα βέβαια κάτω απο την υπερδύναμη που λέγεται ΗΠΑ.

Δεδομένο 6ο
Η μοιρασιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά το τέλος του α´ παγκοσμίου πολέμου έγινε πολύ πρόχειρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι (θρησκευτικές διαφορές, φυλετικές διαφορές, μη δημιουργία Κράτους Κούρδων,κ.α.) με αποτέλεσμα το συνεχή αναβρασμό και συγκρούσεις στην περιοχή.

Δεδομένο 7ο
Είναι γνωστό ότι αυτή την στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω του διωγμού που υφίστανται, ιδίως τα υψηλόβαθμα στελέχη τους.
Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την επαναφορά τους στα πρότερα επίπεδα επιχειρησιακής λειτουργίας και ετοιμότητας.
Με τα παραπάνω σαν δεδομένα υπάρχουν τα εξής σενάρια:

Σενάριο 1ο
Σε σύντομο επόμενο διάστημα ο Ερντογάν θα έχει την τύχη άλλων Αράβων ηγετών (Καντάφι,Σαντάμ,κ.α.).
Στην περίπτωση αυτή τον πρώτο λόγο θα έχουν και πάλι οι Κεμαλιστές συνεχίζοντας την διακυβέρνηση, με μεγάλη σκληρότητα, απέναντι στους θρησκευόμενους Τούρκους της χώρας, αφου βέβαια έχουν αποδεχτεί την δημιουργία νέου κουρδικού κράτους.
Εδώ δεν πρέπει να αποκλεισθεί και η δημιουργία αντάρτικου στην Ανατολική Τουρκία, απο ακραίους ισλαμιστές, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Σενάριο 2ο
Παραμένει ο Ερντογάν στην εξουσία και συνεχίζει την ισλαμοποίηση της χώρας, θέλοντας να εμφανιστεί σαν ο νέος Κεμάλ μιας καινούργιας ισλαμικής χώρας, συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό διότι έχει συνειδητοποιήσει, ότι η Τουρκία του χθες δεν έχει πλέον μέλλον.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι αναμενόμενος ένας πόλεμος, αν αντισταθεί στη δημιουργία του κουρδικού κράτους και επίσης είναι ενδεχόμενο να υπάρξει και περαιτέρω διάσπαση της Τουρκίας καθότι το 50% του σημερινού πληθυσμού θα είναι αδύνατο να έχει θεση στο νέο δημιούργημα. Επιπρόσθετα δεν είναι δυνατόν να αφεθεί ο έλεγχος στρατηγικών σημείων ( στενών) στον Ερντογάν.

Σενάριο 3ο
Να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν, αρκεί ΑΜΕΣΑ να δώσει ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ δείγματα υποταγής, εκτελώντας οτιδήποτε του ζητηθεί. Λίγο δύσκολο αυτό βέβαια, αν κρίνουμε από την μέχρι σήμερα στάση του.
Το συμπέρασμα που συνάγεται απο τα παραπάνω είναι ότι το κλειδί για το μέλλον της Τουρκίας είναι ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ...Απομένει να δούμε αν αποβεί μοιραίος ή μέγας Ατατούρκ ενός νέου κράτους.
Σε όλα τα παραπάνω σενάρια, η χώρα μας θα έχει επιπτώσεις. Είναι δε πιθανό το ενδεχόμενο, στις μελλοντικές εδαφικές ανακατατάξεις, κάτι δικό μας (αλλαγή Ορίων ΑΟΖ), να δοθεί στην Τουρκία σαν αντιστάθμισμα αυτών που θα της αφαιρέσουν. Ο φίλος μου καθηγητής Theodore Kariotis ειδικός στο θέμα της ΑΟΖ , σίγουρα θα έχει άποψη για αυτό το ενδεχόμενο.

η εικόνα προφίλ του Athanasios Papanikolaou Αθανάσιος Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.