Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ "ΛΙΜΝΗ" ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠ' ΟΠΟΥ "ΟΥΔΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ"!

Στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, βρίσκεται μια «λίμνη» που την αποκαλούν και «το τζακούζι της απελπισίας», λόγω των θανατηφόρων επιπτώσεών της που έχει στους ζωντανούς οργανισμούς.
Η παράξενη «λίμνη», στην οποία παρατηρείται πάρα πολύ υψηλή συγκέντρωση άλατος και υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, ανακαλύφθηκε το 2014 στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, κοντά στην ακτή της Νέας Ορλεάνης (ΗΠΑ).
Είναι επίσης γνωστή και ως «το τζακούζι της απελπισίας». Αυτή η κυκλική πισίνα στερείται οξυγόνου και βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του κόλπου, όπως περιγράφει το Seeker. Λόγω των χαρακτηριστικών της, κάθε ζωντανό πλάσμα που εισέρχεται πεθαίνει. Τα συνήθη θύματά της είναι κυρίως καβούρια, αμφίποδα και ψάρια. Αυτές οι θανατηφόρες ιδιότητες, οδήγησαν το περιοδικό Business Insider να την αποκαλέσει και «λίμνη απ’ την οποία ουδείς επιστρέφει ζωντανός».
Ένα χρόνο μετά την ανακάλυψή της, ο Erik Cordes, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) εξέτασε την «λίμνη» λεπτομερώς με ένα βυθιζόμενο σκάφος και περιέγραψε τα ευρήματά του στο περιοδικό Oceanography.
Η πισίνα έχει περίπου 30 μέτρα διάμετρο και 3,7 μέτρα βάθος, και το νερό της είναι τέσσερις έως πέντε φορές πιο αλμυρό από ό, τι το θαλασσινό νερό που την περιβάλλει. Το Seeker εξηγεί ότι η υψηλή πυκνότητά της δεν της επιτρέπει να διαχυθεί, σχηματίζοντας, έτσι, ένα υποβρύχιο καζάνι που περιέχει τοξικές συγκεντρώσεις μεθανίου και υδροθείου, το οποίο δεν αναμιγνύεται με τα νερά της θάλασσας που το περιβάλλει.
«Είναι ένα από τα καταπληκτικότερα πράγματα που έχω δει στη ζωή μου», δήλωσε ο Erik Cordes. «Αν καταδυθείτε στον πυθμένα του ωκεανού και δείτε μια λίμνη ή ένα ποτάμι που ρέει, νιώθετε σαν μην βρίσκεστε σ’ αυτόν τον κόσμο».
Η ομάδα του καθηγητή ανακάλυψε στη «λίμνη» βακτήρια, σκουλήκια σε σχήμα σωλήνα και γαρίδες, τα οποία είναι οι μόνοι οργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον. Η έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως υποστηρίζει ο Cordes, αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να μοιάζουν με μορφές ζωής από άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή εκτός αυτού. «Πολλοί άνθρωποι μελετούν αυτά τα ακραία ενδιαιτήματα της Γης ως μοντέλα για το τί θα μπορούσαμε να βρούμε όταν πάμε σε άλλους πλανήτες», τόνισε.

Πηγή: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.