Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ! (ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ)

Πώς μια σχέση περνάει από κυνήγι παιχνίδι και φωτιά, σε απάθεια μετριότητα και βαρεμάρα; Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν το ζευγάρι σε επιτυχία και ποιοι είναι οι λόγοι της… συμφοράς!
Δεν υπάρχει μια φορά, υπάρχει ρουτίνα. Ότι συμβαίνει μια φορά, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ξανά, και ξανά, και στο τέλος θα καθιερωθεί ως ρουτίνα.
Ποτέ μην πράττεις κάτι μέσα στην σχέση που δεν θέλεις να ξανασυμβεί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, συμπεριφορές και ρόλοι που παίρνουν μέρος σε μια σχέση, έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Δες εδώ το θετικό: με την ίδια ευκολία που μπορείς να δημιουργήσεις μια κακή συνήθεια, έτσι ακριβώς μπορείς να δημιουργήσεις και μια καλή. Για παράδειγμα, μπορείς να αποφασίσεις να δίνεις ένα φιλί στο σύντροφο σου κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, ακόμη και όταν έχει προηγηθεί καυγάς – τα μούτρα εδώ θα δημιουργούσαν μια αίσθηση αποξένωσης και απομάκρυνσης αντί για αυτή της συμφιλίωσης.
Αχ αυτή η απόσταση! Πόσοι ειδικοί εκεί έξω καλούν για απόσταση στα ζευγάρια, και πόσοι λίγοι κατανοούν το ρόλο και την σημαντικότητα της απόστασης, πόσο μάλλον το πώς να την εφαρμόσουν! Σίγουρα όλοι μας γνωρίζουμε, ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει, για τα ‘αυτοκόλλητα’ ζευγάρια, τα οποία ισχυρίζονται πως η απόσταση σκοτώνει τη σχέση, και πως το να έχεις ανάγκη για χρόνο μακριά από το σύντροφο σου σημαίνει πως δεν ταιριάζετε επαρκώς για συγκατοίκηση. Δεν είναι έτσι. Σαν όντα χρειαζόμαστε χρόνο να έρθουμε σε βαθιά επαφή με τον εαυτό μας πιο συχνά από ότι αντιλαμβανόμαστε. Ο εαυτός μας είναι αυτός που θα μείνει μαζί μας μέχρι το τέλος και καλό θα είναι να του προσφέρουμε τον σεβασμό που του αξίζει – πάντα βρίσκεις λίγη ώρα μέσα στην μέρα για τον καλύτερο σου φίλο, γιατί όχι για εσένα; Η μη επικοινωνία εαυτού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν μια σχέση, καθώς όσο απομακρυνόμαστε από εμάς, τόσο χάνουμε και την ικανότητα να αναπτύξουμε τη σχέση μας με το σύντροφό μας. Σκέψου το λίγο, στην αρχή της σχέσης που έχεις πιο πολύ χρόνο με τον εαυτό σου, ο σύντροφός σου μοιάζει πιο ερωτικός, και ανυπομονείς να βρεθείς μαζί του. Στη συνέχεια, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε μαζί χωρίς διαλείμματα, τόσο μειώνεται η επιθυμία και ο θαυμασμός προς τον καλό σου.
Επικοινωνία ώρα μηδέν. Πραγματικά θαυματουργό συστατικό στη σχέση (καθώς απεδείχθη και σε προσωπική μου έρευνα στο πανεπιστήμιο του Southampton) είναι η επικοινωνία στο ζευγάρι. Εδώ, δεν αναφέρομαι στο πόσο το ζευγάρι σχολιάζει μαζί τα νέα ή το φαγητό που έφαγε χτες. Απευθύνομαι στην επικοινωνία καρδιάς, που επιτυγχάνεται μόνο όταν ο καθένας τολμήσει να ξεγυμνωθεί μπροστά στο σύντροφο του και να ρίξει όλες του τις άμυνες ώστε να επικοινωνήσει βαθιά, και να δημιουργήσει έναν ‘κοινό τόπο’ συνεννόησης για το ζευγάρι.
Εμείς και ο κούκος. Εδώ νομίζω πως όλοι την πατήσαμε κάποια στιγμή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! Ποιος δεν εξαφανίστηκε από τις παρέες του μόλις ξεκίνησε ένα καινούργιο ειδύλλιο, με αποτέλεσμα να κάνουν μαύρα μάτια να τον δουν συγγενείς και φίλοι! Πάντα γίνεται, και το κακό δεν είναι εκεί. Το κακό είναι στη συνέχεια αυτής της συμπεριφοράς ακόμα και μετά, που η ερωτική σχέση έχει πλέον χτιστεί. Όταν μπαίνουμε στο επόμενο στάδιο με το σύντροφό μας, είναι επίσης καλό να επιστρέφουμε στις παρέες μας, και να κρατάμε σταθερές ώρες μέσα στη ρουτίνα μας όπου θα συναναστρεφόμαστε με το ίδιο φύλο, χωρίς το σύντροφό μας. Έτσι θα επιτύχουμε την επαναφόρτιση των μπαταριών μας ως προς την ταυτότητα μας – η γυναίκα θα θυμηθεί τις θηλυκές της συμπεριφορές και ο άντρας θα ανακτήσει την αρσενική του ενέργεια ώστε το ζευγάρι να πολωθεί ξανά μόλις ξαναενωθεί. Μην ξεχνάμε πως το να κάνουμε παρέα συνέχεια με το αντίθετο φύλο κάνει τις ενέργειες μεταξύ μας να ‘μπερδεύονται’ και μειώνει το πάθος που δημιουργείται όταν ένα καθαρό θηλυκό και ένα αυθεντικό αρσενικό έρχονται κοντά. Όταν λείπουν λοιπόν οι παρέες στο κάθε φύλο, οι ενδιαφερόμενοι κινδυνεύουν να γίνουν ‘φιλαράκια’ και να οδηγηθούν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας απέναντι στο σύντροφό τους.
Μάνα είναι μόνο μία. Ένα πολύ βασικό και συχνό πρόβλημα στη σχέση είναι η παρεμβολή των οικογενειών των συντρόφων μέσα στο ζευγάρι. Και δεν είναι μόνο η παρεμβολή μέσω παρουσίας, αλλά και εκείνη η παρεμβολή μου δημιουργείται από τα λόγια που λέγονται στην κάθε πλευρά από τους γονείς, αυτούς που πιστεύουν πως μπορούν να οδηγήσουν τις σχέσεις της γενιάς μας καλύτερα από εμάς, απλώς και μόνο επειδή οδήγησαν ένα γάμο. Και ξαφνικά ξεχνούν το πόσο διαφορετικός είναι ο κάθε άνθρωπος, και το πόσο κατά συνέπεια διαφορετική είναι η κάθε σχέση, και πως χρειάζεται διαφορετική διαχείριση και συμπεριφορά, που μόνο το ζευγάρι μεταξύ του μπορεί να γνωρίζει και να αναπτύξει. Και αν όλα τα ζευγάρια είναι διαφορετικά, τότε γιατί έφτιαξα μια λίστα που απευθύνεται σε όλους; Είναι απλό: Μπορεί να μιλάμε για κέικ σοκολάτα, μπανάνα, βατόμουρο ή οποιαδήποτε άλλη γεύση, αλλά το κέικ θα είναι πάντα κέικ, και πάντα θα έχει κάποια βασικά συστατικά που δεν θα αλλάξουν ποτέ στην συνταγή.

Μαρτίνα Αθανασίου MSc.,MBPsS
Ψυχολόγος
Πηγή: https://www.martinatherapy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.