Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ή ΠΡΩΤΗ Η ΑΜΕΡΙΚΗ;


Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα νέο φίλο.
Πάτρικ Μπιουκάναν

[Μολονότι δεν εντάσσεται στη άμεση (για μας) καυτήν επικαιρότητα, το σημαντικότατο κατωτέρω άρθρο ενός αυθεντικού εκπροσώπου της παραδοσιακής Αμερικής προβάλλει στην δημοσιότητα ένα υποκαίον από μακρού, ακατανόμαστο αλλά δηλητηριώδες πρόβλημα, το οποίο προσλαμβανόμενο και ως πολιτική δουλεία από διευρυνόμενες δυνάμεις της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ -αλλά και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης- παροξύνει την οργή και εξέγερση εναντίον των κατεστημένων ηγεσιών για την εν γένει πολιτική τους.
Μολονότι προσβλέπει με ελπίδα στην Προεδρία Τραμπ, ο οξυδερκής Μπιουκάναν τον προειδοποιεί με το παρόν άρθρο του για τον ύφαλο στον οποίο οδηγεί η ανεπιφύλακτη υιοθέτηση των αδιάλλακτων θέσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων και του Ιράν. Το κείμενο είναι όμως αποκαλυπτικό και μιας ευρύτατα ισχύουσας ψυχολογίας…] 

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού*
« Νεοεκλεγέντα Πρόεδρε Τραμπ, σ’ ευχαριστώ για τη θερμή φιλία σου και την σαφέστατη υποστήριξή σου στο Ισραήλ», ξεστόμισε ο Μπίμπι Νετανιάχου, αφού μίλησε για τον (Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών) Τζων Κέρυ με τρόπο που κάποτε θα προκαλούσε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Κέρυ ότι συνείργησε και ενορχήστρωσε ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαχαιριά στη ράχη του Ισραήλ και κατόπιν ψευδόταν γι’ αυτό. Και προσφέρθηκε να παρουσιάσει αποδείξεις για τη συνενοχή και την ψευδολογία του Κέρυ στον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Μπίμπι κατόπιν κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή και του διάβασε επί σαράντα λεπτά τον νόμο περί ταραχών. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ρον Ντέρμερ, κατήγγειλε πως όχι μόνο οι ΗΠΑ «δεν ορθώθηκαν εναντίον της σύμπηξης συμμορίας στον ΟΗΕ, αλλά ήταν στην πραγματικότητα υποκινητής της».
Όταν ο Μπεν Ρόουντς του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισε τις κατηγορίες ψευδείς, ο Ισραηλινός πρέσβης αποκάλεσε περιφρονητικά τον άνθρωπο του Ομπάμα «μάστορα παραμυθιών».
Ερώτημα: Γιατί ο Ντέρμερ δεν βρίσκεται σ’ ένα αεροπλάνο επιστροφής στο Ισραήλ;
Μερικοί από εμάς μπορούν να θυμηθούν πως ο Αϊζενχάουερ διέταξε τον Μπεν-Γκουριόν να αποσύρει τον στρατό του από το Σινά το 1957 ή να αντιμετωπίσει κυρώσεις.
Ο Μπεν-Γκουριόν έπραξε όπως του είπαν. Εάν αυτός η ο πρεσβευτής του είχαν καταφερθεί κατά του υπουργού εξωτερικών Φόστερ Ντάλες, όπως οι Ισραηλινοί καταφέρθηκαν κατά του Κέρυ, ο Άϊκ θα ανακαλούσε τον Αμερικανό πρέσβη από το Ισραήλ.
Πράγματι η απειλή κυρώσεων από τον Αϊζενχάουερ κατά της βρετανικής κυβέρνησης ΄Ηντεν, που είχε επίσης εισβάλει στην Αίγυπτο, προκάλεσε την πτώση του ΄Ηντεν.
Αλλά τότε ο Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ δεν ήταν Μπάρακ Ομπάμα και η Αμερική το 1956 ήταν έθνος με περισσότερο αυτοσεβασμό.
Οπωσδήποτε, αυτή η εβδομάδα της ανταλλαγής μοχθηρών δηλώσεων μεταξύ δύο εθνών που ατέλειωτα διακηρύσσουν την αμοιβαία αγάπη τους, ασφαλώς και καθαρίζει την ατμόσφαιρα.
Μολονότι ο Κέρυ καταγγέλθηκε επειδή απέσχε στο ψήφισμα του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική ΄Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παράνομους και εμπόδια στην ειρήνευση, αυτή υπήρξε από χρόνια η αμερικανική πολιτική.
Και η προειδοποίηση του Κέρυ, στην ομιλία του της Τετάρτης, ότι στο τέλος αυτού του δρόμου της συνεχούς εγκατάστασης νέων οικισμών βρίσκεται ένα Ισραήλ που ή δεν θα είναι εβραϊκό ή δεν θα είναι δημοκρατικό κράτος, αυτή η προειδοποίηση δεν είναι καθόλου αντισημιτική.
Ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο πιο παρασημοφορημένος στρατιώτης στην ιστορία του Ισραήλ, είχε προειδοποιήσει τους συμπατριώτες του: « Όσο σ’ αυτή την επικράτεια δυτικά του ποταμού Ιορδάνη υπάρχει μόνο μια πολιτική οντότητα ονομαζόμενη Ισραήλ, αυτή ή δεν θα είναι εβραϊκή, ή δεν θα είναι δημοκρατική.»
«Εάν η μάζα των εκατομμυρίων Παλαιστινίων δεν μπορούν να ψηφίζουν», πρόσθεσε ο Μπάρακ, «αυτό θα είναι ένα κράτος απαρτχάιντ». Για την ομιλία του Κέρυ, ο Μπάρακ δήλωσε: «Δυνατή, οξυδερκής… Ο κόσμος και η πλειοψηφία στο Ισραήλ σκέφτονται το ίδιο.»
Ο επιλεγμένος για υπουργός Αμύνης, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, είχε προειδοποιήσει το 2013 ότι οι ισραηλινοί οικισμοί οδηγούν σε ένα κράτος απαρτχάιντ.
Μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ το 2010, όταν μαθεύτηκε πως ο Νετανιάχου μόλις ενέκρινε την οικοδόμηση 1.600 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους προειδοποίησε: «Η οργή των Αράβων για το Παλαιστινιακό περιορίζει την ισχύ και το βάθος των εταιρικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις και τους λαούς της περιοχής».
Αλλά τα γεγονότα κι η πραγματικότητα, οσοδήποτε δυσάρεστα, δεν μπορούμε να τα αρνηθούμε.
Η λύση των δύο κρατών είναι σχεδόν κατά βεβαιότητα νεκρή. Ο Νετανιάχου δεν πρόκειται να αποσύρει εικοσάδες χιλιάδες Εβραίων εποίκων από την Ιουδαία και την Σαμάρια για να εκχωρήσει τη γη σε Παλαιστινιακό Κράτος. Ο Μπίμπι δεν ήταν που είχε αντιταχθεί στην απόφαση του ΄Αριαλ Σαρόν για την απόσυρση 8.000 Εβραίων εποίκων από τη Γάζα;
Πως όλα αυτά θα επιδράσουν στην νέα κυβέρνηση Τραμπ;
΄Εχοντας γράψει στο Τουίτερ, «Κράτα Ισραήλ, η 20ή Ιανουαρίου δεν είναι μακριά» και έχοντας επιλέξει ένα μαχητικό σιωνιστή ως πρεσβευτή του στο Ισραήλ, ο Τραμπ είναι βέβαιο πως θα στρέψει έντονα την αμερικανική πολιτική υπέρ του Ισραήλ.
Πολιτικά αυτό θα του αποφέρει κέρδη στην αμερικανική Εβραϊκή κοινότητα.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα γίνει το «φιλο-ισραηλινό» κόμμα, ενώ οι Δημοκρατικοί θα προβάλλονται ως διχασμένοι και αλληλοσυγκρουόμενοι, με μιαν αριστερή πτέρυγα υπέρ των Παλαιστινίων και ευνοούσα κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ.
Και το πρόβλημα για ένα Τραμπ σε εναγκαλισμό με τον Μπίμπι;
Η Βρετανία και η Γαλλία, που ψήφισαν Ναι στο ψήφισμα του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ απέσχον, θα ακολουθήσουν τον δικό τους διαφορετικό δρόμο στην ισραελο-παλαιστινιακή υπόθεση, όπως και ο κόσμος.
Η Αίγυπτος, η Ιορδανία κι οι ΄Αραβες του Κόλπου θα πιεστούν από τους λαούς τους και από τα μαχητικά κράτη της περιοχής, όπως το Ιράν, να απομακρυνθούν από τους Αμερικανούς ή να αντιμετωπίσουν εσωτερικές ταραχές.
Και μόλις σταματήσουν οι αμερικανικές πιέσεις και συνεχίζεται το χτίσιμο οικισμών στη Δυτική ΄Οχθη, ο Νετανιάχου, η κυβέρνηση γερακιών του, το Ισραηλιτικό Λόμπυ, οι νεοσυντηρητικοί και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο θα αρχίσουν τις τυμπανοκρουσίες, καλώντας τον Τραμπ να ακυρώσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «απαίσια συμφωνία με το Ιράν».
Κραυγές ακούγονται ήδη για την ακύρωση της πώλησης 80 αεροπλάνων Μπόϊγκ στο Ιράν. Ωστόσο τυχόν ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας ή νέας επιβολής κυρώσεων στο Ιράν θα μας αποκόψει περισσότερο από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Δεν ψήφισαν μόνο υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου κατά των εποικισμών η Γαλλία και η Βρετανία, έχουν και οι δύο και η Γερμανία συνυπογράψει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
΄Εχοντας βάλει την Αμερική να κηρύσσεται δημόσια ως ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ, με τίποτα να μη μας χωρίζει, θα μπορούσε να μας οδηγήσει να καταλήξουμε ως ο μοναδικός φίλος του Ισραήλ- και το Ισραήλ ως ο μόνος μας φίλος στη Μέση Ανατολή.
Η πολιτική του Μπίμπι Πρώτα το Ισραήλ υποχρεωτικά κάποια μέρα θα συγκρουσθεί με το Πρώτα η Αμερική*
*Σημ. Μετφ:«Πρώτα η Αμερική»: Το εκλογικό σύνθημα του Τραμπ.

 *Δημοσιογράφος από τό 1953, με τριεθνή επαγγελματική διαδρομή και σε επιτελικές θέσεις. Μεταξύ των οποίων Δ/ντής της ελληνικής εκπομπής της γαλλικής κρατικής ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της χούντας, Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι και Γεν. Δ/ντής του
ΑΠΕ.


Πηγή: thesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.