Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ

Τόνισε ότι η πολιτική του θα βασίζεται σε δύο απλούς κανόνες: «Αγοράστε αμερικανικά, προσλάβετε Αμερικανούς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε χθες 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι θα προτάξει την Αμερική σε μια ομιλία λαϊκίστικη, διχαστική και επιθετική προς το κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Σκιαγραφώντας μια ζοφερή εικόνα της χώρας που παραλαμβάνει, γεμάτης κλειστά εργοστάσια, συμμορίες και ναρκωτικά, ο Τραμπ κατηγόρησε εμμέσως τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο, αλλά και το πολιτικό σύστημα συλλήβδην, το οποίο, όπως είπε, άνθησε εις βάρος των δοκιμαζόμενων αμερικανικών οικογενειών.
«Κάθε απόφαση για το εμπόριο, τη φορολογία, τη μετανάστευση, τις διεθνείς σχέσεις θα λαμβάνεται με γνώμονα το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων και των αμερικανικών οικογενειών», εξήγγειλε, κηρύσσοντας μια νέα εποχή απομονωτισμού και οικονομικού προστατευτισμού των ΗΠΑ. Η ομιλία του δεν αφήνει ελπίδες για γεφύρωση της πόλωσης που άφησε πίσω της η σκληρή προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σκορπίζει αβεβαιότητα στον κόσμο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ορκίστηκε χθες 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υποσχόμενος ότι «η εξουσία επιστρέφει στον λαό» και ότι στο εξής, «κάθε απόφαση για το εμπόριο, τη φορολογία, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική θα λαμβάνεται για να ωφεληθούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και οι αμερικανικές οικογένειες».

 
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το συγκεντρωμένο πλήθος μετά την ορκωμοσία του. Λίγο νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέρχεται για τελευταία φορά από το Οβάλ Γραφείο με την ιδιότητα του προέδρου.
«Πρώτα η Αμερική! Πρώτα η Αμερική!» είπε ο Τραμπ, εξαγγέλλοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα βασίζεται «σε δύο απλούς κανόνες: αγοράστε αμερικανικά, προσλάβετε Αμερικανούς». Πρόκειται για εξαγγελίες που αντιβαίνουν στις έως τώρα επιχειρηματικές πρακτικές του ομίλου Τραμπ, αλλά και για σημαντική αποστασιοποίηση από την πολιτική του ανοικτού εμπορίου και την εικόνα της Αμερικής ως χώρας των ευκαιριών, που ενέπνεε έως τώρα τα αμερικανικά ιδεώδη.
Ο πρώτος πρόεδρος που δεν έχει ασκήσει αιρετό αξίωμα ούτε προέρχεται από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες προς τους πρώην προέδρους Κάρτερ, Μπους, Κλίντον και Ομπάμα, οι οποίοι παρίσταντο στην τελετή, για να περάσει ευθύς σε σαρωτική επίθεση προς το «πολιτικό κατεστημένο», που «μοιραζόταν τα οφέλη της εξουσίας, ενώ ο λαός σήκωνε τα βάρη». «Η 20ή Ιανουαρίου θα μείνει στη μνήμη ως η ημέρα που ο λαός έγινε πάλι κυρίαρχος», είπε ο Τραμπ ατενίζοντας τα πλήθη που, παρά τις προσδοκίες του, ήταν πολύ μικρότερα από εκείνα που συνέρρευσαν στις ορκωμοσίες του Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας πως ο 45ος πρόεδρος εξελέγη παρότι συγκέντρωσε 2,7 εκατ. ψήφους λιγότερες από τη Χίλαρι Κλίντον, που παρακολούθησε σιωπηλή την ορκωμοσία.
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η ομιλία του θα ήταν «ενωτική» και πράγματι προχώρησε σε ανοίγματα προς τους μη λευκούς Αμερικανούς. «Δεν έχει σημασία αν είμαστε λευκοί, μαύροι ή μελαχρινοί, όλοι χύνουμε το ίδιο κόκκινο αίμα των πατριωτών», είπε, ενώ αμέσως μετά υπέγραψε το πρώτο προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθιέρωσε «ημέρα πατριωτισμού». Οι τοποθετήσεις όμως ήταν παράλληλα διχαστικές ως προς τον υπόλοιπο κόσμο, τον οποίο κατηγόρησε ότι «μας επιβουλεύεται φτιάχνοντας τα προϊόντα μας, κλέβοντας τις εταιρείες μας και καταστρέφοντας τις θέσεις εργασίας μας». «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων χωρών και αρνηθήκαμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας. Ξοξέψαμε δισ. στο εξωτερικό, ενώ οι δικές μας υποδομές διαλύονται. ΄Ενα προς ένα, τα εργοστάσια κλείνουν και φεύγουν χωρίς καμία σκέψη για τα εκατομμύρια Αμερικανών που μένουν πίσω. Αυτό είναι παρελθόν. Τώρα βλέπουμε μόνο το μέλλον», τόνισε.
Στην παρέλαση που ακολούθησε, ο Τραμπ είχε ζητήσει να υπάρξουν για πρώτη φορά άρματα μάχης και εκτοξευτήρες πυραύλων, αλλά το Πεντάγωνο διαφώνησε, επιτρέποντας όμως, για πρώτη φορά, υπερπτήσεις αεροσκαφών.
Ενδεχομένως ο Τραμπ ευελπιστούσε να εικονογραφήσει, μέσα από την παρέλαση, την πρώτη του ενέργεια στο στρατιωτικό πεδίο, που ήταν η ανακοίνωση, μέσα από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ότι οι ΗΠΑ «θα αναπτύξουν τελευταίας τεχνολογίας αντιπυραυλικά συστήματα για να προστατευθούν από επιθέσεις χωρών όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».
Οι χώρες αυτές, που συχνά εμφανίζονταν σε ομιλίες προκατόχων του, απουσίαζαν από την ομιλία του, όπως εξάλλου και οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Ομοίως δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. ή σε πολυμερείς οργανισμούς. Η μόνη αναφορά σε εξωτερικό εχθρό αφορούσε το ISIS, το οποίο υποσχέθηκε να εξαλείψει «από προσώπου γης».

Στις πρώτες ενέργειες του Τραμπ ήταν, επίσης, η απενεργοποίηση της ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου που αναφερόταν στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.