Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο

Image result for "περί της ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαιδείας εις τον χριστιανισμόν":
Και έγραψε ο ΄Αγιος Νεκτάριος στο "περί της ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαιδείας εις τον χριστιανισμόν": "η Ελληνική φιλοσοφία υπήρξε για την ελληνική φυλή ο παιδαγωγός για την κατανόηση της εξ αποκαλύψεως αληθείας. Ο έρως προς την φιλοσοφία έγινε έρως προς τον χριστιανισμό και η φιλοσοφία έγινε πίστη προς τον Χριστό. ΄Αρα ο έρως προς την αλήθεια υπήρξε ο λόγος, για τον οποίο η Ελληνική Φυλή έγινε λάτρης και οπαδός της εξ αποκαλύψεως αληθείας του Χριστιανισμού, ευθύς ως εμφανίστηκε επί της γης."
O ΄Aγιος Νεκτάριος δεν φοβάται να χρησιμοποιείσει στα λόγια του την λέξη έρως. Ο έρωτας που οι πρόγονοί μας είχαν συνδέσει με ότι πιο αγνό και όμορφο. Ο έρως προς την αλήθεια, υπήρξε ο λόγος για τον οποίο οι ΄Ελληνες δόξασαν τον χριστιανισμό. Η αλήθεια και η φιλοσοφία που παιδεύεται να βρει την αλήθεια σε όλες τις μορφές της, αποτελούν το δοξάρι στην φιλοσοφία της αγάπης.
Η αρετή που περιέχεται στην ελληνική φιλοσοφία, βαθυστόχαστη και δαιδαλώδης όπως είναι, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής φυλής, που τολμά να συζητήσει για την αλήθεια. Την αλήθεια που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνά μάτια, εκείνη την αλήθεια που θα πρέπει να καθαρίσουμε τον βαθύτερο εαυτό μας για να την προσεγγίσουμε. Εκείνη την αλήθεια που η χριστιανική διδασκαλία γεφυρώνει βάζοντας τον έρωτα που έχουμε σαν φυλή προς την φιλοσοφία.
 Image result for Η χριστιανική φιλοσοφία, έχει κεντρικό ιδεώδες την αγάπη.
Που θα οδηγήσει αυτή η σύζευξη; Κατέληξε σε ένα όμορφο και ταπεινό ιδεώδες: την αγάπη! Η χριστιανική φιλοσοφία, έχει κεντρικό ιδεώδες την αγάπη. Για τον συνάνθρωπο, για τη Θεία Χάρη, για τη ζωή και το πνεύμα, και τέλος για την ψυχή. Οι δύο προσεγγίσεις, αγγίζουν το φαινόμενο της ψυχής, με τέτοιο μεγαλείο ώστε να μας πείθουν ότι ο ΄Ανθρωπος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο όλο, όσο έχει την ψυχή του. Αν την χάσει, πεθαίνει. Ας ευχηθούμε, αυτή την ωραιότατη Ελληνική Ψυχή να μην τη χάσουμε ποτέ. Ας οπλιστούμε, ας προετοιμαστούμε για τον πόλεμο ενάντια στους τόσους εχθρούς μας που επιθυμούν να ρουφήξουν ακόμα και την ψυχή μας, ανάμεσα στα τόσα άλλα για τα οποία μας σφυροκοπούν χρόνια τώρα. Με αγάπη και πίστη για την αλήθεια μας.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.