Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ!

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η διαισθητική νοημοσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί και το υποσυνείδητο και οι εμπειρίες της ζωής μας μπορούν να μας βοηθήσουν να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.
Η διαισθητική νοημοσύνη είναι στη μόδα.
Απέχει πολύ από την ορθολογική εστίαση που χρησιμοποιούμε στον κόσμο μας με τη λογική ανάλυση, η οποία μετριέται με το δείκτη νοημοσύνης.
Στις μέρες μας μιλάμε για πολλαπλή νοημοσύνη. Κάθε άτομο υπερέχει σε μία ή περισσότερες διαστάσεις και αυτό είναι το μεγαλείο μας και επομένως η δυνατότητά μας για επιτυχία στη ζωή.
Συγγραφείς όπως ο Howard Gardner μιλούν για τη σημασία της ανθρώπινης διαίσθησης. Αντί απλώς να την αντιμετωπίζουμε αυστηρά επιστημονικά, σήμερα την αναγνωρίζουμε ως μια πραγματικά πολύτιμη έννοια.
Όσοι ακούνε τη διαίσθησή τους μπορούν να συνδέονται με τον πραγματικό εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένων των παρελθοντικών εμπειριών, των συναισθημάτων και της «έκτης αίσθησης», που μας επιτρέπει να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις.
Σας προσκαλούμε να διαβάσετε παρακάτω τα πέντε σημάδια που φανερώνουν ότι χρησιμοποιείτε τη διαισθητική νοημοσύνη στην καθημερινή σας ζωή, αντί μονάχα μια αυστηρά ορθολογική και λογική προσέγγιση.

1. Η διαισθητική σας νοημοσύνη ακούει και κατανοεί τα συναισθήματα
Ο Albert Einstein συνήθιζε να λέει ότι το μόνο πραγματικά πολύτιμο πράγμα είναι η διαίσθηση. Οι σκέψεις που φτάνουν από τον ασυνείδητο κόσμο στη συνείδηση είναι σαν ένα δώρο του εγκεφάλου. Φυσικά δεν μιλάμε για οποιοδήποτε δώρο.
Πρόκειται για έναν συλλογισμό του ατόμου το οποίο γνωρίζει πώς να συνδέει την τελειότητα του συναισθηματικού κόσμου του με την εμπειρία και την έκτη του αίσθηση.
Τα συναισθήματα αποτελούν οπωσδήποτε θεμελιώδη πτυχή. Όταν καταλαβαίνουμε τι μας ανησυχεί, τι μας μπλοκάρει, τι μας θυμώνει ή τι μας θλίβει, εξασφαλίζουμε μια σαφή και αληθινή γνώση του εαυτού μας.
Είναι δύσκολο κάποιος που δεν γνωρίζει τον εαυτό του να παράγει δημιουργικές ιδέες και να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η πραγματική διαίσθηση προέρχεται από την αυτοπεποίθηση. Μπορούμε να εφαρμόσουμε πραγματική διαισθητική νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας μόνο όταν έχουμε μια ισορροπημένη αίσθηση του εαυτού μας και όσων αισθανόμαστε.

2. Εμπιστεύεστε τα προαισθήματά σας
Καταρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι ένα προαίσθημα δεν είναι μαγεία, πρόγνωση ή η φωνή κάποιου πνεύματος που μας δίνει συμβουλές.
Το προαίσθημα είναι η φωνή του υποσυνειδήτου μας. Πρόκειται για μια γρήγορη απάντηση σε μια συγκεκριμένη στιγμή που πρέπει να αντιδράσουμε.
Όταν έχουμε ένα προαίσθημα, αυτό δεν είναι κάτι άλλο παρά ο υποσυνείδητος κόσμος που γίνεται συνειδητός για να μας βοηθήσει.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό, ας δώσουμε ένα παράδειγμα:
Δεν γνωρίζετε κάποιον, όμως ένα προαίσθημα σάς λέει να αποφύγετε να δημιουργήσετε μαζί του μια φιλία ή οποιοδήποτε είδος σχέσης. Γιατί αισθανόμαστε έτσι; Θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το προαίσθημα;
Όταν μας κατακλύζει μια τέτοια αίσθηση, πρόκειται για ένα μήνυμα που μας στέλνει η διαίσθησή μας σύμφωνα με τις παρελθοντικές εμπειρίες, την προσωπικότητα, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας.
Είναι σαν να ανοίξαμε το «μπαούλο» των εμπειριών μας για να βρούμε κάποια απάντηση.

3. Είστε παρατηρητικοί και δεν αφήνετε την κρίση των άλλων να σας επηρεάσει
Μερικοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τη διαισθητική νοημοσύνη και πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεάζεται από σκέψεις και συναισθήματα αυτού του είδους.
Όμως συγγραφείς όπως ο Robin M. Hogarth, ειδικός στη λήψη αποφάσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Educating Intuition» (Εκπαιδεύοντας τη Διαίσθηση), μας λένε τα εξής:
Οι διαισθητικοί άνθρωποι είναι πολύ παρατηρητικοί.
Βλέπουν τα πράγματα με κριτική ματιά και δεν παρασύρονται εύκολα.
Όταν λαμβάνουν κάποια απόφαση, εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους καθώς και κάθε συναίσθημα ή ερέθισμα που μπορεί να φέρει διαύγεια.
Ωστόσο, αφού ακούσουν τη διαίσθησή τους, πάντα λαμβάνουν μια συνειδητή και λογική απόφαση. Η διαίσθηση αποτελεί εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.

4. Απολαμβάνετε τις στιγμές που είστε μόνοι
Μένοντας μόνοι ικανοποιούμε την ανάγκη να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Είναι η μοναδική στιγμή που μπορούμε να αναλύσουμε τις σκέψεις και να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας.
Οι άνθρωποι με διαισθητική νοημοσύνη έρχονται συχνά σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο μέσω του διαλογισμού.
Μένοντας μόνοι εξασφαλίζουμε το εξής: απολαμβάνουμε τον εαυτό μας και έπειτα συνδεόμαστε καλύτερα με τον κόσμο.

5. Έχετε μάθει να «βλέπετε τα σημάδια»
Μιλώντας για κατανόηση των σημαδιών εννοούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Γνωρίζετε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε κάτι. Αντιλαμβάνεστε πότε σας λένε ψέματα, πότε πρέπει να δράσετε και πότε πρέπει να δώσετε άμεσα τέλος σε μια σχέση ή σε κάποια ευθύνη.
Το ότι ακολουθείτε αυτά τα σημάδια σημαίνει ότι προσέχετε το περιβάλλον γύρω σας και είστε ευαίσθητοι σε αυτό.
Χρησιμοποιείτε μια εμπειρία που σας δίδαξε και σας έχει οδηγήσει στη σοφία και στην εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
Το ότι ακολουθείτε αυτά τα σημάδια σημαίνει ότι κάνετε ένα γενναίο βήμα προς την αλλαγή και προς μια νέα φάση στη ζωή για την επίτευξη μεγαλύτερης ευτυχίας.
Γενικά η έκτη αίσθηση αναπτύσσεται πλήρως στους ανθρώπους σε ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών.
Τότε έχουμε αρκετές εμπειρίες και αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς με τον εαυτό μας ώστε να κάνουμε αλλαγές προς την ευτυχία.
Η διαίσθηση, σαν μια έκτη αίσθηση, μπορεί να καλλιεργηθεί, είτε είστε άντρας είτε είστε γυναίκα. Όλοι μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε τη διαισθητική νοημοσύνη.

Πηγή: meygeia.gr, https://www.healingeffect.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.