Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
 Image result for ο προκομμένος άνθρωπος ησυχασμό δεν έχει.
Και μια λαική παροιμία λέγει: "κάτσε ήλιε, κάτσε εργάτη". Kαι επίσης: "ο καλός ο νοικοκύρης ξυπνά πρώτος και κοιμάται τελευταίος". Και: "ο προκομένος άνθρωπος ησυχασμό δεν έχει".
Στο βίο μας οι άνθρωποι αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η προσπάθεια. Προσπαθούμε να εκπαιδευτούμε από τη γέννησή μας ήδη, να τρώμε σαν ενήλικες, να περπατάμε σαν ενήλικες, να αντιδρούμε σαν ενήλικες.

Οι προσπάθειές μας όλες επικεντρώνονται στο να αντιγράψουμε τη συμπεριφορά των ενηλίκων.  
Η κοινωνική μας παιδεία απαιτεί να έχουμε καλούς τρόπους, να εργαζόμαστε σε καλές δουλειές, να συμ μορφωνόμαστε με τους νόμους και την ισχύουσα πολιτική κατάσταση. 
Η εργασία και η προσπάθεια είναι απόλυτα συνειφασμένες με την ποιότητα ενός ατόμου. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η συμμετοχή μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες, μέσα στην κοινωνία, μέσα στην εργασία, μέσα στην οικογένεια. Ο αγώνας που δίνουμε κάθε φορά, αφορά την αυτοβελτίωσή μας. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε το είναι μας, τη θέση μας, το στάτους μας.
Image result for Η εργασία 

Σε όλα αυτά, μεγάλη βαρύτητα δίνουμε στην προσπάθεια. Δεν έχει σημασία πόσο μακριά, ψηλά θα φθάσουμε, αρκεί να το τολμήσουμε. Η αξία βρίσκεται στην πρόκληση. Η πρόκληση είναι αυτή που διεγείρει το πνεύμα, το σώμα και την ψυχή και βοηθά το άτομο αν την δεχτεί, να προετοιμαστεί για τον αγώνα του.
΄Οσο πιο ελκυστική είναι η πρόκληση, τόσο δυσκολότερος ο αγώνας, όσο βαρύτιμα τα έπαθλα.
Πολλές φορές θα κληθούμε να προσπαθήσουμε για καταστάσεις και πρόσωπα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Εκεί, λίγο αλλάζει η ψυχοσύνθεση. Εκεί, μπαίνει το συναίσθημα. 'Οσο πιο δυνατό είναι, τόσο περισσότερο φορτίζεται το εγχείρημα. Τόσο πιο εύκολο είναι όμως ο άνθρωπος να λυγίσει αν δεν τα καταφέρει. Το συναίσθημα στην προσπάθεια, μοιάζει λίγο με τον γονιό. Που άλλα οραματίζεται και προσδοκά ο ίδιος για το παιδί του, άλλες επιδόσεις έχει αυτό και τελικά άλλα καταφέρνει. Το αποτέλεσμα μπορεί ποτέ να μην ικανοποιήσει κανέναν. Το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι η κατάληξη ενός στημένου αγώνα. Αυτό που σίγουρα μετράει, είναι το πόσο "καθαρά" παίξαμε και με τι όρους συμμετείχαμε σε αυτόν. Πόσα άλλα άτομα ξεπεράσαμε στη διάρκειά του. 
΄Ομως εκείνο που πραγματικά έχει αξία είναι η συμμετοχή. Γιατί έχουμε πάρει την απόφαση να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί έχουμε πάρει την απόφαση να προκαλέσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Να τεστάρουμε τις αντοχές του και τελικά να πάρει ότι πραγματικά του αξίζει σαν έπαθλο στον αγώνα που κάνει.
Κάθε μία μέρα, είναι ένα ξεχωριστός αγώνας που σαν έπαθλο έχει την καθαρή συνείδηση και την ψυχική ηρεμία.
*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.