Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΚΑΛΗ" ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;

ΝΑΣΑ ΧΑΤΖΗ
Image result for ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Πάντοτε αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που κάνει μια παράσταση ,και έχοντας στο μυαλό μου ειδικότερα αυτές που απευθύνονται στα παιδιά, να ξεχωρίζει από τις άλλες. Ποια μαγική συνταγή είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσεις αν πραγματικά θέλεις να πετύχεις.
Νομίζω πως να νιώθεις άμεσα συνδεδεμένος με αυτό που κάνεις και ζωντανός είναι ένα από τα συστατικά που μπορούν να σε οδηγήσουν σε ένα δυνατό αποτέλεσμα.
Μια δουλειά γεμάτη από ζωντάνια, φαντασία και καλαισθησία, καινοτόμες ιδέες και απεριόριστη αγάπη για όλο το δημιούργημά σου αλλά και ειλικρινή σεβασμό στο παιδί και τις ανάγκες του, δεν μπορεί παρά να είναι πετυχημένη.
Το θέατρο και κάθε είδους τέχνη γύρω από αυτό όπως είναι και η αφήγηση βοηθάει το παιδί να ενισχύσει το λεξιλόγιό του, να πλουτίσει την φαντασία του, να κοινωνικοποιηθεί, να απελευθερωθεί από τους φόβους του και να αναπτύξει τις μαθησιακές του ικανότητες.
Επιμένω στην επιλογή απλών μέσων για να φτιάξω μια παράσταση, πολλές φορές επιδιώκω τόσο απλές λύσεις που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους μικρούς μας φίλους για να αρχίσουν να ψάχνουν μέσα στο σπίτι τους, φτιάχνοντας ένα σκηνικό με δυο καρέκλες και ένα άσπρο σεντόνι. Με τις ξύλινες κουτάλες της γιαγιά ή της μαμάς μας και τα ρούχα που μένουν αναξιοποίητα μέσα στις ντουλάπες γιατί δεν είναι πια της μόδας να ζωντανέψουμε τους ήρωες των παραμυθιών μας.
Με παλιά καπέλα και άλλα αντικείμενα που μένουν ξεχασμένα μέσα σε ένα πατάρι, παλιές κατσαρόλες και σουρωτήρια, με ό,τι μπορεί να μας δίνει απλόχερα η φύση, ξύλα, κοχύλια, πέτρες, κ.α. Παλιές εφημερίδες, μπουκάλια, τενεκεδάκια, ξεχασμένα, παρατημένα αντικείμενα.
Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από “μεγαλόπνοες”ιδέες και εντυπωσιασμούς έχουν ανάγκη από αλήθεια, αισθητική και φαντασία.
Γιατί όπως έλεγε και ο Χαλιλ Γκιμπράν “...μπορείς να δώσεις ένα σπίτι στο σώμα τους όχι όμως και στην ψυχή τους γιατί αυτή κατοικεί στο σπίτι του αύριο που εσύ δεν μπορείς να επισκεφτείς ούτε στα όνειρά σου...”

Πηγή: https://nxtheatro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.