Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ!

Photo Credits: Jared Rice @ Unsplash
Του Sadhguru

Ο Sadhguru εξηγεί πως η λογική, αν και είναι χρήσιμη για τον χειρισμό των εξωτερικών καταστάσεων, δεν ενισχύει την ποιότητα της ζωής. Η ουσία του διαλογισμού είναι να εξακολουθούμε να είμαστε αποδοτικοί και να ξεπερνάμε τη λογική.
Το μυαλό ασχολείται κυρίως με το παρελθόν. Σχεδόν ποτέ δεν ενδιαφέρεται για το τώρα. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να χειριστούμε την υλιστική πλευρά της ζωής αλλά αν το εφαρμόσετε για να χειριστείτε ολόκληρη τη ζωή σας, τότε θα επικρατήσει χάος. Αν το δείτε λογικά, ακόμα και το να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι θα είναι άθλος. Μετά θα πρέπει να πλύνετε τα δόντια σας, να φάτε, να δουλέψετε, να ξαναφάτε, να ξαναδουλέψετε, να ξαναφάτε και να κοιμηθείτε. Και πάλι την επόμενη μέρα να κάνετε τα ίδια. Για την υπόλοιπη ζωή σας θα πρέπει να κάνετε τα ίδια ξανά και ξανά. Λογικά, αξίζει τον κόπο; Φυσικά όχι, έτσι δεν είναι; Αν δείτε την εμπειρία της ζωής σας, μπορεί η ανατολή του ήλιου να αξίζει τον κόπο. Μπορεί τα πουλιά που πετούν στον ουρανό, τα λουλούδια που ανθίζουν στον κήπο σας ή το πρόσωπο του παιδιού σας να αξίζουν. Αν το δείτε όμως λογικά, οι στιγμές της απόλυτης λογικής είναι στιγμές αυτοκτονίας.
Αν γίνετε απόλυτα λογικοί, θα γίνετε καταθλιπτικοί και αυτοκαταστροφικοί. Με το λογικό σας νου προσπαθείτε να κατανοήσετε τη φύση της ζωής. Μπορείτε να προσπαθήσετε όσο θέλετε αλλά δεν θα τα καταφέρετε. Αν θέλετε να κατανοήσετε τη φύση της ζωής σας, πρέπει να έχετε τη διάθεση να δείτε πέρα από τους περιορισμούς του λογικού νου. Αλλιώς θα είναι μια ατέλειωτη, μάταιη μάχη. Δεν θα βρείτε ποτέ τη λύση. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να αυξήσετε τη δυσκολία του προβλήματος.
Οι sadhana (σ.τ.μ. πνευματικές ασκήσεις για την επίτευξη ενός πνευματικού σκοπού) και ο διαλογισμός που δίνονται όταν θέλετε να ακολουθήσετε ένα πνευματικό μονοπάτι, είναι βασικά εργαλεία για να χειριστείτε το λογικό νου σας ο οποίος δημιουργεί ένταση μέσα σας. Αν είναι μονίμως σφιχτός, όλη η ζωτική ενέργεια μέσα σας θα αποδυναμωθεί και θα χάσει τη ένταση και τη ζωτικότητά της μετά από λίγο διάστημα.
Υπάρχει ένα όμορφο γεγονός στη ζωή του Αισώπου. Ο Αίσωπος ήταν σκλάβος ενός Έλληνα βασιλιά και μια μέρα έπαιζε με το τόξο με μερικά παιδιά. Στον Αίσωπο άρεσε να παίζει με τα παιδιά. Ένας σοβαρός άνδρας τον κοίταξε και είπε, «Τι χάσιμο χρόνου για έναν ενήλικο να παίζει με τα παιδιά! Γιατί σπαταλάς τη ζωή σου παίζοντας με τα παιδιά;» Ο Αίσωπος θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα, πήρε ένα τόξο, έλυσε τη χορδή, το ακούμπησε στο έδαφος και είπε, «Γι’ αυτό». Ο σοβαρός άνδρας είπε, «Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις». Ο Αίσωπος απάντησε, «Αν έχεις το τόξο μονίμως τεντωμένο, μετά από λίγο θα χάσει τη δύναμή του. Αν θέλεις να το έχεις πάντα δυνατό, πρέπει από καιρό σε καιρό να το λύνεις. Μόνο τότε θα είναι έτοιμο όποτε το χρειαστείς». Αυτή είναι η ουσία. Αυτός είναι ο σκοπός του διαλογισμού, να χαλαρώνουμε.
Να χαλαρώνουμε από την ένταση που δημιουργεί η λογική μέσα μας. Κάθε είδος λογικής δημιουργεί μια συγκεκριμένη ένταση. Όπου υπάρχει λογική υπάρχει χώρος για διαφωνίες, έτσι δεν είναι; Αν είστε υπερβολικά λογικοί, γίνεστε πολύ φιλέριδες για τα πάντα στη ζωή σας. Έτσι, ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος χαλάρωσης. Μέσω του διαλογισμού αφήνετε το νου σας να είναι, χωρίς την παρέμβαση της λογικής. Αν ο νους σας μάθει απλά να είναι, γίνεται σαν καθρέφτης. Η ομορφιά του καθρέφτη είναι πως δεν έχει δικό του πρόσωπο. Η λογική έχει δικό της πρόσωπο. Όλοι έχον τη δική τους λογική. Γιατί δύο άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν για το ίδιο θέμα; Επειδή η λογική του καθενός έχει το δικό της πρόσωπο. Ο καθρέφτης όμως δεν έχει δικό του πρόσωπο και μπορεί να καθρεφτίσει ολόκληρο βουνό. Ολόκληρο βουνό χωράει σε έναν καθρέφτη. Μόλις ο νους ξεπεράσει τη διττότητα της λογικής γίνεται καθρέφτης ο οποίος μπορεί να περιέχει ολόκληρη την ύπαρξη· τη δημιουργία και τον δημιουργό. Όλες οι sadhana κινούνται προς τα εκεί.
Βασικά, όλες οι sadhana έχουν σκοπό να «σιδερώσουν» το λογικό νου ώστε να γίνετε καθρέφτης. Μόλις γίνετε καθρέφτης, μπορείτε να καθρεφτίσετε τα πάντα. Αν ο Θεός έρθει εδώ, μπορεί να περιέχεται μέσα σας. Αν ο Ήλιος έρθει εδώ, επίσης μπορεί να περιέχεται μέσα σας. Τα πάντα μπορούν να περιέχονται μέσα σας γιατί δεν έχετε δικό σας πρόσωπο. Η πνευματική sadhana δεν σημαίνει να γίνετε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είστε αλλά να σβήσετε τα ψεύτικα πρόσωπα που δημιουργήσατε για τον εαυτό σας, ώστε ο νους να γίνει καθρέφτης που θα αντανακλά τα πάντα όπως είναι, χωρίς παραμορφώσεις.
Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης.

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός

awaken.gr

Πηγή: https://www.omorfizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.