Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

ΖΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ!


Πώς θα στραφείτε μέσα σας; Ο Sadhguru εξηγεί πως δεν αξίζει να ζείτε μια ζωή που βασίζεται μόνο στη λογική. Όμως, για να ζείτε πέρα από τη λογική, είναι απαραίτητες η δέσμευση και η ένταση.
Ερώτηση: Υπάρχουν συγκεκριμένοι πρακτικοί τρόποι για να στραφούμε μέσα μας; 
Sadhguru: Φυσικά. Ζητάτε κάποιου είδους τεχνολογία. Η φύση αυτής της τεχνολογίας είναι υποκειμενική. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αντικειμενική και την υποκειμενική τεχνολογία. Ας πούμε ότι θέλετε να διεξάγετε ένα πείραμα σε ένα εργαστήριο χημείας. Βάζετε ένα χημικό μαζί με ένα άλλο, παρατηρείτε τι συμβαίνει και σημειώνετε τις παρατηρήσεις σας. Αυτός είναι ένας τρόπος κατανόησης. Με την υποκειμενική τεχνολογία όμως, εσείς είστε το χημικό και ο χημικός. Πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας στο πείραμα. Γι’ αυτό, χρειάζεται μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Πρέπει να το προσεγγίσετε με συγκεκριμένο τρόπο δέσμευσης και εστίασης. Αλλιώς θα είναι γελοίο.

Η πνευματικότητα και η θρησκεία έχουν γελοιοποιηθεί στον κόσμο σήμερα. Κανείς ορθά σκεπτόμενος δεν θέλει να τις πλησιάσει, όχι γιατί έχουν κάτι κακό αλλά γιατί οι άνθρωποι είτε από υπέρμετρο ενθουσιασμό είτε ασυνείδητα, προσπαθούν έμμεσα να τις χειριστούν σε περιβάλλοντα που δεν είναι τα ενδεδειγμένα. Γι’ αυτό παρουσιάζονται με γελοίους τρόπους με τους οποίους δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση οι ορθά σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Θεοί και Δαίμονες

Αυτή είναι η υποκειμενική επιστήμη. Δεν είναι Α + Β = Γ. Δεν ανήκει στη σφαίρα τής λογικής. Για τη λογική χρειάζεστε πάντα δύο πράγματα. Μόνο τότε υπάρχει διττότητα, υπάρχει λογική. Η λογική λειτουργεί με αντίθετα. Αν αυτά τα δύο γίνουν ένα, δεν υπάρχει πλέον λογική. Για να κινείστε και να εργάζεστε στον κόσμο χρειάζεστε τη λογική, για να στραφείτε μέσα σας όμως, η λογική σας θα γίνει ανασταλτικός παράγοντας. Αυτό είναι κάτι με το οποίο παλεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Προσπαθείτε να κάνετε λογικό αυτό που ονομάζετε Θεό, κάτι που οδηγεί σε πολλές χαζές ιστορίες.
Μόλις το κάνετε, πιστεύετε ότι ο Θεός πρέπει να είναι καλός. Και το κακό; Πού πρέπει να πάει; Αν ο Θεός δεν έφτιαξε το κακό, ποιο το έφτιαξε; Άρα λοιπόν, ο Θεός δεν είναι πραγματικά ο Δημιουργός. Ο Σατανάς πρέπει να έφτιαξε το κακό. Άρα λοιπόν αυτοί οι δύο συνεργάζονται και θα πρέπει να τους λατρεύετε και τους δύο! Αυτό όμως είναι αδύνατον. Η λογική σας λοιπόν δεν λειτουργεί. Η λογική πλευρά του νου είναι χρήσιμη μόνο για να χειριστεί τις υλικές πραγματικότητες της ζωής. Αν προσπαθήσετε να χειριστείτε τον εαυτό σας μέσω της λογικής, θα τα κάνετε χάλια γιατί αν δείτε τη ζωή σας απολύτως λογικά, δεν βγάζει νόημα.

Απόλυτη Λογική = Αυτοκτονία

Κοιτάξτε τη ζωή σας από τη λογική πλευρά. Μη σκέφτεστε και μην υπενθυμίζετε στον εαυτό σας την εμπειρική διάσταση. Ξυπνήσατε το πρωί. Μη σκεφτείτε την ανατολή τού ήλιου, μη σκεφτείτε το πρόσωπο του παιδιού σας ή τα λουλούδια στον κήπο – σκεφτείτε μονάχα λογικά. Βασικά πρέπει να σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι – δεν είναι και λίγο αυτό. Μετά πρέπει να πάτε στην τουαλέτα, να πλυθείτε, να φάτε, να δουλέψετε, να φάτε, να δουλέψετε, να φάτε, να κοιμηθείτε – και ξανά τις ίδιες ανοησίες την επόμενη μέρα. Πρέπει να κάνετε τις ίδιες ανοησίες κάθε μέρα για τα επόμενα, τριάντα, σαράντα, πενήντα, εβδομήντα ή όσα χρόνια θέλετε να ζήσετε. Λογικά, αξίζει να ζείτε; Οι στιγμές τής απόλυτης λογικής είναι στιγμές αυτοκτονίας. Αν κοιτάξετε τις εμπειρίες τής ζωής σας, μπορεί να σημαίνουν τα πάντα για εσάς. Όταν όμως εφαρμόζετε την απόλυτη λογική στη ζωή σας, τα πάντα χάνουν το νόημά τους.
Για να περάσετε από το λογικό σε κάτι πέρα από τη λογική, πρέπει να το κάνετε σε μια ατμόσφαιρα δέσμευσης. Δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να φέρετε στο προσκήνιο μια εμπειρία πέρα από τη λογική. Τουλάχιστον, αν προτίθεστε να αφιερώσετε μερικές μέρες – έντονης αναζήτησης, όχι διασκέδασης – μπορούμε να σας τοποθετήσουμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο εμπειριών και αντιλήψεων. Αν προτίθεστε να κάνετε πραγματική αναζήτηση, αν προτίθεστε να κάνετε προτεραιότητά σας το «Τι στο καλό είναι αυτό», αν δημιουργήσετε μια τέτοια ένταση… είστε έτοιμοι να σας συμβεί;

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
isha.sadhguru.org

Πηγή: awaken.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.