Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ''ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ''! (VIDEO)

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 6η Ιουνίου 2018, συζητήθηκε το θέμα του γηπέδου της Περαχώρας. Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Αλκ. Γκιώνης είπε, χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων: ''Εγώ δεσμεύομαι ότι θα πάρω τον Πρόεδρο τηλέφωνο να του πω, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή όχι την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αλλά την μεθεπόμενη, να του πω τι έχει γίνει ακριβώς''. 
    Έκτοτε, έχουν περάσει τρεις εβδομάδες και σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Βασιλείου δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του μέχρι σήμερα. 

Σήμερα, Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00΄ πραγματοποιείται τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, που ανακοινώθηκε, δύο βασικά θέματα αφορούν την Περαχώρα.
Το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έχει ως εξής: 
''Υποβολή πρότασης για καθιέρωση της επετείου για τη "Μάχη της Περαχώρας" ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής σημασίας για το Δήμο μας & ημέρας αργίας. Ανάκληση της 158/2012 Α.Δ.Σ. ''.



Να υπενθυμίσω ότι το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κ. Βουδούρη Αγγελικής και με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, αποφάσισε να υποβάλει υπόμνημα/αίτημα προς την Επίσημη Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους, για την καθιέρωση της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας, στις 26 Σεπτεμβρίου, ως Ετήσια Εθνική Τοπική Εορτή.
Για την υποστήριξη του αιτήματος εκπονήθηκε από τον εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Γεωργίου Νικόλαο ιστορική έρευνα–μελέτη για τη Μάχη της Περαχώρας, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1822, με σκοπό την ανάδειξη τόσο των ιστορικών όσο και των παιδαγωγικών στόχων που πλαισιώνουν το αίτημα αυτό. 
Την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στήριξαν με τη θετική τους εισήγηση όλοι οι μορφωτικοί, πολιτιστικοί φορείς, οι σύλλογοι και τα σχολεία της Περαχώρας, εκφράζοντας τη βούληση όλων των Περαχωριτών/ Περαχωριτισσών για την καθιέρωση της ημέρας της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας ως Επίσημη Εθνική Τοπική Εορτή.

Όμως, κατά τη σημερινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μία βασική παράμετρος: Η έλλειψη κατάλληλου μνημείου προς τιμήν των ηρώων. Το υπάρχον δεν αποτυπώνει την αξία και την ιστορικότητα της Μάχης της Περαχώρας, αλλά αντιθέτως αναδεικνύει την εγκατάλειψή του και την αδιαφορία των αρμοδίων, επί σειρά ετών, για την κατασκευή ενός μνημείου αντάξιου του ιστορικού αυτού γεγονότος και της θυσίας των προγόνων μας. 



Η κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του υπάρχοντος υποτυπώδους μνημείου, μόνο θλίψη προκαλεί, τόσο στους δημότες όσο και στους επισκέπτες. Αψευδής μάρτυρας οι φωτογραφίες του κειμένου. 
Γι΄αυτό, θα ήταν χρήσιμο σήμερα, κατά τη συνεδρίαση, να τεθεί το θέμα της κατασκευής ενός αξιοπρεπούς μνημείου, που να λειτουργεί ως πόλος έλξης και απόδοσης τιμής. Είναι η πλέον κατάλληλη ώρα.

Το 17ο θέμα της σημερινής συζήτησης έχει ως ακολούθως: ''Συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής του έργου: "Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας" (αρ. μελ. 3/2009).''

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι επιβάλλεται η ύπαρξη Κανονισμού για τη λειτουργία του, ώστε αυτή να καταστεί σαφής, καθώς και οι κανόνες που θα την διέπουν, ενώ ταυτόχρονα θα αποσαφηνιστεί η όλη κατάσταση που επικρατεί, από τον Δεκέμβριο του έτους 2016, δηλαδή από τότε που άρχισε η λειτουργία του, η οποία και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από το αρχείο του Γιάννη Aικατερίνη (perahora.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.