Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Του Δημήτρη Τσιούφου

Καθησυχαστικός ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εμφανίστηκε χθες ο Ευάγγ. Βενιζέλος, σε σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η συνεχιζόμενη παρελκυστική τακτική της τρόικας σε ό,τι αφορά τον χρόνο της επιστροφής της στην Αθήνα για την επανέναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, καθώς ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας αρχίζει να γίνεται πιεστικός και οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν στο «τραπέζι» όλα τα ζητήματα.
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί να συναινέσουν στην ψήφιση νέων παράλογων απαιτήσεων της τρόικας.
Κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν και χθες ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι εκπρόσωποί της στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι «μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται σειρά εγγράφων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης».
Η διαπραγμάτευση, όπως παραδέχθηκε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η τρόικα ζητά λύσεις σε όλα τα ανοικτά θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την υλοποίηση όσων μεταρρυθμίσεων δεν έχουν γίνει από τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ μιλούν και για επιπλέον δημοσιονομικό κενό της τάξεως του ενός δισ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται να κλείσει η συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων που θα συμφωνηθούν και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά και την προληπτική γραμμή στήριξης και την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο από την 1η Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος προβληματισμός ως προς τι τελικά θα κληθούν να ψηφίσουν, με αρκετούς βουλευτές να προειδοποιούν ήδη ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν νέα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει την άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ενώ ανάλογες επιφυλάξεις διατηρούν αρκετοί ακόμη βουλευτές.
Χθες, ο Ευάγγ. Βενιζέλος σε σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Π. Ρήγας, Γ. Κουτσούκος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Β. Κεγκέρογλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Δ. Καρύδης) επιχείρησε να καθησυχάσει τα «πνεύματα», υποστηρίζοντας ότι έως τις 8 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, ενώ επανέλαβε πως έως την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Στη συνάντησή του με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό εξαιτίας της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόνισε ότι θα προχωρήσει ο νόμος για τις 100 δόσεις και η συμφωνία για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά υπογράμμισε ότι θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το ασφαλιστικό και οι όποιες αλλαγές θα είναι διοικητικού χαρακτήρα που δεν θα έχουν επίδραση στους ασφαλισμένους, επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές και στο ποσοστό του ΦΠΑ στα νησιά.
Τέλος, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και το μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης γίνεται στο πλαίσιο όλων όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.