Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

BLOOMBERG ΠΡΟΣ ΤΡΟΙΚΑ: ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

''Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν την υπομονή της Ελλάδας, ξανά. Εάν συνεχίσουν να πιέζουν, μπορεί να διασπάσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για αυτούς όσο και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν για κάτι αδύνατο, και να βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη της χώρας'' συμβουλεύει το πρακτορείο Bloomberg την τρόικα.
Απόλυτα χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του Bloomberg για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία.

Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρόικα ζητάει νέες περικοπές ως αντάλλαγμα για την έκτακτη πιστωτική γραμμή.
Όμως το διεθνές πρακτορείο χαρακτηρίζει ως τοξική την προσφορά της τρόικας, επειδή εκτιμά πως με νέα μέτρα λιτότητας η αποτυχία θα είναι σίγουρη, και πιθανότατα θα βυθίσει την Ελλάδα σε πολιτική αστάθεια.
''Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλ. Τσίπρα, είναι σε ισχυρή θέση για να αντικαταστήσει τους μετριοπαθείς του Αν. Σμαρά στις εκλογές τον επόμενο χρόνο''.

Τυχόν άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πάντα κατά το Bloomberg, θα σημάνει κίνδυνο νέων χρεοκοπιών
''Θα κινδυνεύσει όλο το ευρωπαϊκό project. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να είναι πρόθυμος να υποχρεώσει σε μονομερείς ζημιές τους πιστωτές. Η άνοδος των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και στην Ισπανία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Εάν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται ένα κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που ενδεχομένως θα προκληθεί, μπορεί να οδηγήσει όλη την Ευρώπη ξανά σε κρίση''.
Μάλιστα διθυραμβικά είναι τα σχόλια του Bloomberg σχετικά με την εξαφάνιση του ελλείμματος και την εμφάνιση πλεονάσματος.
''Αυτό το σπάνιο κατόρθωμα υποδηλώνει μια εντυπωσιακή αφοσίωση στον δημοσιονομικό έλεγχο. Αλλά αυτή η δημοσιονομική συρρίκνωση έχει πλήξει την οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο και η ανεργία διαμορφώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%''.
Για αυτό και το διεθνές πρακτορείο προτείνει:
''Οι επίσημοι πιστωτές όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές της κυβέρνησης και πρέπει να δείξουν τον δρόμο. Όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ανακούφιση, τόσο περισσότερο βελτιώνουν τις πιθανότητές τους να αποφύγουν μια πολύ χειρότερη συμφορά''.

Πηγή:capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.