Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

38 ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ!

Άρθρο της συμβούλου και συγγραφέως Sheryl Paul

Ο πολιτισμός μας έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η ζωή μοιάζει με μια ευτυχισμένη ημέρα στην παραλία, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα απέχει πολύ από μια συνεχή χαρούμενη εμπειρία. Τις ίδιες προσδοκίες παρουσιάζει ο πολιτισμός μας όσον αφορά τις μακροχρόνιες σχέσεις.
Περιμένουμε μονίμως ηλιόλουστες μέρες και κουτιά με σοκολατάκια, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει δυσκολίες στις σχέσεις των γονέων μας κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Ποτέ δεν ήταν εξάλλου. Οι σχέσεις απαιτούν συμβιβασμό. Είναι απαραίτητο να διευρύνετε τους προσωπικούς σας ορίζοντες για χάρη του/της συντρόφου σας καθώς και να επαναπροσδιορίσετε την έννοια της αγάπης που ο πολιτισμός μας έχει επιβάλει. Πιο επικίνδυνο είναι ίσως το γεγονός ότι ο πολιτισμός μας έχει κάνει ξεκάθαρο το ότι η αγάπη είναι ένα συναίσθημα. Στην πραγματικότητα η αγάπη είναι δράση, πράξη και κάτι στο οποίο πρέπει να δεσμευτούμε.
Όταν θα είστε σε θέση να το αποδεχτείτε και να ξεπεράσετε τη βλαβερή προσδοκία ότι πρέπει να νιώθετε υπέροχα και να είστε ευτυχισμένοι συνεχώς, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε χώρο για την πραγματική χαρά του να έχετε σχέση, μια ιδιότητα που διευρύνεται προκειμένου να αφήσει χώρο στην όλη προσπάθεια.
Παρακάτω περιγράφονται 38 δύσκολες αλήθειες που αφορούν τις σχέσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες:

1. Ο/η σύντροφός σας δεν θα σας ελκύει για πάντα.

2. Δεν θα είστε για πάντα ελκυστικοί για τον/την σύντροφό σας.

3. Υπάρχουν πράγματα που σας ενοχλούν.

4. Δεν σας λείπει ο/η σύντροφός σας κάθε φορά που βρίσκεστε μακριά.

5. Κατά καιρούς νιώθετε ότι έχετε βαρεθεί.

6.Κατά καιρούς αναρωτιέστε μήπως υπάρχει κάποιος «καλύτερος/η» σύντροφος για εσάς.

7. Κατά καιρούς νιώθετε μοναξιά.

8. Ο/Η σύντροφός σας δεν είναι ο κλώνος σας και ίσως να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

9. Η καρδιά σας άλλοτε είναι πιο δεκτική και άλλοτε λιγότερο.

10. Άλλες φορές νιώθετε έλξη και άλλες όχι.

11. Μερικές φορές η σεξουαλική σας ζωή έχει προβλήματα. Αυτό συμβαίνει ειδικά αν ο ένας από τους δύο συντρόφους κινείται σε πιο υψηλές ταχύτητες από τον άλλο (πράγμα που συνήθως συμβαίνει).

12. Δεν έχετε πάντα όρεξη να κάνετε σεξ.

13. Νιώθετε και ερωτευμένοι και αδιάφοροι.

14. Νιώθετε κοντά αλλά και απόμακροι.

15. Στην πραγματική αγάπη περιλαμβάνονται και πολλές αντιθέσεις. Όσο περισσότερο δημιουργείτε χώρο γι’ αυτές αντί να επιδιώκετε μόνο όσα αντιλαμβάνεστε ως «θετικές» εμπειρίες, τόσο περισσότερο θα είστε σε θέση να καλλιεργήσετε τις «θετικές» εμπειρίες.

16. Στην πραγματική αγάπη υπάρχει και ο φόβος.

17. Ο φόβος μερικές φορές δεν εκδηλώνεται ως φόβος. Σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται σαν αδιαφορία, ενόχληση, αμφιθυμία και μούδιασμα.

18. Όσο πιο βαθιά είναι η αγάπη, τόσο βαθύτερος είναι και ο φόβος.

19. Όσο πιο βαθιά είναι η αγάπη, τόσο βαθύτερος είναι και ο κίνδυνος. Αυτό σημαίνει ότι κατά καιρούς θα νιώθετε μια απότομη συνειδητοποίηση της πιθανότητας της απώλειας.

20. Υπάρχουν σκέψεις όπως: «Θέλω να φύγω, θέλω κάτι άλλο, θέλω κάποιον άλλο». Όλα τα παραπάνω είναι μόνο σκέψεις και είναι φυσιολογικές. Δεν σημαίνει ότι είναι αληθινές, αφού τις περισσότερες φορές αποτελούν άλλη μια εκδήλωση του φόβου.

21. Οι σκέψεις ανασφάλειας (όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω) συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια όταν νιώθετε αποκομμένοι από τον/την σύντροφό σας. Να θυμάστε: η αληθινή αγάπη έχει διάφορες διακυμάνσεις – άλλοτε θα νιώθετε πιο κοντά κι άλλοτε αποκομμένοι – κι αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και μέσα σε μία εβδομάδα, μία ημέρα ή μία ώρα. Όσο περισσότερο το αναγνωρίζετε, τόσο πιο εύκολα θα καταφέρετε να το αποδεχτείτε.

22. Αναρωτιέστε γιατί κανείς άλλος δεν μιλά για το πόσο δύσκολη υπόθεση μπορεί να είναι η αγάπη. Θα συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους καθώς και τη σχέση σας με άλλες σχέσεις. (Να είστε καχύποπτοι όσον αφορά την τέλεια εικόνα που παρουσιάζεται στα social media αλλά και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα αυτό. Ποτέ δεν γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα).

23. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.

24. Βλέπετε τη χειρότερη πτυχή του χαρακτήρα του άλλου και αντιστρόφως.

25. Υπάρχουν καυγάδες και λέτε πράγματα που δεν τα εννοείτε.

26. Πληγώνετε ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι αναπόφευκτο και η αποδοχή μιας τέτοιας πραγματικότητας αποτελεί μέρος της πρακτικής του να βρίσκεστε σε μια σχέση.

27. Η εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσά σας δοκιμάζεται. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα υπάρξουν σχέσεις με άλλους – οι τρόποι για να χαθεί η εμπιστοσύνη είναι πολλοί.

28. Το παρελθόν θα δημιουργεί πάντα κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας: πληγές από την παιδική ηλικία, από προηγούμενες σχέσεις, από κατεστραμμένες φιλίες. Έτσι συμβαίνει και με τον/τη σύντροφό σας. Όταν προβάλετε αυτόν τον πόνο ο ένας πάνω στον άλλο και καθένας από εσάς αντανακλά το ακατέργαστο υλικό από τον εσωτερικό του κόσμο, θα μπορέσετε να δείτε καθαρά και να θεραπευτείτε.

29. Θα βιώσετε σκοτεινές ημέρες μέσα σε έναν γάμο, όταν δεν θα γνωρίζετε αν θα τα καταφέρετε. Αν και οι δύο κάνετε υπομονή και δεσμευτείτε να μαθαίνετε από όλα αυτά, θα περάσετε στο επόμενο στάδιο και ο γάμος σας θα γίνει πιο δυνατός.

30. Αν έχετε παιδιά, θα αντέχετε για πολλά χρόνια και κανένας από τους δύο σας δεν θα δει τις ανάγκες του να ικανοποιούνται. Αυτό το συναίσθημα έχει εξάρσεις και υφέσεις. Η δυναμική σε μια σχέση δεν είναι ποτέ σταθερή, οπότε αναπόφευκτα η ύπαρξη παιδιών αποτελεί πρόκληση.

31. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν έχετε μικρά παιδιά η ζωή σας είναι δύσκολη. Κάνετε υπομονή. Θα μεγαλώσουν και θα γίνει ευκολότερη.

32. Κατά καιρούς αισθάνεστε οργή, αγανάκτηση και απόρριψη. Τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που νιώθετε ότι θα σας καταπιούν ολόκληρους και εξαπολύετε φωτιές οργής ενάντια στον/στη σύντροφό σας. Στη συνέχεια όμως, μαθαίνετε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό και να παρακολουθείτε αυτά τα δυνατά συναισθήματα να περνούν, προκειμένου να επικοινωνήσετε από μια πιο ξεκάθαρη και μη αντιδραστική θέση. Πρόκειται για μια πνευματική εξάσκηση.

33. Κατά καιρούς χρειάζεται να δείξετε εσείς μεγαλύτερη ωριμότητα. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείτε τον δυσκολότερο δρόμο και κάθε φορά που το κάνετε αυτό, βελτιώνεστε κι εσείς αλλά και η σχέση σας.

34. Χρειάζεται να παραμερίσετε τον εγωισμό σας και να ζητήσετε πρώτοι συγγνώμη. Κι αυτό είναι ωφέλιμο.

35. Νιώθετε ότι σας λείπει η φάση του μήνα του μέλιτος (αν ποτέ υπήρξε). Τότε συνειδητοποιείτε ότι τα στέρεα θεμέλια που έχετε χτίσει μαζί είναι πολύ καλύτερα.

36. Ίσως να μην υπάρχουν πολλά από τα πράγματα που θεωρούσατε ρομαντικά παλαιότερα. Ωστόσο, μαθαίνετε να παρατηρείτε ότι κάποιες καθημερινές συνήθειες του/της συντρόφου σας – όπως το να σας ζεσταίνει το αυτοκίνητο όταν κάνει κρύο και να σας συνοδεύει στις οικογενειακές συγκεντρώσεις αντί να κάθεται να παρακολουθήσει τηλεόραση – είναι απείρως πιο ρομαντικές.

37. Νιώθετε αγανακτισμένοι. Είναι στιγμές που κρατάτε κακία. Στη συνέχεια, βρίσκετε τρόπους για να θεραπεύσετε τις πληγές του παρελθόντος και η σχέση σας γίνεται πιο δυνατή.

38. Γερνάτε μαζί. Βλέπετε τα μαλλιά του/της συντρόφου σας να γίνονται γκρίζα, να βγαίνουν ρυτίδες, το σώμα να χαλαρώνει και να κάνει σημάδια. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει θλίψη αν σταθείτε στην παλιά εικόνα του/της συντρόφου σας ή να αποτελέσει πηγή χαράς, όπου θα γιορτάζετε μαζί όλες τις εποχές της ζωής.

Αφού διαβάσετε αυτό τον κατάλογο ίσως αναρωτηθείτε γιατί κάποιος να δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σχέση. Δεν θα ήταν πιο εύκολο να παραμείνει εργένης; Ασφαλώς είναι ευκολότερο, ασφαλέστερο και λιγότερο επικίνδυνο. Αλλά μια σχέση αποτελεί τον τρόπο για να αυξήσουμε την ικανότητά μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να διευρύνουμε την ανεκτικότητά μας και την υπομονή μας και γίνουμε πιο συμπονετικοί.
Είναι δώρο και προνόμιο να βρίσκεστε σε μια σχέση και όταν καταφέρετε να την προσεγγίσετε με ρεαλιστικές προσδοκίες, θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να πολεμήσετε τις καταιγίδες και αντιθέτως θα είναι πιο πιθανό να αφεθείτε στα δύσβατα μονοπάτια γνωρίζοντας ότι όταν δοκιμάσετε τα όριά σας, τότε θα ωριμάσετε περισσότερο.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.