Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ!

Άρθρο του ΓουίλιαμΤάιλερ, ND

 
Η αλλεργική ρινίτιδα, αλλιώς γνωστή και ως εποχική αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτός από το φτέρνισμα, τη ρινική συμφόρηση, και τη φαγούρα στα μάτια και το λαιμό, οι πάσχοντες αναφέρουν επίσης διαταραχές στον ύπνο, κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολία συγκέντρωσης και ανικανότητα να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες(TherClinRiskManag, 2008; 4: 1009–22). Η συμβατική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα όπως αντιισταμινικά και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως υπνηλία, διαταραχές μνήμης και καρδιακές αρρυθμίες (AnnAllergyAsthmaImmunol, 1997; 78: 439 – 46). Επιπλέον, μια έρευνα σε 2500 ενήλικες πάσχοντες από αλλεργίες στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό ήταν δυσαρεστημένοι με την φαρμακευτική αγωγή τους, διότι δεν λειτουργούσε(TherClinRiskManag, 2008; 4: 1009–22).

Εναλλακτικές θεραπείες
Συμπληρώματα. Διάφορες θρεπτικές ουσίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Δοκιμάστε να λαμβάνετε σε ημερήσιες δόσεις κάποια από τα ακόλουθα:
Quercetin. Η κερσετίνη βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι, τα μήλα και τα μαρούλια και αναστέλλει την ισταμίνη, η οποία συμβάλλει σε συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή και η δακρύρροια (Biochem Pharmacol, 1984; 33: 3333 – 8). Είναι σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματική με τον αναστολέα ισταμίνης χρωμογλυκικό νάτριο, μειώνοντας τη δραστηριότητα της ισταμίνης από 46 έως 96 τοις εκατό (J Allergy Clin Immunol, 1995; 96: 528 – 36). Η συνιστώμενη δοσολογία για την αλλεργική ρινίτιδα είναι 250-600mg, τρεις φορές την ημέρα, πέντε έως 10 λεπτά πριν από τα γεύματα (Altern Med Rev, 2000; 5: 448-54).
Bromelain. Η βρομελίνη προέρχεται από τον ανανά. Είναι ένα ένζυμο που μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονωδών προσταγλανδινών, οι οποίες συμβάλλουν στη διόγκωση, την ερυθρότητα και τον κνησμό (Altern Med Rev, 1996; 1: 243-57). Επίσης, ενισχύει την απορρόφηση της κερσετίνης (Urology, 1999; 54: 960 – 3). Δοκιμάστε 400-500mg τρεις φορές την ημέρα (Altern Med Rev, 2000; 5: 448-54). Ωστόσο, αποφύγετε τη χρήση της εάν είστε αλλεργικοί στον ανανά.
Βιταμίνη C. Σε μια μελέτη, 2g/ημέρα βιταμίνης C μείωσαν τα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα κατά 38 τοις εκατό σε μία μόλις εβδομάδα (J Am Coll Nutr, 1992; 11: 172-6). Σε μια άλλη μελέτη, η βιταμίνη C μείωσε τα συμπτώματα αλλεργίας (καταρροή, απόφραξη, οίδημα) στο 74 τοις εκατό των πασχόντων σε σύγκριση με μόνο το 24 τοις εκατό εκείνων που χρησιμοποίησαν εικονικό φάρμακο(EarNoseThroatJ, 1991; 70: 54–5).
Conjugatedlinoleicacid (CLA). Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) συχνά προωθείται ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους, ωστόσο είναι πολύ ευεργετικό για την αλλεργική ρινίτιδα, καθώς έχει αντι-φλεγμονώδη δράση. Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη 12 εβδομάδων σε 40 άτομα που είχαν αλλεργία στη γύρη σημύδας, εκείνα που λάμβαναν καθημερινά 2g CLA ανάφεραν λιγότερο φτέρνισμα και συνολικά καλύτερη διάθεση κατά την εποχή της γύρης (Br J Nutr, 2008; 100: 112 – 9 ).
Βότανα. Τα φυτά έχουν μια μακρά ιστορία χρήσης για την αλλεργική ρινίτιδα. Το παρακάτω έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε κλινικές δοκιμές:
Τσουκνίδα (Urtica dioica). Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τσουκνίδας αναστέλλει αρκετές βασικές φλεγμονωδεις δράσεις που οδηγούν στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας (PhytotherRes, 2009 Jan 12;). Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 69 άτομα, το 58 τοις εκατό βαθμολόγησαν την τσουκνίδα ως ‘αποτελεσματική’ στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, ενώ το 48 τοις εκατό βρήκαν ότι είναι το ίδιο ή πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές τους (Planta Med, 1990; 56: 44-7).
Butterbur (Πετασίτης) (Petasites hybridus). Σε σχεδόν 600 πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα φύλλων πετασίτη (δύο δισκία των 8mg/δισκίο), το 90 τοις εκατό είδε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από δύο εβδομάδες. Το βασικό ενεργό συστατικό του butterbur είναι το petasin, ένα φυτοχημικό που ελαττώνει τους σπασμούς στις λείες μυϊκές ίνες, ώστε να ανακουφίζει το διογκωμένο βλεννογόνο της μύτης. Το βότανο ήταν γενικά καλά ανεκτό, με μόνο περίπου 4 τοις εκατό των χρηστών να έχουν βιώσει αρνητικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στομαχικές διαταραχές (Adv Ther, 2006; 23: 373-84). Καθώς το butterbur περιέχει αλκαλοειδή που είναι τοξικά για το συκώτι, αναζητήστε σκευάσματα χωρίς αλκαλοειδή.
Λούφα (Lufaoperculata). Η λούφα βοηθά μειώνοντας τα συμπτώματα στη μύτη και τα μάτια. Μειώνει τη φαγούρα, την καταρροή και το μπούκωμα, καθώς και τη δύσπνοια στο στήθος. Αποτελεί μία από τις κύριες προτιμήσεις για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα. Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί όλο τον χρόνο από τα άτομα που έχουν την τάση να φταρνίζονται μόλις ξυπνούν ή αυτούς που επηρεάζονται σε τακτική βάση από αλλεργίες σε ζώα ή τα ακάρεα της σκόνης.
Αρπαγόφυτο (Harpagophytumprocubens).
Το αρπαγόφυτο βοηθά εξισορροπώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην ενεργοποιείται τόσο εύκολα. Μπορεί να μετριάσει μία ανοσοποιητική αντίδραση και έχει το πλεονέκτημα να έχει έντονα αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι να βοηθά σε αλλεργικού τύπου συμπτώματα, τα οποία τείνουν να συμπεριλαμβάνουν φλεγμονή.
Aller-7. Αυτό το πατενταρισμένο μείγμα από επτά τυποποιημένα φυτικά εκχυλίσματα (Phyllanthusemblica, Terminaliachebula, T. bellerica, Albizialebbeck, Pipernigrum, P. longumandZingiberofficinale) φαίνεται να μία ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την αλλεργική ρινίτιδα. Σε μια μελέτη 12-εβδομάδων σε 545 ασθενείς, το Aller-7 μείωσε σημαντικά το φτέρνισμα, τη ρινική καταρροή και τη ρινική συμφόρηση (Int J Clin Pharmacol Res, 2004; 24: 79 – 94).

Βελονισμός
Σε μια μελέτη, 981 ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα λάμβαναν τη συνήθη αγωγή, αλλά οι μισοί έκαναν επίσης 10 συνεδρίες βελονισμού. Μετά από τρεις μήνες, η ποιότητα ζωής στην ομάδα του βελονισμού ήταν υψηλότερη (J Am Epidemiol, 2009; 169: 562 – 71).

Προβιοτικά

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της χρήσης των προβιοτικών για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και άλλες αλλεργίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην αλλεργική ρινίτιδα, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη χρήση φαρμάκων” (Ann Allergy Asthma Immunol, 2008; 101: 570-9).

Ύπνωση
Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε 79 πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, η αυτο-ύπνωση που προστέθηκε στην καθιερωμένη θεραπεία βελτίωσε τα συμπτώματά τους (Psychother Psychosom, 2005; 74: 165-72).

Ομοιοπαθητική
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν (Homeopathy, 2009; 98: 11–6). Ωστόσο η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο ομοιοπαθητικό για να σας δώσει το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.