Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ!


ΠΡΟΣ: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
           Δ.Ε. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Μέτρα Αντιμετώπισης Λειψυδρίας

Αγαπητοί Καταναλωτές,
Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 100 χρόνων, με ελάχιστες βροχές και χιόνια, οδηγώντας όχι μόνο στην μηδενική αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων αλλά και στην συνεχή λειτουργία των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑ για την κάλυψη των χειμερινών αναγκών.
Ήδη οι γεωτρήσεις και οι πηγές παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένες παροχές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αναμένονται προβλήματα ανεπάρκειας του διαθέσιμου πόσιμου νερού για την κάλυψη της αυξημένης θερινής ζήτησης στην ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου, Ισθμία και Σχίνο. Μόνιμος στόχος της ΔΕΥΑ είναι η συνεχής τροφοδότηση με πόσιμο νερό όλης της περιοχής ευθύνης της, με δίκαιο τρόπο για όλους τους καταναλωτές χωρίς διακρίσεις.Για νεα το Πετύχουμε και το ερχόμενο καλοκαίρι επιβάλλεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων εξοικονόμησης νερού και δραστικού περιορισμού της σπατάλης. Για το σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ στις 17/3/2016, οι κυριότερες αποφάσεις της οποίας είναι:

Α. Μέτρα εξοικονόμησης
1. Συνεχείς έλεγχοι και περιορισμός των καταναλώσεων σε όλες τις παροχές του Δήμου και των διάφορων δημόσιων φορέων. Αυτόματη άρδευση κατά τις νυχτερινές ώρες εκτός Σαββατοκύριακων.
2. Το νερό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανάγκες ύδρευσης. Κάθε άλλη χρήση πλην της ύδρευσης συνεπάγεται άμεση διακοπή της παροχής και επιβολή προστίμου. Στους υπότροπους διακόπτεται η παροχή για όλη τη θερινή περίοδο. 
3. Απαγορεύεται ρητά η χρήση των υδρευτικών παροχών για άρδευση. Όλα ταυδρόμετρα σε οικόπεδα/αγροτεμάχια θα αφαιρούνται άμεσα. 
4. Απαγορεύεται ρητά και τιμωρείται με άμεση διακοπή της παροχής:
• η εξυπηρέτηση πισίνας από την παροχή ύδρευσης
• η άρδευση πρασίνου, δέντρων, γκαζόν, οπωροκηπευτικών κλπ
• η χρήση του νερού για πλύσιμο αυλών, μπαλκονιών, αυτοκινήτων καθώς και δρόμων ή πεζοδρομίων με λάστιχο
5. Απαγορεύεται η χορήγηση νερού σε άλλο ακίνητο, όπως και η μεταφορά νερού εκτός του ακινήτου με βυτία, επί ποινή οριστικής αφαίρεσης της παροχής.
6. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα λήψης νερού από κοινόχρηστες βρύσες με δοχεία είναι 50 λίτρα. Εγκατάσταση χρονοδιακόπτη και μειωτή πίεσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.
7. Το ανώτατο όριο κατανάλωσης ανά παροχή είναι 25 κυβικά μέτρα τον μήνα. Το καλοκαίρι του 2015 σε σύνολο 21.000 υδρομέτρων 1.248 καταναλωτές πέρασαν αυτό το όριο, σπαταλώντας πάνω από 51.000 κυβικά μέτρα νερού, υπερκατανάλωση ίση με μία γεώτρηση με παροχή πάνω από 23 κυβικά την ώρα που λειτουργεί συνεχώς για 4 μήνες! 
Σε εφαρμογή της §3.5 του Κανονισμού Ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί διακοπή της παροχής για 5 ημέρες στις διακοπές του Πάσχα σε όσους κατανάλωσαν πάνω από 180 κυβικά το περσινό καλοκαίρι. Σε όλους τους υπερκαταναλωτές θα γίνεται έλεγχος κάθε μήνα και σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται το υδρόμετρο για όλη τη θερινή περίοδο.
Για την τήρηση των παραπάνω μέτρων και απαγορεύσεων θα διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από τη ΔΕΥΑ, και σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα διακόπτεται η παροχή ή/και θα αφαιρείται το υδρόμετρο, χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Β. Έργα βελτίωσης της επάρκειας νερού
Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες και προωθείται άμεση εκτέλεση έργων με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος Ιουνίου:
  • Εξοπλισμός και λειτουργία 2 γεωτρήσεων για την εξασφάλιση επιπλέον 70-75 κυβικών μέτρων νερού προς την ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου.
  • Διασύνδεση των τροφοδοτικών αγωγών για την εναλλαγή της μεταφοράς νερού προς Περαχώρα, ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου και Ισθμό προς αντιμετώπιση διαφορετικών έκτακτων αναγκών.
  • Βελτίωση και επέκταση του αυτοματισμού λειτουργίας γεωτρήσεων αντλιοστασίων και δεξαμενών για την αμεσότερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Φίλοι καταναλωτές
Το πόσιμο νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Δεν ανήκει ούτε στη ΔΕΥΑ και τον Δήμο που το παρέχουν, ούτε στον καταναλωτή επειδή το πληρώνει. Είναι φυσικό αγαθό που ανήκει εξίσου σε όλους τους σημερινούς και τους μελλοντικούς κατοίκους αυτού του τόπου. Γι αυτό η σωστή χρήση του και ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων μας.Σας καλούμε να σταθείτε συμπαραστάτες της ΔΕΥΑ και του Δήμου σ' αυτήν την προσπάθεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.