Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΑΚΡΙΒΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ!

«Ναι» της κυβέρνησης σε προνομοθέτηση μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων – Θολό τοπίο για χρέος και QE
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία, που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, κατέληξαν χθες Αθήνα και πιστωτές. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων για το 2019, το ύψος και το είδος των οποίων μένει να προσδιοριστούν. Είναι δεδομένο, όμως, πως θα περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως απαιτεί το ΔΝΤ. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν είτε επιτυγχάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είτε όχι. Επίσης, θα προνομοθετηθούν αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης, που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Εκτός από το ύψος και το είδος των περικοπών, σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι αλλαγές στα εργασιακά, όπως και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τρόπο που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς και την ΕΚΤ προκειμένου να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ολα αυτά προοιωνίζονται μακρές διαπραγματεύσεις, έως ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία.
Η χθεσινή εξέλιξη «παγώνει», προς το παρόν, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη, ενώ αντιθέτως η Ν.Δ. την κατηγορεί για «κοροϊδία» προς τον ελληνικό λαό. Η Πειραιώς θυμίζει ότι ακόμη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία, ενώ μιλάει για επιστροφή των θεσμών που συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα, χωρίς «λέξη» για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Σκληρή κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση στον απόηχο του Eurogroup και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.