Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
 Image result for "η συναισθηματική νοημοσύνη":
Και έγραψε ο Ντάνιελ Γκόλεμαν στο βιβλίο του "η συναισθηματική νοημοσύνη": "στην καλύτερη περίπτωση η αυτοπαρατήρηση επιτρέπει μια ήρεμη αντίληψη των παθιασμένων ή θυελλωδών συναισθημάτων. Στην χειρότερη απoδεικνύεται απλώς ως μια ελάχιστη υπαναχώρηση από την εμπειρία, ένα παράλληλο ρεύμα συνείδησης που είναι μετά-:που τριγυρίζει πάνω ή δίπλα στο κυρίως ρεύμα, έχοντας συναίσθηση του τι συμβαίνει, παρά βυθισμένο και χαμένο μέσα σε αυτό".  Η αυτοπαρατήρηση καλό θα είναι να εξασκείται όχι μόνο στα συναισθήματα αλλά και στις συμπεριφορές. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να πληγώνουμε τους συνανθρώπους μας, με σκοπό να επικρατήσουμε και να βγούμε νικητές. Στο βαθμό που μετράει, το να αγνοήσουμε κάποιον και μάλιστα επιδεικτικά, το να χειρονομήσουμε άκομψα μπροστά του, το να επιτεθούμε δεν συνάδει με κόσμια συμπεριφορά. Μας δείχνουν όλα αυτά ότι μια μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει και αυτή είναι ο διαστρεβλωμένος χαρακτήρας. Και εκεί δημιουργείται η σύγκρουση, ανάμεσα στην ανεκτικότητα και στην περιθωριοποίηση.
 Image result for "η συναισθηματική νοημοσύνη":
΄Ερχονται φορές, που δεν αρκεί να σκύψουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και να τον εξομαλύνουμε. Χρειάζεται και οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε να είναι ειλικρινείς και δοτικοί απέναντί μας. Σίγουρα, τα ερεθίσματα που γεννούν τα συναισθήματά μας έχουν αποστολέα. Και αυτός είναι η οποιαδήποτε ενέργεια που προέρχεται από τρίτους. Η εμπειρία λέγει υπομονή και εγκαρτέρηση. Και όταν η οργή ξεχυλίζει; Και όταν η αδικία κορυφώνεται; Και όταν ο πόνος μεγαλώνει; Και όταν άλλα και άλλα συναισθήματα θεριεύουν μέσα μας,εμείς τι κάνουμε; Απλά μας παρατηρούμε; 
΄Εκφραση ζητούν τα συναισθήματα. Με τρόπο που το κάθε άτομο από την εμπειρία του γνωρίζει. Και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουμε να έχουμε στη ζωή μας άτομα όσο το δυνατόν πιο ατσαλάκωτα. ΄Οσο το δυνατόν έτοιμα να τα φορέσουμε για να ομορφύνουμε την ψυχή μας. Προσοχή: απαιτείται ένα πλυσιματάκι πρώτα για να φύγουν τα μικρόβια και οι σκόνες. Και βεβαίως ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή στην ετικέττα.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.