Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ!

Η Ημέρα Αστεροειδών (Asteroid Day) καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 με τη σχετική διακήρυξη που υπέγραψαν περισσότεροι από 100 αστροναύτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον άγγλο αστροφυσικό δρα Μπράιαν Μέι, γνωστό στο ευρύ κοινό από τις μουσικές του επιδόσεις ως κιθαρίστα των Queen, και τον γερμανό σκηνοθέτη Γκριγκόρι Ρίχτερς.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, του κοινού, των κυβερνήσεων και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, για την απειλή που υφίσταται η Γη από τους αστεροειδείς και η ανάγκη για την προστασία του πλανήτη μας.
Οι αστεροειδείς είναι μικρά σώματα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που η μία τους διάσταση είναι μεγαλύτερη από 50 μέτρα (για να διακρίνονται από τους μετεωροειδείς) και μικρότερη από 2.500 χιλιόμετρα (ώστε να διακρίνονται από τους πλανήτες), η δε σύνθεσή τους βασίζεται κυρίως στο πυρίτιο, τον άνθρακα και το σίδηρο (για να διακρίνονται από τους κομήτες). Θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζονται σε εκατομμύρια.
Η 30η Ιουνίου επελέγη σε ανάμνηση της «Έκρηξης της Τουνγκούσκα», που επισυνέβη στις 30η Ιουνίου 1908 στη Σιβηρία, όταν ένα ουράνιο σώμα (μετεωροειδής ή αστεροειδής) προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στη σύγχρονη ιστορία. Η ενέργεια που εκλύθηκε από την έκρηξη ήταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή της βόμβας στη Χιροσίμα.
Έως σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 1.800 δυνητικά επικίνδυνα ουράνια σώματα, που οι τροχιές τους μπορεί να διασταυρωθούν με της Γης.
Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με αφορμή την Ημέρα των Αστεροειδών, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο που θα παρατηρεί το νυχτερινό ουρανό αποκλειστικά για τέτοιες απειλές. Μελλοντικά θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο τέτοιων τηλεσκοπίων. Παράλληλα, η ESA και η NASA σχεδιάζουν αποστολές σε αστεροειδείς τα επόμενα χρόνια, για να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες «χειραγώγησής» τους, σε περίπτωση που χρειασθεί στο μέλλον.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.