Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*

Και έγραψε ο Ισαάκ ο Σύρος: "γνώριζε ότι χωρίς πειρασμούς βρίσκεσαι μακριά από το δρόμο του θεού και δεν περπατάς στα ίχνη των αγίων".
Πειρασμοί υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω. Κάθε στιγμή που περνάει, μία σκέψη, μία συμπεριφορά, μία συνάντηση, κάποια κατάσταση. μας φέρνουν σε θέση που να θέλουμε να αντιδράσουμε. Όμως, ο άνθρωπος έχει μάθει να χειραγωγεί τις αντιδράσεις του και να φιλτράρει τα λόγια του. Αλλιώς, αν θα αφήναμε ανεξέλεγκτα τα ένστικτά μας θα πέφταμε συνεχώς σε αμαρτήματα. Η μεγάλη επιτυχία είναι η αυτοσυγκράτηση. Μπορεί να καταπιεζόμαστε, άλλες φορές λιγότερο, άλλες φορές περισσότερο, αλλά τελικά καταφέρνουμε να εκδηλώσουμε εκείνη τη συμπεριφορά που αρμόζει στο άτομό μας. Όσο καλλιεργημένο είναι το άτομο, τόσο πιο ήπια και εκλεπτυσμένη αντίδραση θα έχει. Αντίθετα, άτομα που αφήνονται στα βασικά τους ένστικτα, έχουν ακραίες αντιδράσεις.
Σήμερα, οι πειρασμοί υπάρχουν, μπαίνουν στο σπίτι μας. Βέβαια μπορεί να είναι εικονικοί, να προβάλλονται μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, αλλά είναι εκεί και μας προκαλούν. Οι επιλογές που έχουμε για να προστατευτούμε είναι ή να επιλέξουμε άλλο κανάλι,ή να επιλέξουμε άλλον ιστότοπο. Μα όμως, πόσο άραγε μπορούμε να περιπλανιόμαστε μέχρι τα μάτια μας και τα αυτιά μας να φθάσουν σε σημείο να μην επηρεάζονται; Από τα ελάχιστα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και μας δίνουν τροφή για σκέψη και καλλιέργεια και που φθάνουν στο σημείο να μη μας εξαγριώνουν είναι τα βιβλία. Τα βιβλία, αυτός ο πολύτιμος θησαυρός. Όσο μπαίνει στη ζωή μας όλο και πιο βαθιά ο υπολογιστής, τόσο χάνει πόντους το βιβλίο.
Είναι πρόβλημα να μην μπορούμε, να μην έχουμε πια την υπομονή να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Γιατί, έτσι, πτωχαίνει το λεξιλόγιό μας, ολιγωρεί η σκέψη μας και στρεφόμαστε σε μασημένη τροφή. Ο νους για να τραφεί, χρειάζεται παίδεμα. Χρειάζεται κίνητρα. Χρειάζεται να σχηματίσει εικόνες. Το βιβλίο δίνει όλες αυτές τις δυνατότητες.
Ας ανατρέξουμε στις δανειστικές βιβλιοθήκες. 
Ας δανειστούμε βιβλία. Με τα βιβλία αφηνόμαστε και μπαίνουμε σε κόσμους που ούτε καν έχουμε φανταστεί. Διευρύνεται η γνώση και το παίδεμα γίνεται παιδεία. Γιατί παιδεία έχει ο άνθρωπος που είναι καλλιεργημένος και όχι αυτός που έχει πολλά πτυχία ή μεγάλη κοινωνική θέση. Και μονάχα το διάβασμα είναι ικανό να ακονίσει το μυαλό και να το οξύνει. Γιατί το μυαλό είναι σφουγγάρι και ρουφάει κάθε πληροφορία που του δίνουμε. Από τα βιβλία μονάχα υγιείς πληροφορίες μπορεί να πάρει.
Όσο για τους πειρασμούς, ε, ας μη γίνουμε άγιοι. Ο κόσμος δεν θέλει αγιοσίνες. Έργα και πράξεις θέλει, ώστε ο πόλεμος να σταματήσει, η πείνα να μην υπάρχει, η αδικία να μην υφίσταται.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.