Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΑΛΣΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος!

  Written by Δ.Μ.

Μια ομάδα αστρονόμων έχει παρατηρήσει ένα νέο φαινόμενο στην εξαιρετικά ενεργητική σουπερνόβα SN 2012au, που ανακαλύφθηκε στις 14 Μαρτίου 2012, στον σπειροειδή γαλαξία NGC 4790 . Δημιουργήθηκε ένα άστρο νετρονίων με έντονο μαγνητικό πεδίο που περιστρέφεται πολύ γρήγορα, ένα πάλσαρ. 
Μια ομάδα αστρονόμων έχει παρατηρήσει ένα νέο φαινόμενο στην εξαιρετικά ενεργητική σουπερνόβα SN 2012au, που ανακαλύφθηκε στις 14 Μαρτίου 2012, στον σπειροειδή γαλαξία NGC 4790. Δημιουργήθηκε ένα άστρο νετρονίων με έντονο μαγνητικό πεδίο που περιστρέφεται πολύ γρήγορα, ένα πάλσαρ.


Σε αντίθεση με τις περισσότερες σουπερνόβες που ξεθωριάζουν, η SN 2012au συνεχίζει να λάμπει σήμερα χάρη σε ένα ισχυρό νέο πάλσαρ

Καθώς τα μεγάλα αστέρια εκρήγνυνται, το εσωτερικό τους καταρρέει σε ένα σημείο στο οποίο όλα τα σωματίδια τους γίνονται νετρόνια. Εάν το προκύπτον αστέρι νετρονίων έχει μαγνητικό πεδίο και περιστρέφεται αρκετά γρήγορα, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πάλσαρ. Αυτό πιθανότατα συνέβη και με το SN 2012au.
«Γνωρίζουμε ότι οι εκρήξεις των σουπερνόβα παράγουν αυτά τα ταχέως περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων, αλλά ποτέ δεν είδαμε άμεσες ενδείξεις αυτού του μοναδικού χρονικού πλαισίου», δήλωσε ο ερευνητής του πανεπιστημίου Purdue Dan Milisavljevic .
«Το νεφέλωμα αυτού πάλσαρ είναι αρκετά φωτεινό ώστε να ενεργεί σαν ένας λαμπτήρας που φωτίζει το εξωτερικό αέριο στρώμα της έκρηξης».
Το SN 2012au ήταν ήδη γνωστό ότι είναι εξαιρετικό – και περίεργο – με πολλούς τρόπους.
Παρόλο που η έκρηξη δεν ήταν αρκετά φωτεινή για να χαρακτηριστεί ως υπερφωτεινή σουπερνόβα, ήταν εξαιρετικά ενεργητική και μακράς διαρκείας, και εξασθενούσε αργά αργά. 
Οι υπερφωτεινοί υπερκαινοφανείς – σουπερνόβα είναι πιθανές πηγές βαρυτικών κυμάτων και μαύρων οπών και οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με άλλα είδη έκρηξης, όπως ριπές ακτίνων γάμμα και γρήγορες εκρήξεις στην περιοχή των ραδιοφωνικών κυμάτων.
Οι αστρονόμοι θέλουν να κατανοήσουν τη θεμελιώδη φυσική πίσω από αυτές, αλλά είναι δύσκολο να παρατηρηθούν επειδή είναι σχετικά σπάνιες και συμβαίνουν τόσο μακριά από τη Γη. Μόνο η επόμενη γενιά των τηλεσκοπίων θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα με τέτοια λεπτομέρεια.
«Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαδικασία στο Σύμπαν. Δεν θα είμαστε εδώ στη Γη αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο«, δήλωσε ο Dan Milisavljevic .
«Πολλά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή προέρχονται από εκρήξεις σουπερνόβα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς, ως πολίτες του Σύμπαντος, να καταλάβουμε αυτή τη διαδικασία«.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Astrophysical Journal Letters.

Πηγή: http://physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.