Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018! ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ!

Ντένις Μουκένγκε
Στη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που ήταν αιχμάλωτη του ISIS, και στον Κογκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε, που εδώ και χρόνια περιθάλπει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού, απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τις προσπάθειές τους να τερματιστεί η χρήση σεξουαλικής βίας ως «όπλο» σε ένα πόλεμο.
Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι: «ήταν καθοριστική η συμβολή τους στο να δοθεί προσοχή και να καταπολεμηθούν τέτοια εγκλήματα πολέμου».
Η Νάντια Μουράντ
«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», σημείωσε ακόμη η επιτροπή Νόμπελ.
Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει άμεσα με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η Νάντια Μουράντ, η οποία είχε απαχθεί με άλλες γυναίκες Γιαζίντι τον Αύγουστο του 2014 από τζιχαντιστές του ISIS στο Βόρειο Ιράκ, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφότου κατάφερε να απελευθερωθεί ξεκίνησε ένα μεγάλο αγώνα. Είδε να σκοτώνουν μπροστά της έξι αδέλφια της και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες 80 μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία.
Η νεαρή γυναίκα, που τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας.
Πέρυσι τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και με το ειδικό βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Václav Havel για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δεν άντεχα πια βιασμούς και βασανιστήρια», έλεγε εξηγώντας γιατί αποτόλμησε να δραπετεύσει με κίνδυνο να τη σκοτώσουν. Κατάφερε να φτάσει σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Κουρδιστάν και από εκεί στη Γερμανία.
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών είχε επισκεφθεί και την Ελλάδα το 2015, οπότε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Daesh (ISIS) μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά. Τους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του Daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες , αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh» είπε η Νάντια περιγράφοντας στον Προκόπη Παυλόπουλο τις φρικτές στιγμές που πέρασε.
Όσο για τον Ντένις Μουκουέγκε, η επιτροπή τον χαρακτηρίζει ως «το πιο ενοποιητικό σύμβολο τόσο εθνικά όσο και σε διεθνές επίπεδο στη μάχη για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο και στις ένοπλες συγκρούσεις».«Έχω δει τι τούς έκαναν. Τις έχω ακούσει να μου λεν ότι ένοπλοι τις βίασαν και σκότωσαν τον άνδρας τους, ότι τις βίασαν και σκότωσαν τα παιδιά τους», έγραφε το 2012 ο Μουκουέγκε. Στο νοσοκομείο του στους λόφους επάνω από το Μπουκάβου, ο δρ Μουκουέγκε έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες επεμβάσεις σε γυναίκες που κατέφυγαν εκεί για να ξεφύγουν από τον θάνατο.
«Ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος όταν δεν ξέρει πώς να δώσει την αγάπη του και δεν ξέρει πώς να δώσει ελπίδα στους άλλους», έλεγε το 2015 στο προσωπικό του νοσοκομείου του Πάντζι, το οποίο διευθύνει στο Μπουκαβού, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Νότιου Κίβου.
Με τη μάχη του για την αξιοπρέπεια των γυναικών του Κίβου, έγινε στην πράξη εκπρόσωπος εκατομμυρίων αμάχων που απειλούνται από τις ωμότητες των ενόπλων οργανώσεων ή των μεγάλων εγκληματιών του Κίβου, μιας περιοχής πλούσιας σε κοιτάσματα κολτανίου.
Και ο ίδιος βρέθηκε στο στόχαστρο και γλίτωσε από θαύμα ένα βράδυ του Οκτωβρίου του 2012 από απόπειρα επίθεσης. Έπειτα από μια σύντομη φυγή του στην Ευρώπη, ο Μουκουέγκε επέστρεψε και πάλι στο Μπουκαβού τον Ιανουάριο του 2013.
Αυτός «ο πόλεμος στο σώμα των γυναικών», όπως τον ονόμασε ο Νομπελίστας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. «Το 2015 είδαμε μια σημαντική μείωση της σεξουαλικής βίας. Δυστυχώς όμως από τα τέλη του 2016 και το 2017, υπάρχει αύξηση», δήλωσε στο AFP τον Μάρτιο.
Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Έγινε επίσης το πρόσωπο παγκόσμιας εκστρατείας που καλεί τις μεγάλες πολυεθνικές να ελέγχουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας τους για να διασφαλίσουν ότι δεν αγοράζουν "ματωμένα ορυκτά", τα οποία συμβάλλουν στην τροφοδότηση της βίας στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό.
Ο τιμηθείς σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης ενθάρρυνε στα τέλη Ιουνίου τους Κονγκολέζους «να αγωνιστούν ειρηνικά» κατά της εξουσίας του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά παρά να «στοιχηματίσουν» στις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 23 Δεκεμβρίου «στις οποίες γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα γίνει νοθεία», όπως είπε.
Συγχαρητήρια
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρησαν τον Κονγκολέζο Ντένις Μουκουέγκε και τη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018.
Η Μισέλ Μπατσελέτ, στο μήνυμά της αναφέρει ότι της είναι δύσκολο να φανταστεί «δύο περισσότερο άξιους νικητές του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης από τη Νάντια Μουράντ και τον Ντένις Μουκουέγκε. Πραγματικά αξίζει η αναγνώριση αυτών των δύο εξαιρετικά γενναίων, επίμονων και μάχιμων αγωνιστών ενάντια στη μάστιγα της σεξουαλικής βίας και τη χρήση του βιασμού ως όπλου πολέμου».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι οι δύο βραβευθέντες έχουν «παλέψει για να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ο πόνος που έχουν βιώσει οι γυναίκες μέσω της σεξουαλικής κακοποίησης, και για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπειά τους. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να υπερασπίζονται με τον τρόπο που υπερασπίζεστε εσείς τα δικαιώματα των γυναικών, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα όλων. Σας ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει».
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει: «Συγχαίρω και τους δύο νικητές του φετινού Nobel Peace Prize. Έχουν τον βαθύτατο σεβασμό μου για το κουράγιο, τη συμπόνια και την ανθρωπιά που επιδεικνύουν στον καθημερινό τους αγώνα».

Συγχαρητήρια και από το Κονγκό
Η κυβέρνηση του Κονγκό επίσης «συνεχάρη» τον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε, παρά τις «διαφωνίες» με αυτή τη φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών με ριζοσπαστικά μηνύματα κατά του καθεστώτος του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά.
«Η κυβέρνηση συγχαίρει τον δόκτορα Ντένις Μουκουέγκε για την πολύ σημαντική εργασία που κάνει (για τις γυναίκες θύματα βιασμών) αν και συχνά έχουμε διαφωνίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λαμπέρτ Μέντε.
«Είχαμε συχνά διαφωνίες με τον Ντένις Μουκουέγκε, κάθε φορά που προσπαθούσε να πολιτικοποιήσει την εργασία του που είναι ωστόσο σημαντική από ανθρωπιστική άποψη. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι από την αναγνώριση από την Ακαδημία Νόμπελ της εργασίας που έχει κάνει ένας συμπατριώτης μας», είπε.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.