Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΝΕΑΣ!


Η χθεσινή εκδήλωση του σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας» που έγινε σε ένα χώρο αδιάκοπης παραγωγής πολιτισμού, τη «Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου» και αφορούσε στην παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων στην Τενέα, προστέθηκε με εμφατικό τρόπο σε μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων της ανασκαφικής ομάδας, αποκαλύπτοντας τις καταλυτικές ανακαλύψεις που έρχονται στο φως από τους σύγχρονους σκαπανείς της Ιστορίας του τόπου μας.
Η διευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στην Τενέα και πρωτοπόρος της ανακάλυψης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, Δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γεν. Δ/ντρια Αρχ. & Πολιτ. Κληρον. του ΥΠ.ΠΟ.Α, η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής κα Παρασκευή Ευαγγέλογλου και η συντηρήτρια αρχαιοτήτων κα Έλενα Νικολοπούλου ξενάγησαν τους παρευρισκομένους που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο στις νεότερες ανακαλύψεις και τα πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανασκαφή. 
Το Χιλιομόδι και η ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι προσθέτουν αυτόνομα μια εντελώς νέα σελίδα Ιστορίας στην εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία με την ανακάλυψη μέρους της Αρχαίας Τενέας, των ταφικών της μνημείων και μιας αρχαίας κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνέδεε την Αρχαία Κόρινθο, τις Μυκήνες και το Άργος. Οι ανακαλύψεις δε νομισμάτων της ίδιας της Αρχαίας Τενέας μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ισχυρής οικονομικά, ακμάζουσας και αυτόνομης πόλης – κράτους που έχει ακόμα να αποκαλύψει σημαντικά μυστικά για το ρόλο της στην περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ευρημάτων που ήδη έρχονται στο φως και φέρουν στοιχεία μοναδικότητας σε σχέση με κάθε άλλη ανακάλυψη στον ελλαδικό χώρο.
Ο τόπος που δημιουργήθηκε από τους αιχμαλώτους που μετακινήθηκαν μετά την άλωση της Τροίας, ο τόπος που μεγάλωσε ο Οιδίποδας, αποκαλύπτει τα μυστικά του καθώς προχωρά συστηματικά η αρχαιολογική έρευνα. Η έρευνα συγκεντρώνει ήδη παγκόσμιο ενδιαφέρον φέρνοντας επιστήμονες και φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου στην περιοχή, αποτελώντας ένα μοναδικό σημείο αναφοράς και προαγωγής της ανθρώπινης γνώσης.
Ο Βασίλης Νανόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη την Πρόεδρο του Σωματείου, κα Παναγιώτα Βουρβοπούλου και όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής ανακάλυψης, στάθηκε στα εξής σημεία:
1. Οι ήδη ανακοινωμένες ανακαλύψεις αλλά και αυτές που επίκεινται μπορούν να καταστήσουν το Χιλιομόδι παγκόσμιο προορισμό μεταβάλλοντας καθοριστικά τη φυσιογνωμία του και μετατρέποντάς το σε μια κοιτίδα επιστημονικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. 
2. Το συντομότερο δυνατό, με την αποφασιστική αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Κορινθίων, πρέπει να δημιουργηθεί χώρος που να φιλοξενεί είτε φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές, είτε αρχαιολογικά εκθέματα, ώστε ήδη από τώρα να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στην περιοχή και ένας πόλος έλξης αυτόνομος στο Χιλιομόδι για την Αρχαία Τενέα που αποτελεί τη δική του συμβολή στην παγκόσμια κληρονομιά. Ένας τέτοιος χώρος όταν θα είναι ώριμη και η ανασκαφική ομάδα, θα πρέπει βέβαια να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο. 
3. Ο Δήμος πρέπει και μπορεί να συνδράμει με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που θα βοηθήσουν στην ανασκαφική διαδικασία και έρευνα. Ο Δήμος έχει τους οικονομικούς πόρους να το πράξει, ενώ μπορούν να διοχετευθούν και ανθρώπινοι πόροι μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και εργασίας. 
4. Η σύνδεση της όλης ανακάλυψης με τις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τόσο εκείνες της Κορίνθου, όσο και της Καλαμάτας που άπτονται των αντικειμένων της πολιτικής επιστήμης και της αρχαιολογίας αντίστοιχα, καθώς και με ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, μπορεί να αποτελέσει το μοχλό περαιτέρω παραγωγής συμπερασμάτων και αποκαλύψεων για την περιοχή. Επίσης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να γίνει το Χιλιομόδι παγκόσμιος προορισμός. 
5. Τα ευρήματα που έχουν ήδη έρθει στο φως καθιστούν απαραίτητο τη μελέτη και το σχεδιασμό για την προετοιμασία της μετεξέλιξης της περιοχής σε έναν πόλο έλξης, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τόσο τη ζωή των κατοίκων του Χιλιομοδίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ήδη προχωρήσει περισσότερο από την προετοιμασία που θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει σε αυτό το επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.