Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΕΛ. ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ: ΟΤΑΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΛΑΚΗΔΕΣ, Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!


Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνει οι ικανοί, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην "Καθημερινή της Κυριακής" η Ελληνίδα ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

"Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Υποφέρουμε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα", σημειώνει κατ' αρχάς.
Ερωτηθείσα για τους ενάρετους πολιτικούς και την αξιοπιστία της πολιτικής, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Όταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα περισσότερο". Και συμπληρώνει με νόημα: "Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί".
Σχετικά με το ζήτημα της Μακεδονίας, η κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ λέει: "Ανέκαθεν ήμουν υπέρ του όρου 'Νέα Μακεδονία'. Γιατί η Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βόρεια είναι κράτος και η Νότια, αυτή που υπονοείται, επαρχία, περιφέρεια ενός άλλου κράτους. Το απεύχομαι, φυσικά, αλλά φοβάμαι πως κάποια στιγμή αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα".
Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει άποψη και παραμένει υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. "Επί δεκαετίες, σε ό,τι αποφασιζόταν στην Ευρώπη υπήρχε μια υποσημείωση, ένας αστερίσκος. Έμπαινε από τους Άγγλους και αφορούσε τους ίδιους. Με αστερίσκους όμως δεν μπορούμε να πάμε μπροστά".
Σχετικά με την Ακροδεξιά αναφέρει πως δεν την τρομάζει: "Είναι σαν το σπυρί που πρέπει να μεγαλώσει για να το σπάσουμε. Κι έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει".
Σύμφωνα με την κυρία Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ευρώπη και Ελλάδα είναι έννοιες ταυτόσημες ήδη από τα χρόνια του Ηροδότου. Πρέπει να το θυμόμαστε. Και να μάθουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία χωρίς να λέμε "αυτοί και εμείς". 

Καθημερινή

Πηγή: https://cityportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.