Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ, ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ!


Κώστας Τσαούσης


Ο Edward Maitland-Makgill-Crichton από την Σκωτία και η σύζυγος του γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στη Σύρα και έτσι το νησί για αυτούς σημάνει ευτυχία, δηλαδή “ουσύρα” όπως και το όνομα των κρασιών τους.
Το πρωτοβρήκα ως μια από τις προτάσεις του botilia.gr (www.botilia.gr).
Όπως καταλάβατε πρόκειται για κρασί. Το όνομα του, ΟύΣύρα – ένα λευκό κρασί της ποικιλίας Σεριφιώτικο από την Σύρο.
Στο ενημερωτικό σημείωμα της botilia.gr διαβάζω: «Σεριφιώτικο, σημαίνει “από τη Σέριφο” όμως το συγκεκριμένο, από το Οινοποιείο ΟυΣύρα, είναι από τη Σύρο! Ναι καλά διάβασες! Το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων έχει μπει για τα καλά στον οινικό χάρτη, δίνοντας όλο και πιο ενδιαφέροντα δείγματα.
Το ιδιαίτερο όνομα του Οινοποιείου σημαίνει ευτυχία και αντανακλά την ευτυχία του ζευγαριού, πίσω από το οινοποιείο, που γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε στη Σύρο. Ο Edward, άφησε πίσω του την κρύα Σκωτία και έμεινε για πάντα στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, τη Σύρο. Αφοσιώθηκε στην ανάδειξη του terroir της Σύρου και των Κυκλαδίτικων, σπάνιων και σχεδόν εξαφανισμένων, ποικιλιών. 
Το Σεριφιώτικο 2018 από το Οινοποιείο ΟυΣύρα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της ιδιαίτερης και σπάνιας ποικιλίας Σεριφιώτικο. Δύσκολη ποικιλία στην οινοποίηση, αλλά με τον αυστηρό χειρισμό του πολύπειρου Σπύρου Ζουμπούλη (οινολόγος στο La Tour Melas, αν σου λέει κάτι) έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Εντυπωσιακή καθαρότητα φρούτου, αλμύρα και δροσιστική οξύτητα συνθέτουν ένα από τα hit του φετινού καλοκαιριού.
Κι αν η ώρα για το νησί δεν έφτασε ακόμα τότε το Σεριφιώτικο θα φέρει σίγουρα το νησί στο μπαλκόνι σου!». 
Μετά την πρώτη ανάγνωση το έψαξα και λίγο παραπάνω. Ας είναι καλά το fb. Ο ιδρυτής αυτού του μικρού, ιδιαίτερου οινοποιείου τα γράφει από πρώτο χέρι: «“Στόχος μου ήταν να παράγω κρασιά που απολαμβάνω να πίνω με τους δικούς μου ανθρώπους. Ήθελα να δημιουργήσω ένα μοναδικό είδος κρασιού από ελληνικά ασύρτικα σταφύλια που περιλαμβάνει ορυκτώδη στοιχεία καθώς και γόνιμους χαρακτήρες με μια πιο ισορροπημένη οξύτητα. 
Η επιτυχία της εξισορρόπησης της φρεσκάδας και της οξύτητας με περισσότερη γεύση φρούτων στον ουρανίσκο και στρογγυλάδα στο στόμα έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε να πιείτε το κρασί μας μόνο του ή με το γεύμα. Είναι ένα κρασί που βελτιώνει τη γεύση του φαγητού. Το “ουΣύρα”, ​​αφήνει ένα ευχάριστο τελείωμα στον ουρανίσκο, μια επίγευση που προκαλεί την επιθυμία για άλλο ένα ποτήρι κρασί. 
Παράγουμε και παραλαμβάνουμε σταφύλια από τους καλύτερους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας σταφυλιών στην Ελλάδα και το μείγμα αναδεικνύει την εξαιρετική ποικιλομορφία που η κάθε περιοχή έχει να προσφέρει. Πρόκειται για μία διαρκή αναζήτηση που στόχο έχει να αξιοποιούμε πάντοτε τα καλύτερα σταφύλια της χώρας μας». 
Στο fb βρήκα ακόμη δύο ενδιαφέροντα κείμενα: 
Α) Η προέλευση του ονόματος “ουΣύρα”: Το όνομα “Σύρα” (Σύρος) προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από το “Ουσύρα” που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το “Συρ” που σημαίνει βράχος. Εμείς προτιμούμε την πρώτη εκδοχή! Γιατί; Διότι ο επικεφαλής της παραγωγής, Edward Maitland-Makgill-Crichton, και η σύζυγος του γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στη Σύρα και έτσι το νησί για αυτούς σημάνει ευτυχία, δηλαδή “ουσύρα”.
Β) Η ιστορία πίσω από την ετικέτα: Ο πλούτος της ιστορίας και της ομορφιάς της Σύρου ήταν τα βασικά στοιχεία που θέλαμε να αναδείξουμε στην ετικέτα. Ο Καθολικός και ο Ορθόδοξος βράχος που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο λιμάνι είναι το σήμα κατατεθέν ότι έφτασες στη Σύρα, την Αρχόντισσα των Κυκλάδων. Ειδικά το βράδυ, είναι σαν να βλέπεις δύο βουνά θησαυρού. Γι' αυτό το λόγο δουλέψαμε με χρυσοτυπία για την ανάδειξη του βραδινού φωτός και με το αδιαμφισβήτητο κυκλαδίτικο μπλε, καθώς πρόκειται για έναν θησαυρό στη μέση των Κυκλάδων. 
Στο κάτω μέρος της ετικέτας είναι το οικογενειακό οικόσημο της Σκωτσέζικης οικογένειας του επικεφαλής της παραγωγής, Εdward M-M-C, η οποία κατοικεί στο νησί πάνω από 30 χρόνια. Η ετικέτα είναι εμπνευσμένη από τον ίδιο και υλοποιήθηκε από τη σύζυγό του που είναι εικαστικός, μεγαλωμένη στη Σύρα, και προέρχεται από παλαιά συριανή οικογένεια που είχε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο νησί. Η σχέση και η αγάπη τους για τη Σύρα ήταν και είναι πηγή έμπνευσης και δύναμης για να δημιουργούν ασταμάτητα για το νησί τους, για την πατρίδα τους.

Πηγή: https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.